De man die Diablo haat

Wesley Oudijk (Wessiej)

Diablo-fans, ze komen uit alle hoeken en gaten. Bijna iedereen die achter een tekstverwerker zit schijnt fan te zijn van de Diablo-games. Naast Half-Life 3 was dit spel dé game waar iedereen en zijn moeder op aan het wachten was. Nu komt het spel dan echt uit, nog maar een klein maandje wachten. Spannend zou je zeggen! Neen. Het maakt mij niks uit, Diablo is niets meer dan een RSI-programma. Duizend keer klikken op Skeletons en dan blij zijn als zo’n hoopje bot een zwaard uitpoept. Hoera.

diablo

Nee, Diablo is niks voor mij. Dus heb ik maar besloten om mij het weekend op te sluiten met de open bèta van Diablo III. Urenlang klikken in de rondte, in de hoop dat ik het misschien wel heel leuk ga vinden. Of niet, maar dat is een ander verhaal. Een dagboek.

Vrijdag 20 april – 19:55
Het installeren van de client blijkt precies te gaan zoals het hoort anno 2012, met 30 kb/s. Volgens mij is iedereen met de mogelijkheid tot ademen dit aan het downloaden. Wat een anticipatie, Blizzard flikt dat toch altijd weer. Trailers? Weinig. Gameplay? Bijna nooit. Hype? Over het maximum. Het mag dan ook gezegd worden dat bijna alles wat door Blizzard wordt aangeraakt verandert in goud. Nouja, behalve Activision dan. Terwijl ik schrijf zitten we op 35% van het downloaden, gestaags krijg ik er toch een beetje zin in. Waarom weet ik niet, ‘nieuwe game-gevoel’ of wat het is, maakt niet uit, ik ga over een aantal uur als de bèta online gaat aan de slag. Mijn verwachting: De game werkt nog niet als die zou moeten werken. Duizenden huilende fans op het internet, genieten.

Vrijdag 20 april – 21:10
We zijn wat later, en de teller schiet opeens naar één em-bee per seconde. Nou ja, het moet niet maller worden. Helaas schiet de teller terug naar 20 kb/s, alsof de duivel ermee speelt. Há, een grapje. Ik ben aan het raaskallen, ik houd het op; duurt lang. Ik wil skeletons doden!

diabloWooshj! Skeletons! 
 

Zaterdag 21 april – 1:00
Terwijl de wereld aan het spelen is staat mijn download nog op 54%, jullie hoeven mij niet direct te haten hoor Blizzard. Dit was dag één van het bètaweekend, ik heb genoten. Morgen weer een dag met hoop, snelle downloads en hopelijk skeletons.

Zaterdag 21 april – 21:57
De zaterdag is voorbij gevlogen, het kabinet staat op wankelen en Real Madrid is bijna kampioen. Ik zou haast denken dat Geert jaloers was op Mark zijn Diablo-skills dat het plots over is, maar dat terzijde. Na een dag downloaden is het zover, de Diablo III-bèta is gedownload. Eten en drinken naast mij, want dit spel moet ó zo verslavend zijn. Aha. Hier gaan we dan.

Zaterdag 21 april – 23:01
The servers are busy at this moment. Na anderhalve dag bèta nog geen seconde gameplay gehad,…zucht. De game die niet leuk gevonden mag worden.

23:05 – Servers te druk.
23:08 – Servers te druk.
23:14 – Servers te druk.
23:18 – Ik zet maar een liedje op van André Hazes op, die mij doet denken aan de bar waar ik nu eigenlijk zou moeten zitten, want... Servers te druk.
23:28 – Guess what? Jup. Tot over een half uur, BETA CLIENT. U bent de duivel eigen.
23:35 – Na het zien van wat gameplay weet ik wat deze game mist: servers.
23:57 – Ja hoor, we zijn een half uur verder en aan het einde van dag twee gekomen en wat was het weer genieten. De servers liggen eruit en hoewel ik moet toegeven dat de game een mooi menuscherm heeft, heb ik voor de rest geen idee. 

diabloOoit wordt dit een skeleton

Zondag 22 april – 00:13
We schrijven zondagnacht en het is feest! Via een rokende man in regenjas heb ik gehoord dat de servers nu te betreden zijn en jawel, na wat pogingen is het gelukt. Mijn Monk, genaamd Shymalan is aangemaakt en ik ben klaar om skeletons te doden, met mijn mind. Zo rol ik.

Zondag 22 april – 1:42
‘YOU HAVE COMPLETED THE DIABLO III BETA’ staat er in koeienletters op mijn scherm. Dat was vlug, waarschijnlijk omdat ik met mijn partner bijna alles in co-op deed. Game ziet er aardig uit, hier en daar loopt niet alles soepel maar dat kan liggen aan de bèta of aan de servers. Al met al heb ik er een heel erg ‘meh-gevoel’ bij. Ik ben weer volop bezig met het klikken, de World of Warcraft-interface is efficiënt maar erg druk en voelt aan als... World of Warcraft. Zo voelt heel de game een beetje aan, en dat zeg ik als iemand die maar een paar uur WoW heeft gedaan. Ook daar vond ik niks aan. Dit soort games liggen mij niet, klikken op vijanden en uit elk blokje pixels verschijnt weer 78 gold en een kapot lederen shirt. Hoera. Jofel.

Questje aannemen, vijandje klikken, lootje pakken. Het voelt allemaal niet lekker aan. Wel hardop lachen dat de eindbaas in de bèta (SPOILERZZ) een Skeleton King is. Há. Nadat ik mijn mooie Kickpuncher-moves tevoorschijn toverde ging hij weer dood, zodat ik kon overwinnen. Eind goed al goed, maar helaas denk ik niet zo over de game. Jammer, ik had graag gezien dat het derde deel mij kon bekoren, maar ik laat het over aan de klikkende fanaten.