Goede vader

Jean-Paul (Days-Of-Wild)

Buiten is het donker. Veel donkerder dan tegenwoordig het geval is. Het oranje schijnsel van de lampen verlicht de weg. Binnen wordt verlicht door het groen-fluoriserende schijnsel van het dashboard. Alle cijfertjes zijn opgebouwd uit puntjes. Het zijn er te veel om te tellen. De cijfers van de snelheidsmeter, de klok, de airco, allemaal bestaan ze uit kleine groene puntjes. Als ik naar buiten kijk dan zie ik schuin boven me mijn eigen gezicht weerspiegeld in het raam en spookachtig verlicht worden door het groen van binnen en het oranje van buiten. We zijn stil, zoals zo vaak. Ik heb geen idee waar we zijn. We rijden in zijn auto naar huis. Mijn huis. Hij vindt rijden leuk en ik vind het niet erg. Normaal rijd ik zelden in een auto, want we hebben geen auto. Hij wel.

My daddy gave me a name
and then he walked away.
(Everclear - Father Of Mine)

Hij was er als hij er zijn moest. Ik zeg moest, omdat ik niet weet of hij er ook echt wilde zijn. Misschien wel, misschien ook niet. Daar hebben we het nooit over gehad. En ik, ben ik er echt, of ben ik slechts aanwezig? Ik weet het niet, de tijd zal het leren. Wat is een goede vader? Sommige vaders zijn betere vaders door er niet te zijn, zoals de mijne. Ik hoop toch echt beter te zijn door er wel te zijn, maar hoe weet je dat? Als je erachter komt of je het goed gedaan hebt dan is het te laat om het te veranderen als het niet goed mocht zijn. Ben ik streng? Ja. Ben ik te streng? Misschien. Ik ben veeleisend. Voor mezelf en voor anderen, dus ook voor mijn kinderen. Dat kunnen ze als te streng ervaren.

Wanneer ben je een goede vader? Je primaire taak is om je kinderen in een veilige omgeving te laten opgroeien, zorgen dat ze niets tekortkomen en ze dusdanig op het leven voorbereiden zodat ze later zelfstandig in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Naast de basisbehoeften komt er nog een hoeveelheid liefde en gevoel om de hoek kijken. Dat is vaak het gedeelte dat gevoelsmatig bepaalt of je een goede vader bent. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen. De buitenwereld kijkt vaak naar het uiteindelijke resultaat, hoe het kind uiteindelijk terechtkomt.

Als je kinderen weigeren om bijvoorbeeld hun kamer op te ruimen dan moet je iets doen. In het begin ben je geduldig en vraag je het een paar keer. Dan word je ongeduldig en ga je het eisen. In het begin schrikt dat af, maar het duurt niet lang voordat ze weer weigeren hun kamer op te ruimen. En dan? Dan wordt het menens. Dan moet je met grof geschut komen.
"Je ruimt nu je kamer op!"
"Nee."
"Nee? Prima. Ik heb het al een paar keer gevraagd, als je het niet doet dan halveer ik het eten voor de konijnen."
"Ja maar... maar...dat is niet eerlijk!"
"Je kamer niet op willen ruimen terwijl ik het normaal vraag en jij die rommel gemaakt hebt, dat is niet eerlijk."
"Toch ruim ik mijn kamer niet op. Je durft niet de konijnen minder eten te geven!"
Wel dus. En de volgende keer, want het begint nu een principekwestie te worden, wordt het rantsoen weer gehalveerd. Net zo lang totdat ze hun kamer opruimen. Of de konijnen dood zijn. Ik denk niet dat je als goede vader gezien wordt als je een dergelijke opvoeding erop na houdt. Toch is dat vreemd, want dit is exact hetzelfde wat de VN en westerse machthebbers doen om een regime te dwingen iets te doen, zoals te stoppen met hun kernenergieprogramma, of iets te laten, zoals het afvuren van een raket: korten op voedselhulp voor de bevolking die er niets aan kan doen en het toch al moeilijk heeft.

Ander voorbeeld. Ben je een goede vader als je dochter trouwt met de kroonprins? Los van de vraag of je geassocieerd wilt worden met een familie die van inteelt, overspel, machtsmisbruik en omkoping aan elkaar hangt, klinkt de titel Koningin der Nederlanden natuurlijk niet slecht. Je kan dan zeggen dat je het als vader niet slecht gedaan hebt. Ben je een goede vader als je als onderdeel van de macht mede verantwoordelijk bent voor de dood van duizenden van je landgenoten? Je zou zeggen van niet. Hoe kan het dan dat dit dezelfde persoon is? Misschien is dit geen goede vergelijking, omdat die man niet de vader van het volk was. De grootste misdadiger kan best een goede vader voor zijn kinderen zijn.

Nog een voorbeeld. Ben je een goede vader als je dochter trouwt met de kroonprins? Los van de vraag of je geassocieerd wilt worden met een familie die van inteelt, overspel, machtsmisbruik en omkoping aan elkaar hangt, klinkt de titel Queen of the British Empire natuurlijk niet slecht. Je kan dan zeggen dat je het als vader niet slecht gedaan hebt. Ben je een goede vader als je dochter vrienden heeft die een al dan niet neppistool op fotografen richtten? Je zou zeggen dat je dan als vader gefaald hebt in de opvoeding van je kind. Hoe moeilijk is het dan als dit dezelfde persoon is? Is het dan een goede vader of niet? Ik denk dat de meeste mannen  op die vraag ja zullen zeggen, simpel vanwege het feit dat hij twee van die knappe vrouwen op de wereld gezet heeft. Maar dat zal meer een beslissing zijn die gebaseerd is op hun testosteronspiegel dan een weloverwogen pedagogisch besluit.

Ga maar slapen kleine,
Je wereld is nog klein.
Je mag nog even dat prinsesje,
Lief en onschuldig zijn.
(Neerlands Hoop - Slaapliedje)

Als je meisjes als ze jong zijn vraagt wat ze later willen worden, dan zullen velen vaak als antwoord geven: prinses. Ik ben bang dat deze column die droom voor mijn meisjes aan diggelen heeft geslagen. Het koningshuis is niet vergevingsgezind. Nu zul je zeggen, 'Willem-Alexander heeft alleen maar dochters', maar wie zegt dat Amalia niet lesbisch is? Zij zou best wel eens de eerste openlijk lesbische koningin ter wereld kunnen worden. Als ze dit taboe weet te doorbreken, dan is de koninklijke familie misschien toch niet compleet zinloos geweest. Los van de toekomst van een van mijn dochters, zou deze column ook wel eens mijn definitieve kans op een lintje verspeeld kunnen hebben. Dan is in elk geval deze column niet zinloos geweest.