Protest tegen Pasen

Henk (PlaneetHenk)

Paas maandag, of zoals we het ook wel kennen,Tweede Paasdag. Eén van die dagen waarvan eigenlijk niemand weet waarom het een feestdag is. Wat bekent Pasen überhaupt nog in een land waarvan het merendeel van de bevolking, ketters dat we zijn, niet weet hoe deze traditie verschilt van Pinksteren? Alsof het uitmaakt; je bent vrij, ‘s avonds staat er een gourmetset op tafel en hoop je dat jij niet hoeft af te wassen. Verder is er een zaalvoetbaltoernooi en het enige verschil met Kerst is dat er geen paasfilms bestaan tenzij je 'The Passion of the Christ' meerekent. Dat, en heel veel eieren.

Wat zou dit feest, en Kerst en Pinksteren trouwens ook, inhouden voor moslims en andere immigranten? Wíllen die mensen wel een deelnemen aan een feestdag om de geboorte of sterfdag van onze Lieve Heer te herdenken? Natuurlijk, onderdeel van de integratie. Toen de haan drie keer voor Petrus kraaide, sloeg dat op zijn verraad. Niet alleen aan de man die hij volgde, maar ook aan alles waar hij voor stond en dus zijn geloof. Wanneer een Jood, die het bestaan van Jezus als de zoon van God ontkent, Pasen moet vieren, en om onbegrijpelijke redenen maar liefst twee dagen, verloochent hij zijn eigen cultuur dan ook niet?

Geen wonder dus, dat de multiculturele samenleving mislukt; de meerdere culturen krijgen helemaal niet dezelfde status als de onze, die zelf heus niet seculier is. Jongeren hebben alleen maar een reden nodig om zich ergens tegen te verzetten; dat is universeel. Nederland maakt het ze met deze stille vorm van gedwongen assimilatie natuurlijk wel erg makkelijk. Ik zou er zelf ook bijna haatbaard van worden.

Heel erg vroeger speelde dit probleem ook al. Wat moest het Romeinse rijk, met al haar Heidense gebruiken en feesten, nu beginnen met die steeds maar grotere groep Christenen? Die vonden namelijk dat zij ook wel eens een feestje hadden verdiend, al was het maar om de kruisiging van hun held, en de bittere smaak die dat met zich mee bracht, weg te spoelen met grote hoeveelheden wijn. Met het permanente afwezig zijn van eerder genoemde held zouden ze alle wijn, brood en vis zelf moeten kopen, maar toch.

De Romeinen, altijd al slimme jongens, hadden een goed plan, nodigden een aantal belangrijke mensen uit en op een dag waren ze het eens; de feestdagen werden samen gevoegd. De geboorte van Jezus kon met de ene zonnewende gevierd worden, de wederopstanding van diezelfde rebel mocht dan op de andere. Zo kan en moet dat nu ook! Pesach is natuurlijk al een soort Pasen, dus kan net zo goed op dezelfde dag. De anders zo katholiek getinte pakjesavond wordt onderdeel van het Suikerfeest, met als icoon de strenge en goed bedekte Sinter Boerklaas, die stoute moslims op de boot mee naar Marokko neemt. Met behulp van de witte immigratie piet! En dan maken we van de Paashaas de Paarse haas, want dan hebben de homo's ook wat.