Mietjespolitiek

Tim (Teundepopulist)


Ondanks dat de Jargonbrigade al een klein decennium de Zwetsprijs uitreikt om politici te stimuleren zich duidelijk uit te drukken, blijft de politiek vergeven van slap geouwehoer. Momenteel is “Dit kabinet durft niet te hervormen”, de favoriete zin van de Nederlandse oppositie. Vaak gevolgd door een andere holle frase zoals “het nu echt tijd is om keuzes te maken”. Wat proberen de politici in de oppositie hiermee echt te zeggen? Wie in de Van Dale kijkt zal zien dat hervormen betekent “anders vormen om iets te verbeteren”. Politici zijn, als het goed is, mensen met bepaalde ideeën over hoe een maatschappij functioneert en hoe deze zou moeten functioneren. Eenmaal gekozen zullen zij alles in het werk stellen om de wereld overeenkomstig hun idealen in te richten. Politici willen de wereld verbeteren en zijn daarom per definitie hervormers.

Politici die expliciet stellen te willen hervormen, zoals Jolande Sap, Alexander Pechtold en Diederik Samsom zeggen niets anders dan “wij gaan ons werk doen”. Als zij het kabinet laken stellen zij “jullie doen je werk niet”. Dat is natuurlijk pertinent onwaar. Wat de oppositie wil zeggen is “jullie ideeën zijn klote en we willen jullie wegsturen, zodat onze plannen uitgevoerd kunnen worden”. Het is jammer dat de oppositie op zo'n laffe manier polariseert. Zeg gewoon over de VVD dat ze “de rijken rijker willen maken, en de armen armer”. Vertel het CDA dat ze een stelletje lafbekken zijn door een jonge asielzoeker, geheel tegen de christelijke principes in, over de grens te smijten. Noem de PVV gewoon een stelletje zure gefrustreerden met een hekel aan vrijheid. Lucht je hart en tier dat ze een stelletje buitenlandhaters zijn. Doe mij een plezier en laat de Godwin dan wel achterwege. Maar wees duidelijk. Zeg niet zoiets slaps als “jullie durven niet te hervormen”. Wat is dat nou voor tamme aantijging? Het is alsof de politie na een heldhaftige opsporing eindelijk een gevaarlijke crimineel in de boeien slaat en dan zegt “foei, dat mag niet”.

Of neem de nieuwe PvdA-leider Samsom. Hij wil hervormen om in de woningmarkt, arbeidsmarkt en in de zorg 'kansen en vooruitgang' te bieden. Origineel. Is er iemand tegen vooruitgang in de zorg? Roept de VVD soms. "Wij zien het niet zo zitten in moderne operatietechnieken, wij gaan liever terug naar de Griekse elementenleer waarbij we iemands gezondheid bepalen aan de hand van de vier lichaamssappen". Stelt het CDA dat kansen op de arbeidsmarkt alleen belangrijk zijn voor linkshandige vrouwen? Er is geen enkele politieke partij in Nederland te vinden die niet stelt dat we moeten bezuinigen. Toch klinkt het wel erg ongezellig om te roepen dat er bezuinigd moet worden. Daar hebben politici een mooie oplossing voor. Je noemt bezuinigen eufemistisch 'hervormen', of nog erger, 'ombuigen'.

Ondanks het dappere werk van de Jargonbrigade die duidelijke taal onder politici wil bevorderen blijft politiek vaak slap gelul. Misschien bereiken zij meer als ze zelf de taal van de politicus spreken. Roep politici niet langer op om wollig taalgebruik te vermijden en geef ook geen Zwetsprijs. Zeg gewoon dat ze hun taalgebruik moeten hervormen. Schijnen ze leuk te vinden.