HNTM: Daphne, tot ziens!

Neuskleuter

Sollicitatie. "U heeft met 381 andere kandidaten gesolliciteerd op deze functie. Helaas bent u het niet geworden." Auditie. "Volgende!" De ene na de andere afwijzing volgt, maar dat geeft niet: in deze tijd is het gewoon moeilijk om werk te vinden. Het is niet persoonlijk. Tot je wel bent aangenomen voor een baan, een televisieshow of iets waarvan je altijd al had gedroomd. Maar dan blijkt die korte afwijzing bij die sollicitatie helaas vastgeroest te zitten in de bedrijfscultuur.

De baas blijkt een despoot. Je wordt op je vingers gekeken, zodat ieder minuscuul foutje wordt afgestraft voor je zelf de kans hebt gehad om het te verbeteren. In een gesprek sta je lijnrecht tegenover elkaar. Letterlijk, dus ook figuurlijk. Als jij zit, gaat de baas staan. Als jij staat, staat de baas met hakken aan op een podiumpje. Je bent altijd in de minderheid. Overmacht. Er is geen ruimte om te verbeteren, omdat er geen tips volgen. Ieder foutje wordt benadrukt. Dit is niet goed, dat is niet goed. Een schamper lachje van het opperkreng als je je omdraait en wegloopt. Iedere kritiek is persoonlijk. Een lach die als een messteek door je zij boort.

Iedereen die een beetje goed bij zijn hoofd is, stapt op. Maar de meisjes van Hollands Next Top Model blijven braaf in het programma, in de hoop dat zij een modellencontract in de wacht zullen slepen. Zij laten zich in kleertjes hijsen, laten hun gezicht optutten en kijken recht in de camera. Het lijkt fantastisch, maar zij moeten continu presteren zonder dat zij enig idee hebben wat zij doen. Na heel kleine aanwijzingen van een coach worden ze voor de jury compleet afgeslacht. Het is dit seizoen erger dan ooit.

Helheks Daphne Deckers is flink op dreef in het afkatten van de makke meisjes. Zij lijkt te denken dat je alles kan zeggen, zolang je maar een glimlach op je gezicht tovert. Goede kritiek leveren blijkt echter te moeilijk voor dit zure nepwijf. "Je foto is niet goed en niet slecht." Volgende. "Je foto is leuk, maar ik had meer verwacht." Volgende. "Ja. Je kan wel beter." Leuk. Goed. Niet slecht. Het zijn termen die nu evenveel betekenis hebben wanneer Ray Charles ze uit beleefdheid had uitgesproken naar de wannabe-modelletjes. Maar dit zijn geen termen uit beleefdheid.

Onder de glimlach van Daphne schittert de verveling. In andere juryprogramma's merk je vaak een passie voor het vak, de juryleden willen echt dat de kandidaten het beste uit zichzelf halen. Daphne Deckheks bekijkt de meisjes waarschijnlijk ook vanuit een professioneel oogpunt, maar ze heeft het al opgegeven. Achter haar plamuurmuur zie je haar gewoon denken: "Die zullen nooit aan mij tippen. Kansloos. Wat doe ik hier?" Ze haalt vals uit naar de meisjes. Lacht hen uit als ze zich al hebben omgedraaid om uit de kamer te lopen. Ieder schamper lachje klinkt harder dan de ergste belediging.

In het modellenhuis waar alle meisjes compleet zijn afgezonderd van de buitenwereld, vechten zij het onderling uit. Roddelend, giechelend en huilend zitten zij hun tijd uit. Niemand steunt hen. Daphne heeft het vroeger als model ook meegemaakt, maar zij denkt helaas dat ze nu nog steeds haar potentiële concurrenten weg kan pesten. Vet opgemaakt, glimlachend naar de buitenwereld, maakt ze echter misbruik van haar positie. Onderling pesten is tot daar aan toe, maar tijdens het jurycommentaar heeft zij de macht in handen om de meisjes te verpulveren met haar onuitstaanbare negativiteit. En dat doet ze met verve.

Afgelopen uitzending is Jildis opgestapt, omdat zij vond dat haar drankgebruik op het feestje onwaarschijnlijk negatief was benadrukt. En dat was ook zo. Haar foto is nauwelijks in beeld geweest. Haar feestgedrag leek op een normaal meisje van twintig dat zich vermaakt. Geen buitensporigheden. Geen gezoen. Gewoon een beetje dansen. Jildis is opgestapt. Ze noemde een paar aardige drogredenen, maar zij had heel goed door hoe ze door het programma zou worden afgeschilderd. Ze delfde het onderspit tegen de zwaar beledigde Daphne, maar Jildis was duidelijk de verstandigste op de hele set. Het is nu de vraag wanneer RTL besluit dat Daphne Deckheks hetzelfde lot staat te wachten. Mijn schampere lachje staat al klaar: "Tot ziens!"