Plat Haags - Crisis? What crisis?

Tim (TheGrandWazoo)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

"Politics is the entertainment branch of industry "
- Frank Zappa

Tja, Driek... We hebben via Limburg niet de beste mensen richting het epicentrum der macht gestuurd. Deze week kwamen ze allemaal even langs, als ware het een carnavalsoptocht. Ik mag wel stellen dat mijn geliefde provincie de hoofdrol speelde in de algemene beschimpingen. Wilders die op dag twee het tijdslot vier tot vijf goed wist te gebruiken om te vlammen, waardoor ieder actualiteitenprogramma met man en macht 'deskundigen' moest regelen. Meestal woonachtig tegenover de studio in 020. Ze hoeven slechts over te steken. Rottenberg hoeft maar in z'n Italiaanse open schoenen te stappen. Gerd Leers die negers met Brabantse tongval terug wil sturen naar land van herkomst en natuurlijk onze linkse redding Jolanda Sap. Hoewel redding; het was natuurlijk van een treurig niveau hoe ze met het stekkerdoosje in de weer ging. Hebben ze daarvoor dagen op de hei gezeten? Misschien kan iemand met eenzelfde debiel voorbeeld haar uitleggen dat onze jongens met een militaire missie bezig zijn in Kunduz. Sap zit in een lastig parket en kan het electoraat, wiens plank voor het hoofd inmiddels een complete bunker is geworden, moeilijk uitleggen dat een schaafwond slechts een eufemisme is voor schotwond. Nee, de beste reclame voor links is nog altijd de Gordon van de politiek, Frits Huffnagel. In een geïmproviseerde uitzending van Pauw en Witteman liet hij maar weer eens zien dat hij slechts van blazen weet. De hele tijd doen alsof je verontwaardigd bent en verder geen helder inzichtelijk woord kunnen uitbrengen, dat is Gordon-politiek. Zelfs anti-media symbool Job Cohen kon met luid applaus de Vara arena verlaten doordat de grootste nicht van de Veu Veu Deu naast hem zat. Deze uitzending was sowieso er een van randstedelijke arrogantie. De damschreeuwer werd uitgenodigd en mocht voor de kijkcijfers even wat waanzin verkopen. Maar toen hij zich wilde mengen in een discussie aan tafel, werd deze door Jeroen stil gesust. Alles voor de kijkcijfers.

Over kijkcijfers gesproken; in dit land hebben we niet alleen met een gedoogkabinet te maken maar ook met een gedoogkabinet met slappe knietjes. Toen een lid van GodS eiGen gestaPo op een wilde middag de afstandsbediening ter hand nam en eens verder keek dan Church Channel, schrok deze zich het Lazarus. Meteen werd de regel ingesteld dat condoomreclame nu na acht uur op tv te zien zou zijn, opdat tere kinderzieltjes niet worden blootgesteld aan deze dierlijke driften. Onze premier vond dat volkomen normaal. 'Na acht uur treft het ook de doelgroep dus ik zie geen enkel probleem om het te verzetten'. De premier heeft natuurlijk geen idee. De garageboxen in de Bijlmer zijn al voor Sesamstraat geopend voor publiek en de eerste keer seks vindt al plaats op de speelplaats na Huisje Boompje Beestje. Wat is er in hemelsnaam met het liberalisme van onze premier aan de hand dat hij nu zo'n knieval doet voor de SGP?

Met weemoed denk ik terug aan de jaren van Kok. Dat was nog eens een premier. Als een echte vader stond hij boven alles en iedereen. En tegelijkertijd dat zachtaardige waardoor je hem niet als meerdere zag. Iemand van het volk én de elite. Hij had zich wel enkele seconden bedacht wanneer een fascistische clown tegen hem zou zeggen 'doe eens normaal man', om hem vervolgens met slechts enkele woorden terug in het bankje te zetten. Het waren niet de woorden van de clown die misplaatst waren, het was de blik in z'n ogen. De absolute minachting. Het niet beantwoorden van vragen, de democratie minachten. En onze premier reageert op eenzelfde manier door alles weg te lachen als een dronken corpsbal. Toen de clown door de mand viel had hij een intelligent statement kunnen maken. Hem van repliek kunnen dienen dat alle kritiek zou verstommen en de hiërarchie duidelijk stelt. In plaats daarvan het oer-domme; doe zelf eens normaal.

De hoffelijkheid is sinds het verkiezingsdebat tijdens de Soundmixshow teniet gedaan. Sinds het tijdperk van de Goddelijke Kale is al het ontzag voor politiek vertrokken en heeft het besloten voorlopig niet meer terug te keren. Ik zou wensen dat er weer Kopspijkers te zien was waarbij politici op geniale wijze werden neergezet, maar zoiets is ondoenlijk geworden. Ze hoeven niet meer gepersifleerd te worden, ze doen het zelf al.

Aan de andere kant; als we ons met z'n allen druk kunnen maken over enkele zinnen die al dan niet gepast zijn in 'het huis van de democratie', kun je toch wel stellen dat het ons nog steeds erg goed gaat.

 

"Crisis? What crisis?"
- (Supertramp)