Media-Mangel: Café de Liefde

Luc (LvanLier)

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor Café de Liefde.

Televisieprogramma's over de liefde hebben vaak iets mistroostigs. Iets droevigs. Iets knulligs. Dat geldt dus ook voor Café de Liefde. Ik zag een aflevering over de vraag ‘scheiden of blijven'.

Een praatje met de man achter de vreemdgangerswebsite ‘Second Love'. Eric Drost. Een tamelijk ordinaire man. Zijn website is speciaal opgezet voor mensen die buiten hun relatie stiekem een potje willen neuken op een ranzige hotelkamer. Omdat ze "thuis wat missen, maar nog wel van hun partner houden"... Vrouwen mogen zich gratis inschrijven, mannen betalen 70 euro per maand. Uiteraard werd het verhaal vertoond van mensen die zouden gaan voor seks om de seks, maar verliefd werden, met alle gevolgen voor het thuisfront van dien.

Ook aandoenlijk om te zien. Een man en een vrouw hebben tijdens een kortstondige relatie een ‘ongelukje'. Ze krijgen een dochter. De relatie houdt geen stand, maar de ex-vriend is wel een voorbeeldige papa, als dochterlief daar is. Het kind in kwestie is graag bij papa en graag bij mama. Mooi zo.

Of een blad voor gescheiden mensen. Ook leuk. Met dating erbij. Wat er verder in dat blad te lezen viel, werd niet duidelijk. Mijn fantasie slaat op hol. Ik vrees rubrieken als ‘mijn ex is een lul', ‘kooktips voor alleenstaande papa's' en ‘wie strijkt nu mijn overhemd?' De oprichtster van het blad zag er iets te geitenwollensokkering uit. Een soort opgeschoefd optimisme.

Een meisje van 13, dat op het schoolplein vertelde dat ze nooit voor een relatie zou gaan en dat ze niet in liefde gelooft. Bezoekje aan haar ouders. Die hadden een gearrangeerd huwelijk. Verliefd waren ze niet, toen dat allemaal begon. Maar in de loop der jaren zijn ze heel veel om elkaar gaan geven. Ook goed.

Maar het mooiste was toch de sfeerreportage op een camping. Heel wat chaletjes worden tijdelijk bewoond door gescheiden mensen. Ik zag een trieste man, die wegens verregaande saaiheid door zijn vrouw de deur was uitgezet. Ja, hij kookte wel elke dag voor zichzelf. Koken, dat deed hij vroeger graag. Maar nu was koken en eten het moeilijkste stukje van de dag...

Café de Liefde. Ondanks alles mooi om naar te kijken. Maandagavond bij de VPRO.