Het Zondagse Orakel - Deze columnist wordt voortaan in natura betaald

Thako (Okaht)


Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over de columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat geen waardeoordeel. Een goede column is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Plat Haags – De twee maten van Groen Links
Driek Oplopers heeft nu eens een Plat Haags geschreven, waar ik bijna geheel achter sta. En nee: dat is geen slijmen bij de baas!

We verschillen altijd wel van mening over GroenLinks, maar daar zit ook een persoonlijk kantje aan. Het is een publiek geheim dat ik Femke Halsema best zou willen nemen, terwijl Driek ooit ongewild door Femke is genaaid.

Ik ben het er in ieder geval zeker mee eens, dat de oppositie gebruik mag maken van de PVV. De PVV hoereert toch ook met iedere partij, waarmee ze wat inspraak denken te krijgen?

Bezuinigen op het koninklijk huis lijkt mij in ieder geval een prima meevaller, die niemand echt pijn doet. Als je alles meerekent, kom je op 100 miljoen uit! Halveer dat gewoon!
Je maakt er geen bezuiniging van een miljard op de zorg mee goed. De honderden miljoenen op bijzonder onderwijs kun je er niet mee redden. Maar de stevige klappen in de daklozenopvang, buurthuizen of bij vakantiebezigheden voor de minima, kun je er pijnloos mee herstellen.

Sarah Morton - Jeugdzorg en de psychiatrie, het moderne fascisme
Sarah haalt stevig uit naar de kinderpsychiatrie. Terecht. Wel wil ik een nuance aanbrengen.

De snelheid van diagnosestelling is inderdaad belachelijk. Toch geloof ik dat dit deels ook een invulling van de wens van ouders is. Het lijkt vaak simpeler om een sticker op het voorhoofd van je kroost te laten plakken, dan ze gewoon op te voeden.

Ik kan me niet voorstellen dat de psychiatrie veel klantjes heeft bij fijne, liefdevolle en betrokken gezinnen. Een kind dat zich geliefd voelt, zal zich niet snel terugtrekken en een kind dat aandacht krijgt, schreeuwt er niet om.

Als meer ouders dat serieus zouden nemen, kan de psychiatrie zich richten op de echte problemen.

Driek Oplopers – In het pak genaaid
Ik snap niet dat iemand de woorden van Rosenthal nog serieus kan nemen. Bij iedere actie die iets met het buitenland te maken heeft, lijkt hij te falen als minister van Buitenlandse Zaken. Alles lijkt even amateuristisch te gaan. Alle acties. Alle uitspraken. Alle beloften. Uri is  meer bezig met goed lullen van wat hij nu weer heeft verkloot, dan dat hij daadwerkelijk buitenlandbeleid voert. En Rutte lult wel met hem mee! Die stelt zich zelfs garant voor de beslissingen van Uri!

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de acties vanuit de Tweede Kamer. Niet alleen GroenLinks moet ballen tonen. Uiteindelijk is bijna de hele Tweede Kamer akkoord gegaan met de voorwaarden, zoals ze destijds waren opgesteld. Domme beloften, maar toch.

Tot nu toe heeft alleen de PvdD vragen gesteld. De reactie van Uri? De politiecommandant van de provincie Kunduz weet niet waar hij het over heeft en Uri heeft nog steeds gelijk. Punt.

Jan Willem - Heb het niet over de snelwegschutter!
Wat is de motivatie van een idioot, die seriematig op achterruiten van auto’s schiet? Het zou mooi zijn als we daar een pasklaar antwoord op hadden. Dan konden we die eikel namelijk gewoon aanwijzen en zijn geweertje afpakken. Voor straf zou hij dan een jaar lang niet meer naar The A-Team mogen kijken.

Helaas. De psyche van de mens zit net iets lastiger in elkaar. De reden waarom deze mafkees door blijft gaan met schieten is net zo duister als de motivatie van een heteroseksuele, mannelijke fan van Gordon. De logica is volledig zoek.

Grappig detail: de politie stoeit inmiddels zelfs met de gedachte dat er geen schutter is.
Briljant recherchewerk! Gewoon ontkennen en suggereren dat er dit jaar meer steentjes op de wegen lagen. En dat dan alleen rond Rotterdam natuurlijk.

Peets - Betalen in natura
Tja. Petra. We kennen elkaar. Ze ziet er echt verrekte goed uit. En dan is het nog eens een heel leuke meid ook! In feite hebben we informeel al afgesproken dat ik in natura zou worden betaald voor een goede referentie op haar column, dus die deal staat.

Puike column Petra!

Ik heb de kaarsen, de rozenblaadjes en de massage-olie al in huis gehaald! (de Barry White-cd had ik nog voor noodgevallen)

Days-Of-Wild – Zomaar een meisje
Ik heb het ooit andersom meegemaakt. Een dame met een zeker parfum, die eerst wel aardig maar later aardig irritant bleek te zijn. Een takketrut dus!

Toen bleek dat parfum ineens nogal ernstig in de mode te zijn. Het leek gedurende een halfjaar alsof ik op iedere dame met die lucht afknapte!

Maurits – Na Khadaffi de zondvloed
Zeer interessante en heldere visie Maurits.

De internationale gemeenschap lijkt er alleen een probleem mee te hebben, als er beelden van schietende soldaten op televisie verschijnen. In letterlijk alle landen waar het afgelopen jaar revoluties zijn uitgebroken, werden al tientallen jaren mensen gemarteld en gedood, puur omdat ze commentaar leverden op hun overheid. En het Westen bleef er vrolijk zaken mee doen.

Schijnbaar moeten ze eerst livebeelden van een op burgers schietend leger zien, voor ze echt verontwaardigd zijn.

Driek Oplopers – Witwassen
Kansloze beredenering weer van De Jager.

Die ratten bij de banken en beleggingsmaatschappijen hebben de meest exotische constructies bedacht om hun klanten een oor aan te naaien. En door die gecreëerde complexiteit, ziet de gemiddelde burger door de bomen het bos niet meer.
Moet je dan eigenlijk niet de ratten aanpakken?

Als je gewoon een bedrag leent en meteen een duidelijke rente mee krijgt, weet je precies wat, hoeveel en hoelang je per maand moet betalen. Daar heb je geen financieel rijbewijs voor nodig. De basisschool is dan genoeg! En natuurlijk een medewerker bij de bank, die gewoon "nee" zegt, als een of andere idioot met een uitkering, een huis wil kopen.

Bakoenin – De jetslet van Nederland
De vraag blijft, of ik me over haar zo druk wil maken. Serieus zal ik dat mens nooit nemen en medelijden is wel het laatste wat ik voel. Maar het is maar één van de vele hoeren die in Libië de kost hebben verdiend. Met daarnaast nog een heel leger aan keurige zakenmensen en politici, die ook al jaren de deur plat liepen bij de familie Khadaffi. Die wisten allemaal net zo goed, zo niet beter, wat er zich in dat verrekte land afspeelde.

Wie is er een grotere hoer? Dat mens heeft zich voor een paar duizend euries laten neuken. Er zijn nog duizenden zakenlieden en politici, die miljoenen hebben verdiend met het likken van Khadaffi’s reet.

Mediamangel – Diva’s draaien door
Ik vraag me af, wat er gaat gebeuren als RTL nog slechtere programma’s blijft maken. Lopen de kijkers dan over? Krijgt SBS6 dan een ander publiek? Gaan ze dan uiteindelijk stoppen met Hart Van Nederland?

Dat zou natuurlijk pas echt pure winst zijn.

Robert – Turn-terrorisme
Een lastige. Turnsters als Harmes en Wammes, zaten in de absolute wereldtop. Als je stand wilt houden in die wereldtop, moet je er de volle 100% voor gaan en is een stevige training en een ijzeren discipline absoluut noodzakelijk.

Bij turnen bestaat die wereldtop echter bijna uitsluitend uit pubermeisjes. Ga je daar hetzelfde mee om als met een professioneel voetbalelftal? Voor topprestaties wel. Maar ze zullen er zeker niet altijd hetzelfde op reageren.

Huntelaar of Robben zul je niet snel bij Andries Knevel zien janken over een te strenge trainer. Deze meiden dus wel.

Harry64 - Pedoseksuelen moeten dood
Ik begrijp iedereen die kindermisbruik als de meest vreselijke misdaad ziet. Het probleem is dan alleen dat je daarmee moord, verkrachting of andere misdaden als net iets minder neer lijkt te zetten. Ik zeg niet dat je dit doet, maar in feite ga je een gradatie in ellende aangeven. En dat is voor slachtoffers het ergste wat je kunt doen.

Ik vraag me af of bij justitie inderdaad zo lichtzinnig over pedofilie wordt gedacht. Ik zou niet in de schoenen willen staan van agenten, die dagelijks in speciale taskforces achter de pedofielennetwerken aan zitten. Wereldwijd krijgen dit soort netwerken alleen maar meer moeite om ondergronds te blijven, juist omdat er wereldwijd, keihard en constant op wordt gejaagd. Veel meer dan op veel andere misdaden. We kunnen alleen niet verwachten dat het volledige, justitiële apparaat zich daarop richt.

Verder begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt met "voorstanders" van pedofilie. Volgens mij sla je hier een beetje door. Behalve pedofielen, is er echt niemand die het goed praat. Je kunt hooguit discussiëren over een soms te softe of naïeve aanpak. Geluiden van mensen die het vergoeilijken, komen toch echt uit de belangengroepen van de pedoseksuelen zelf.

De strafmaat blijft bij iedere misdaad een discussie. Ieder slachtoffer wenst zijn of haar dader het ergste toe. Maar als dat de maatstaf wordt, kan een bumperklever onderhand dezelfde straf krijgen als een straatrover. En krijgt iemand die een brood steelt uit pure honger, dezelfde straf als iemand die een bak bier steelt voor een studentenfeestje.

Er moet onderscheid blijven en dit moeten we aan onafhankelijke rechters over kunnen laten. Je moet niet willen, dat iedere crimineel levenslang de bak in gaat of de kogel krijgt.

Tot slot - bazbo
bazbo heeft een nieuwe werkplek. Hij fantaseert nog altijd buiten, maar maar neukt nog steeds in de echtelijke bedstonde.
Meer nieuws volgt. Denk ik.