Media-Mangel: Hofleveranciers

Luc (LvanLier)

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor Hofleveranciers, zaterdagavond bij de EO.

Toen ik ooit na een vergadering een eindje met iemand opliep, vertelde hij mij, dat hij voorzitter was van de Oranjevereniging in zijn woonplaats, en dat hij het verschrikkelijk vond dat de Oranjeverenigingsbranche nog slechts een zieltogend bestaan leidt. Sindsdien heb ik de brave borst nooit meer serieus genomen.

Dat heb ik ook met Jeroen Snel. 's Lands Evangelische Oranjeklant. Hij heeft voor de EO het zoveelste koningshuisprogramma gemaakt. Hofleveranciers. Waarin mensen in beeld worden gebracht die ooit zaken met de Oranjetjes hebben gedaan.

Zo was er een interview, inclusief historische beelden, met een meneer die ooit grimeur en medespeler was geweest bij Juliana's toneelclubje. "Het leuke van toneel is dat je ook een opvoering geeft", aldus de acteur in kwestie. Tsja... De acteur vertelde dat overal spiekbriefjes voor Juliana waren opgeplakt, onzichtbaar voor het publiek. Jeroen Snel vond het machtig interessant. Blijkbaar had hij niet door dat onze voormalige koningin te kakken werd gezet als iemand die dus haar teksten niet kon onthouden...

Het zijn trouwens niet de allerbeste mensen die bij de EO werken. Zo ook de verantwoordelijke voor de titels aan de onderkant van het beeld. Daar werd een meneer aangekondigd als de voormalige eigenaar van een Delicatessen Winkel. Jaja... Maar goed, stuiterend van trots vertelde deze heer, dat hij ooit hoogstpersoonlijk een fles wijn uit het geboortejaar van Prins Bernhard bij Zijne Koninklijke Hoogheid had langs gebracht. "Prins Bernhard was een meer dan gemiddeld wijnkenner", slijmde de bejaarde winkelier postuum. Prins Bernhard een meer dan gemiddeld wijnkenner? Volgens mij was prins Bernhard eerder een meer dan gemiddelde vreemdganger.

Maar dat mag Jeroen Snel niet zeggen van de EO. Want de Bijbel zegt dat we respect moeten hebben, en gehoorzaamheid moeten betrachten aan degene die boven ons gesteld zijn. Arme Jeroen met zijn verschrikkelijke dictie, die kritiekloos interviews afneemt, en zich daarbij gedraagt alsof hij het belangrijkste wereldnieuws staat te verslaan.

De eindtekst van het programma was hilarisch: "Volgende week meer persoonlijke verhalen en onthullingen." Hou toch op. Wát nou, onthullingen? Wil ik weten dat de hond van Juliana een vals kreng was? Nee, laat maar. Gedweep met bejaarden is niet mijn ding. Dan kijk ik liever Benidorm Bastards.