Hans Anders: alleen de prijs is Anders

Thako (Okaht)

Na een gebeurtenis als het drama in Noorwegen, wil je als columnist het liefst meteen in de pen klimmen en zo snel mogelijk een onderbouwd stuk publiceren. Eigenlijk ben ik dan achteraf haast blij dat ik tot woensdag moet wachten. Dit geeft toch enige ruimte voor meer reflectie, maar vooral voor meer informatie. Niet het uitspugen van de eigen, zeer actuele emoties, maar eerder een terugblik op een paar dagen gespuug van anderen.

Want gespuugd werd er! Het is werkelijk ongelofelijk, hoe idioot die primaire reacties kunnen zijn, als vrijwel iedere informatie nog ontbreekt. En nog gestoorder is de wijze waarop de langzaamaan beschikbare komende informatie vervolgens wordt vertaald. Primaire reacties, die meestal op vrijwel niets zijn gebaseerd en nergens anders naartoe gaan, dan naar het eigen heilige gelijk.

Toen het bericht over een bomaanslag op een regeringsgebouw in het nieuws kwam, waren velen er van overtuigd dat het om de extreme Islam ging. Noorwegen doet nu eenmaal mee met een aantal NAVO acties. Toen de eerste berichten over de schietpartij op het eiland Utoya in het nieuws kwamen, las ik meteen al ergens het idee dat de Islamitische Jihad vorm begon te krijgen en de oorlog nu toch echt was begonnen in Europa. Kort daarop werd bekend dat het om een hoogblonde Noor ging, en werd nog gesuggereerd dat het dan wel om een bekeerde Noor zou gaan. Daarna veranderde Anders Behring Breivik in een rechtse Satan en dook links daar bovenop om de schuld bij iedere rechtse partij - de PVV in het bijzonder - neer te leggen. Ter rechterzijde wisselden de commentaren tussen letterlijke heldenverering of juist het volledig distantiëren van de dader. Aan de ene kant waren er mensen die de gehele PVV-top al op wilden knopen en aan de andere kant waren er idioten die hier een links complot in zagen. De heer Breivik zou door linkse extremisten zijn opgenaaid om zo een burgeroorlog uit te lokken!

Let wel. Dit zijn commentaren die ik heb gelezen, nog voordat de eerste daadwerkelijke en geverifieerde informatie echt bekend was gemaakt. Maar met het vrijkomen van de informatie werd het er echt niet veel beter op. Velen zagen zich toen genoodzaakt om met die nieuwe feiten, hun eerste idiote stellingen te gaan onderbouwen. Dat resulteerde dan weer in nog veel ziekere complottheorieën. Het ene kamp zag vriend Breivik als het product van populistische, rechtse politiek en het andere kamp beweerde juist dat de linkse kerk dit soort psychopaten creëert. En dat allemaal gebaseerd op precies dezelfde feiten!

Oké. Dit moest natuurlijk eindigen in het aloude geleuter over links en rechts. Over het feit dat óns land naar de kloten gaat. Er was geen enkele empathie meer met de slachtoffers, maar men deed er vooral reuze zijn best op om ons - arme Nederlanders - als zwaarste slachtoffers af te schilderen. Niet het vreselijk knip- en plak broddelwerk van Anders werd aangehaald, maar zowel Joop den Uyl, Cohen, Fortuyn, Wilders, de Bijbel als de Islam werden geciteerd. En op de een of andere manier lukt het mensen dan toch weer om de massa immigratie als oorzaak te noemen en daar dan weer zowel linkse als rechtse politieke partijen de schuld van te geven!

Een andere Anders – Hans Anders – biedt de middelen om een beetje te kunnen lezen. Maar wie enkel wil lezen wat hij of zij wil lezen, heeft aan zo’n goedkoop brilletje ook geen flikker. En dan blijft nog de vraag, of je de bagger van Anders Behring Breivik wel begrijpend moet willen lezen. Je zou je diep moeten schamen, als je 1500 pagina’s uit het brein van een zware schizofreen serieus wilt nemen.
Hans Anders: alleen de prijs is anders. Alleen zou ik het soms wel prettig vinden als sommige mensen helemaal niet konden lezen en schrijven. Sommigen zijn zo vreselijk narcisitisch en dom, dat je ze ook maar beter dom kunt houden. Gewoon al die brilletjes van Hans een keer of zestien zo duur maken of zo!

Laat ze eerst maar eens bewijzen dat ze achter de nieuwsfeiten, ook het leed van mensen zien. En niet het bewijs van hun eigen godvergeten, o zo belangrijke gelijk. Als ik de foto's van de jonge slachtoffers langs zie komen op televisie, zie ik geen politiek. Ik voel en zie dan intens verdriet en pijn.