[Tour] El Pistolero schiet met scherp

Jan (Bakoenin)

Alberto trok de boel uiteen
Ten koste van de broertjes Schleck
Fränk kon nog wel een beetje mee
Maar Andy ging vol op zijn bek

Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar hoop wel dat iemand anders dat doet, want wat had ik gisteren in mijn gedichtje geschreven? Precies.
Alleen was het toch voor mij ook wel een verrassing dat hij vandaag al ging aanvallen. Hij heeft er blijkbaar zin in. En ik wil absoluut niet dat die Australische engerd gaat winnen, want de Schlecks waren nooit door hem op achterstand gereden als Contador niet was gedemarreerd. Als echte Nederlander hou ik nou eenmaal meer van aanvallend voetbal dan van catenaccio. Evans zou een Italiaanse voetballer kunnen zijn. Die voorsprong in de afdaling mag je niet als een aanval beschouwen. Ik denk dat hij er in de rit naar de Galibier definitief afgaat bij Alberto. Maar dan mag het er niet sneeuwen en dat is nog helemaal niet zeker.

Voor we de spetterende finale kregen was er vandaag trouwens al voldoende te beleven.
Iedereen controleerde iedereen gedurende een heel groot deel van de koers. Het was bijna een tussensprint vanaf het vertrek naar de echte tussensprint, maar nog net voor die kwam was er toch ineens een kopgroep die snel zes minuten kreeg.

Nederlanders? Ja. Westra, Hoogerland en Mollema. Maar op het verkeerde moment. Westra reed als stratenmaker dit keer de keien uit de straat, maar het lukte niet. Johnny reed alsof er een volgauto achter hem aan zat, maar ook hij kwam niet weg.
En Mollema deed eerst een behoorlijk jasje uit en deed het toen maar weer aan, want het was onbegonnen werk om de kopgroep niet te achterhalen en het regende.
Rabo had dus niemand mee en dat viel me eigenlijk wel tegen. Vacansoleil had wel iemand mee van voren. Marcato. En die had waarschijnlijk geen last van de regen, want hij is gewend aan water. Hij komt namelijk uit Venetië.

Op ongeveer twintig kilometer van de streep moesten de renners de Col de Manse over. Gelukkig dat Herbert Dijkstra ons zo’n tien keer vertelde dat in de afdaling van die col het ongeluk van Beloki plaatsvond waarna Armstrong even moest veldrijden, anders hadden we het niet geweten. Maar voor ze aan die afdaling begonnen moesten er natuurlijk eerst nog wel wat kilometers worden geklommen. Ach, tweede categorie, moeten de Schleckjes hebben gedacht. BMC nam de kop om te controleren. Tot zover was er nog niets aan de hand. Gewoon lekker naar boven met z’n allen en dan voorzichtig afdalen. Maar er was iemand die het er niet mee eens was.

Hij ging één keer. Hij ging twee keer. Hij ging drie keer. En toen was het gebeurd.
Leuk, dat Hushovd zijn tweede ritzege pakte, maar het echte spektakel gebeurde zo’n dikke vier minuten achter hem. Basso weg, de Schlecks eraf en vooral Andy. Ik zag trouwens hoe Fränk daalde en ik denk dat hij nog wat cursusjes bij Fabian Cancellara moet nemen in de toekomst. Het viel me op dat Cavendish niet eens zover achter Andy binnenkwam en ook dat hij ruim voor Gesink binnen was. Wat heeft Robert vandaag lekker veel krachten kunnen sparen. Dat wordt wat op de Alpe d’Huez.

Van slapen is vandaag niet veel gekomen, maar bij de laatste beelden van de etappe kreeg ik al wel weer zin in skiën.

In het zonnetje

Er verdient er maar eentje in het zonnetje te staan vandaag. Contador! Ik was al een fan, maar word het steeds meer. Geweldig. Evans was alleen maar weer bezig in de reactie. Maar Alberto koos voor de actie. Hoewel zonnetje? Sinds Vacansoleil meedoet in de Tour regent het steeds. Ik denk niet dat ik mijn vakantie bij ze boek.

Morgen is eigenlijk net zo’n etappe als vandaag. De renners wippen dan even de grens met Italië over. De etappe is beslist niet de koninginnenrit van deze Tour, maar kan wel een gemene truc in petto hebben, want de renners moeten wel de klim naar Sestrière over en als je daar op de top een redelijke voorsprong hebt, dan kun je zomaar de rit winnen. Iemand als Sammie Sanchez kan daar voor de top van die klim van de eerste categorie wegspringen en dan zien ze hem nooit meer terug met die lange afdaling, een klim van de tweede categorie en nog een afdaling voor de boeg. Maar sinds vandaag is niets meer zeker, want Evans reed Sammie in de afdaling uit het wiel. Ik weet niet wat die Australiër in Lourdes heeft uitgespookt, maar ineens kan hij goed dalen.
Er kunnen ook vervelende dingen gebeuren morgen. Andy Schleck twitterde het vandaag al. De laatste afdaling is een soort fietspad en als het regent dan is het er levensgevaarlijk. Als dat maar goed gaat!

Een kijkje in de omgeving

Ik vertelde net dat de renners de grens met Italië over wippen, maar eigenlijk is dat niet zo.
Tijdens het bewind van Louis Quatorze heette Pinerolo Pignerol en behoorde tot Frankrijk.
In Pinerolo is de Fortezza di Fenestrelle, de langste vesting van Europa. Die vesting is ook bekend omdat daar de man met het ijzeren masker gevangen heeft gezeten. Eigenlijk was dat een zwart fluwelen masker maar Voltaire heeft er een ijzeren masker van gemaakt.
Over de identiteit van de man met het masker wordt nog steeds gespeculeerd.
De eerste berichten zijn van 1 juli 1669 en daarin is sprake van ene Eustache Dauger, gearresteerd in Duinkerke. De man mocht alleen maar over alledaagse zaken spreken anders werd hij gedood. Niemand mocht ook zijn gezicht zien. Maar waarom zou niemand het gezicht mogen zien van een gewone Franse burger en waarom mocht die alleen maar over alledaagse zaken spreken? Had hij net als sommige renners soms een spreekverbod als er belangrijke vragen over de tactiek werden gesteld? Louis Quatorze was namelijk nogal een vechtersbaasje in die tijd. Een soort Voeckler dus.
Volgens Alexandre Dumas was de man met het masker de tweelingbroer van Louis. Er is zelfs gesuggereerd dat het de Zonnekoning zelf was.
Maar wie zegt dat het een man was? De ‘man’ met het masker was meteen al toevertrouwd aan Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, gouverneur van de gevangenis in Pignerol en die nam ‘hem’ overal mee naar toe als hij werd overgeplaatst. Misschien was het gewoon zijn maîtresse en wilde hij dat geheim houden.
Het zou zelfs kunnen zijn dat er nooit een man met het masker is geweest en dat het gewoon een broodje aapverhaal is. Maar dan wel een lekker mysterieus broodje aapverhaal.

In ieder geval komt er morgen ook een man met een ‘masker’ aan in Pinerolo. Laurens Ten Dam. Tenminste, ik hoop dat hij dat haalt want als het weer regent dan kon het wel eens te veel zijn.