Opperwezen met humor

Robert (Sdivad)

De afgelopen tijd vallen me steeds meer leuke toevalligheden op. Twee gebeurtenissen die precies op hetzelfde moment plaatsvinden en samen een, vaak grappige, situatie vormen die je zelf nooit zou kunnen bedenken. Maar is het toeval dat die twee zaken op hetzelfde moment gebeuren? Of zit daar wat achter? En wat zou er dan achter moeten zitten?

De eerste paar maanden van dit collegejaar ging ik met het openbaar vervoer naar school. Je hoeft zelf niet te rijden, dus alle tijd om om je heen te kijken. We kwamen altijd langs  een appartementenblok van vier hoog, waar nooit wat opvallends te zien was. Tot we er op een ochtend langsreden en een ambulance en een lijkwagen voor het gebouw stonden. Er was blijkbaar net iemand overleden. Dat gebeurt; eigenlijk niets bijzonders. Op het moment dat we bij de bushalte naast het gebouw stoppen keek ik naar de bovenste verdieping van het gebouw en zag een bordje op het raam: ‘Te koop’. Voor mij een glimlachmomentje.

Een andere ochtend zat ik in een bushokje te wachten op de bus. De iPod in m’n oren maakte het wachten wat aangenamer. Hij stond op shuffle en sprong op een gegeven moment op een nummer van Good Charlotte, ‘All Black’. Precies op dat moment komt er een gekleurde medemens naast me zitten. Zwarte humor, heerlijk.  Enkele dagen later beleefde ik een soortgelijk moment, toen ik weer precies op het juiste moment een bepaald nummer hoorde. Ik wilde leren voor m’n tentamens en besloot dat liggend op bed te doen, met op de achtergrond relaxte muziek van Eels. Op het moment dat ik op bed ga liggen en het economieboek opensla, hoor ik het: “Don’t believe everything you read...”

Tijdens een weekendje weg met m’n broers en schoonzus kwam het mooiste moment voorbij. Op een avond speelden we het welbekende spelletje ‘Wie ben ik?’ Niet die waarbij je bordjes om moet klappen, maar de versie zoals die in de film ‘Inglourious Basterds’ wordt gespeeld. Simpelweg met pen en papier dus. We konden volgens mij uit wel duizenden namen kiezen. Acteurs, sporters, tv-persoonlijkheden, artiesten, fictieve personages uit games, boeken en films en ga  zo maar door. Ik schreef voor m’n broer Hannibal Lecter op, en kreeg van hem ook een ingevuld papiertje. We zetten de papiertjes voor ons neer, klaar om vragen te stellen. Maar op dat moment schieten m’n schoonzus en andere broer in de lach. Wat blijkt? M’n broer heeft voor mij ook Hannibal Lecter opgeschreven.

Zijn dat soort dingen nu echt toeval, of niet? Het is niet zo dat ik er in het bijzonder op let, dus daar kan het niet aan liggen.. Eigenlijk kan ik niet geloven dat dit soort dingen toeval zijn. Wat het dan wel is? Geen idee. Dat de aarde bij toeval zou zijn ontstaan geloof ik niet. Zou ik dat wel doen, dan zou de verklaring voor bovenstaande toevalligheden simpel zijn: toeval. Maar ik weet ook niet of er een opperwezen is. Als die er wel is, heeft die in elk geval een mooi gevoel voor humor.