Acht uur

Martine (Shortstuff)

Ik zet de TV aan en zie dat de aantrekkelijke Sascha de Boer zich helaas nog steeds hopeloos saai heeft gekleed. Een grauw colbertje, netjes, maar nietszeggend. Met daaronder, heel verrassend, een grauw truitje.

Elke maandag is het vaste prik: eten bij mijn zus en verplicht het nieuws kijken, omdat ze graag op de hoogte blijft van wat er in de wereld gebeurt. Niks mis mee.

Behalve afgelopen maandag. Tezamen met de eetdate dreigde ook het nieuws te vervallen. Vastbesloten toch te kijken zap ik twee minuten te laat naar Nederland 1. Shit, het belangrijkste item gemist.

Een kwartier later herinner ik me weer waarom ik nooit het journaal kijk. Ik word er zwaarmoedig van. Je kunt het vluchtgedrag noemen, maar de visualisatie van al deze opstandelingen die met inmense granaten elkaar van het leven beroven geeft me een verschrikkelijk gevoel. Ik kan het niet begrijpen en het lijkt zo ver weg. In verschillende landen over heel de wereld vecht men, moord men, vlucht men. Weg van hun eigen land, wat door al deze gevaren niet meer veilig en onbewoonbaar is.

En ik? Ik wil het nieuws niet zien. Het voelt bijna als een tekortkoming. Wat moet ik doen? Moet ik medelijden met ze hebben? Ik kan me niet eens voorstellen hoe het is. Ik ben geneigd over te stappen op GTST, maar doe het niet.

Ik houd stand, wachtend op het weerbericht met mijn favoriet Erwin Krol! Ondanks zijn niet te missen Haagse matje en kalende kop, brengt hij elke dag weer een glimlach op mijn gezicht. De man kan zelfs van een gereformeerde regenachtige zondag nog iets moois maken. De lente lijkt door te zetten, misschien toch kamperen dit weekend?

Tegenwoordig eindigt dit alles met een leuke anekdote als finishing touch. Een hond is gered vanuit een dak op één van de ondergelopen huizen in Japan, groot nieuws. De beelden gaan de hele wereld over. Een zeer klein lichtpuntje in deze weken na de natuurramp in Japan. In Nederland lezen we berichten van deze allure in de komkommertijd.
Wat zit de wereld toch vol met tegenstrijdigheden. Alleen Sascha de Boer ziet er even keurig uit als altijd.

Dus wat betreft Erwin en Sascha: Misschien samen eens door de zogeheten wasstraat van X-factor?