In ander nieuws... week 5

Stefan (Nebo)

Wekelijks blikt de eindredactie terug op enkele opmerkelijke, leuke, interessante en spraakmakende nieuwsberichten van de voorgaande week. Deze week: Nintendo 3DS Lite, rijgedrag, borstkanker, Deus Ex, de NGP en meer.

Het was deze week een week van uitspraken die in twijfel genomen kunnen worden. Allereerst wist de grote baas bij Nintendo, Satoru Iwata, ons te vertellen dat er geen Nintendo 3DS Lite zal verschijnen in de nabije toekomst. Het verleden heeft ons geleerd dat Nintendo een groot fan is van zijn handhelds later opnieuw uit te brengen in een verkleind en moderner jasje. Volgens Iwata krijgen we ditmaal het complete pakket en hoeven we dus niet te rekenen op een andere versie, afgezien van eventuele nieuwe kleurtjes natuurlijk. Geloof ik dit? Ja. Waarom geloof ik dit? Omdat Iwata slechts praat over de nabije toekomst. Hoe nabij is dit? Ik geloof maar al te graag dat het apparaatje bomvol zit, maar ik geloof ook dat we over een jaar of twee dezelfde technologie in twee keer zo weinig ruimte kwijt kunnen. Iwata heeft enkel een veilig antwoord gegeven op de vraag of er een Lite-versie zal komen, de beste man weet immers meer dan genoeg van marketing en het wel vergeven van informatie zonder informatie te vergeven. Snap je die laatste zin nog?

Het tweede bericht waar ik deze week over viel, is het bericht over het rijgedrag onder de gamers. Zij die veel racegames spelen zouden slechter rijgedrag vertonen en vaker risico's nemen. Wellicht zou het komen door het gebrek aan consequenties van risicovol gedrag in games, aldus Tim Bailey, veiligheidsexpert bij het bedrijf Continental Tyres. De cijfers zien er overtuigend uit, maar ik heb inmiddels zo'n anderhalf jaar onderzoeksmethoden voor mijn kiezen gehad en mij is herhaaldelijk geleerd om kritisch te kijken naar dit soort onderzoeken. Wat waren de omstandigheden van het onderzoek? Verschillen de gamers en de non-gamers niet ook in andere belangrijke aspecten? Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? Wat dit betreft lees ik liever publicaties die wetenschappelijk ondersteund zijn en meerdere malen afgeschoten zijn door een betrouwbaar bestuur alvorens gepubliceerd. Of dit ook gebeurt met artikelen in de Engelse variant van een gratis krantje? Ik betwijfel het ten zeerste. Populaire wetenschap is leuk voor een gniffel en een kleine glimlach, maar pseudo- is een voorvoegsel dat hier op zijn plaats is. Het geld voor dit soort onderzoeken kan beter gaan naar onderzoeken die er echt toe doen. Onderzoek naar borstkanker, ondersteund door Castle Crashers, is slechts één van de vele voorbeelden.

Kritisch kijken naar het nieuws van de afgelopen week is leuk, maar lovend zijn over nieuws is leuker. Zo ben ik erg te spreken over de nieuwste trailer van Deus Ex: Revolution. De aandacht en de liefde die geschonken wordt aan het verhaal en de presentatie van de wereld rondom de game is immens groot. We hebben inmiddels genoeg video's met gameplay gezien en genoeg gelezen over de game om te kunnen concluderen dat Deus Ex: Revolution een serieuze kandidaat is voor de Game Of The Year van 2011. Dit is een game waar ik de reviews niet voor hoef te lezen om te weten of ik het wel of niet wil. Halen op dag één, dat is mijn conclusie. De aankondiging en trailer van Dark Souls dienen ook niet te worden vergeten. Ik moet wel stiekem bekennen dat Demon's Souls nog altijd niet in mijn PlayStation 3 gezeten heeft vanwege tijdgebrek. Naast de aankondiging van Dark Souls, kwam ontwikkelaar en distributeur Electronic Arts met een teaser en daarmee de aankondiging van Battlefield 3. Bad Company en Bad Company 2 zijn de enige Battlefield-games die ik veel gespeeld heb. Mijn PC was simpelweg nooit sterk genoeg voor de voorgaande games, don't hate me for it! Om deze reden schoot ik nog niet door het plafond bij het zien van deze teaser, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat EA ook deze keer weer gaat scoren.

De bedoeling van deze rubriek is terugblikken op het nieuws van de voorgaande week, maar aangezien dit de eerste column is binnen de rubriek wil ik graag even terugblikken naar het belangrijkste nieuws van week 4: de aankondiging van de Next Gen Portable. Een prachtig nieuw apparaat van Sony, of is het toch een vagina? Vreemde schreeuw om aandacht van David Jaffe wat mij betreft. Waar ik gisteren per toeval over struikelde toen ik nogmaals keek naar de specificaties en foto's van het apparaat was het gebrek aan een opening of klep voor de games. Gaat Sony dan toch weer proberen om exclusief digitale distributie te bieden? Hebben ze dan niks geleerd van de PSP Go? Na wat speurwerk via Google kwam ik er achter dat de NGC wel degelijk fysieke games ondersteunt en dat dit in de vorm van kaartjes gaat die enigszins lijken op Nintendo DS-games. Gelukkig maar, want ik wil nog altijd ouderwets een boekje en een doosje vast kunnen houden! Tot zover het overzicht van week 5. Volgende week zal een andere eindredacteur terugblikken op enkele nieuwsberichten van deze week.