Wanhopig meisje

Luc (LvanLier)

Je raadt het nooit. Sta ik op de markt. Stoofperen: 3 euro per kilo. Ik denk: “Lekker.” Ik pak een plastic tasje, gooi er wat peren in, en geef ze aan de verkoper. Die legt de hele handel op een weegschaal. De wijzer geeft 1300 gram aan. “Dat is dan 6 euro.” Stomverbaasd kijk ik hem aan. Stilte. Hij houdt zijn hand op. “Dat is 6 euro.” Ik schiet in de lach. Ik sta immers op de Albert Cuyp. Met die Amsterdamse humor en die Amsterdamse gein. Gebbetje, meneer. Dus ik geef die marktkoopman 4 euro en vraag om m’n peren. Want ik heb geen uren de tijd. “Nee, ik zei 6 euro!” Mijn mond valt open. De ambulante handelaar besluit mij het geheim van zijn wel heel aparte rekenmethode uit te leggen. Z’n broer werkt bij een telecomprovider. Daar kost 1 minuut en 20 seconden gewoon de prijs van twee minuten bellen. Dat soort afronden mag. Dat heeft minister Verhagen van Economische Zaken gisteren nog verklaard. Er komt geen wet die dat soort oplichterij verbiedt. Ik realiseer mij, dat er dus een onverwachte overeenkomst is tussen Zogenaamd-Christelijke bewindspersonen en dubieuze marktkooplui: allemaal flessentrekkers. Maar goed, ik neem mijn verlies, geef de hebberige ondernemer nog twee euro, en krijg mijn peren. Tevreden steekt de hebberige ondernemer de brand in de sigarenpeuk die in een mondhoek hangt. Nóg een overeenkomst tussen de marktkoopman en het CDA. Hans Hillen. Terwijl zijn partij zich in het kabinet Balkenende-Zoveel sterk maakte voor een ontmoedigingsbeleid qua roken, hielp Hillen als buitengewoon-adviseur-met-de-nodige-contacten de sigarettenindustrie stiekem een handje bij zijn rooklobby. Hillen als rookmagiër. Anti-rookmagiër Jasper Grootveld draait zich om in zijn graf, denk ik.

Ik weet van nóg een links boegbeeld dat zich in zijn graf zal omdraaien, dezer dagen. Joop den Uyl. Dat is de schuld van Femke Halsema. Die heeft gisteren gezegd dat de PvdA zich moet bezinnen op zijn rol. En dat de PvdA beslist de SP links moet laten liggen. Want de SP is niet progressief. Vindt Femke dus. Want de SP is behoudend. En dat is fout. Vindt Femke. Ik zou niet zo goed weten wat er precies fout aan is, als een politieke partij de ontslagbescherming in ons land in stand wil houden, de inkomensverschillen niet uit de hand wil laten lopen, en de zorg menswaardig wil laten blijven. Maar de PvdA moet anders, en met de rug naar de SP. Van Femke. Want links moet de krachten bundelen. Ik ben werkelijk reuze benieuwd, hoe Femke vindt dat links de krachten moet bundelen, terwijl ze de een na grootste linkse partij in de Kamer buitenspel zet. En waarom vindt Femke trouwens dat aan die linkse krachtenbundeling D66 moet meedoen? D66 is niets meer en niets minder dan een schuilhaven voor politieke malloten bij onstuimig politiek weer. Niets meer van over, trouwens. Wat de PVV is zonder Wilders, is D66 zonder Van Mierlo. Stuurloos en in de war. Zou Femke het begrip “in de war” misschien verwarren met “links-progressief”? Wie weet…

In ieder geval is Femke’s GroenLinks niet zo heel erg links meer. Slenterend over de markt denk ik aan de founding fathers van Femke’s rariteitenkabinet. Verstokte communisten, die serieus van mening waren dat het met de mensenrechten wel goed zat, daar achter het IJzeren Gordijn. Mafkezen met een gebroken geweertje. Extreem-linkse terroristen die tankstations, groothandels en woonhuizen opbliezen, en korting gaven op de contributie als je Achmed of Fatima heette. RaRa, wat is daar nu precies vooruitstrevend aan? Wat is er eigenlijk vooruitstrevend aan het bedekken met de politiek correcte mantel der liefde van allerlei crimineel gedrag, gepleegd door overwegend allochtone spijbeljongeren? En wat is er eigenlijk links aan het opdoeken van de ontslagbescherming en het zo’n beetje afschaffen van de WW voor mensen die buiten hun schuld hun baan verloren? En wat is er eigenlijk precies links aan het discrimineren van mannen bij het krijgen van een nieuwe baan? Aan carrièreperspectief uitsluitend voor allochtonen en vrouwen, in plaats van dat de beste kandidaat de beste baan krijgt? Links? Progressief? Leg het mij maar uit.

GroenLinks, als totaal ontspoorde splinterpartij, meent bij monde van wanhopig meisje  Femke Halsema de twee serieuze linkse partijen, SP en PvdA, de maat te moeten nemen en de wet te moeten voorschrijven. Doet me denken aan het lelijkste meisje van de klas, dat wil verhinderen dat de twee populairste meisjes bevriend raken. En vervolgens roept dat het belangrijk is als alle meisjes samen optrekken tegen die vervelende jongens die zo’n lawaai maken en steeds opnieuw op het speelplein hun bal afpakken. Te linkerzijde samenwerken? Krachten bundelen? Prima. Maar niet volgens de methode-Halsema. Ik verlaat de markt en wandel naar huis, terwijl ik tot de slotsom kom dat het hoog tijd is voor fusies. De kansloze clubs GroenLinks en D66 tot de Nederlandse Stuurlozen Bond, en de PvdA met de SP tot een serieus te nemen, degelijke Arbeiderspartij. Zo moet het, en niet anders. Thuis aangekomen, schil ik de peertjes, steek de appelboor erdoor, en zet ze op in een laagje water met wat kaneel en flink suiker. En wat geconcentreerde frambozensuiker uit de kruiden- en specerijenwinkel. Want rood staat toch echt het beste!