De verwende prinses

Petra (peets)

Met haar bewering dat vrouwen in Nederland over het algemeen verwende prinsessen zijn, heeft Elma Drayer veel stof doen opwaaien onder de betreffende seksegenoten. Ze heeft kennelijk een gevoelige snaar geraakt. ‘Weet Elma eigenlijk wel hoe intensief het is om alle bordjes hoog te houden van werk, moederschap, het huishouden en ook nog eens een sociaal leven?’, vragen ze zich gepikeerd af. Ja, dat weet Elma heus wel. Maar de cijfers liegen er niet om. Slechts 46 procent van de vrouwen verdient meer dan de bijstandsnorm. Veel vrouwen zouden het dus financieel niet redden als ze geen man meer hadden die het grootste steentje bijdraagt. Ook deze cijfers liegen er niet om; één op de drie huwelijken strandt. En er zijn nog wel meer oorzaken te bedenken, waardoor het inkomen van de man opeens kan wegvallen.

Hoort bij het volwassen worden niet dat je op eigen benen kan staan? Zowel voor mannen als voor vrouwen. In mijn opvoeding heb ik meegekregen dat werken gewoon bij het leven hoort. En dat geef ik ook weer door aan mijn dochters. Ze weten niet beter dan dat je moeder kunt worden, met nog een heleboel erbij. Moederschap is namelijk geen baan. Ook werkende moeders zijn fulltime moeder. Maar met alleen moeder zijn, red je het niet in de maatschappij. En ook het runnen van het huishouden is geen baan. Het stelt trouwens ook beduidend minder voor dan regelmatig wordt beweerd. Vroeger kon je daar misschien nog een dagtaak aan hebben, maar door alle noviteiten is het inmiddels een fluitje van een cent.


Persoonlijk val ik niet onder de prinsesjes waar Elma op doelt. Ik kan mijn eigen broek ophouden. Maar juist daarom voel ik mij een verwende prinses. Ik heb drie leuke dochters, die optimistisch in het leven staan. Daarnaast heb ik een boeiende en afwisselende baan. En inderdaad; tussen de bedrijven door moeten er ook nog de nodige boodschappen gehaald worden, draaf ik soms als een razende sorbokwast door het huis, heb ik hobby’s en breng ik tijd door met vrienden. Het voelt echter niet als een opgave. Integendeel. Het is voor mij de juiste mix. Natuurlijk is het een druk bestaan en vind ook ik sommige dingen minder leuk of prettig om te doen. Dan is het even doorbijten. Daar ontkomt niemand aan. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit leuke dingen.


Het is overigens niet mijn bedoeling om vrouwen die hun leven anders inrichten en andere prioriteiten stellen te veroordelen. Ik kan me er hooguit over verbazen. In Nederland hebben vrouwen heel veel mogelijkheden en kansen om zich verder te ontwikkelen en hun blik te verruimen. Als je dat vergelijkt met vrouwen uit diverse andere landen, mag je je sowieso al onder de bevoorrechte prinsessen scharen. Het is voor mij daarom onbegrijpelijk die mogelijkheden onbenut te laten. Maar blijkbaar zijn er legio vrouwen die dat wel naar zichzelf kunnen verantwoorden. Ik zou de prijs van de luxe van een verzorgd leven niet willen betalen met mijn onafhankelijkheid. Het blijft een gok om ervan uit te gaan dat jouw geluk oneindig is. Maar belangrijker nog is dat ik de bedrijvigheid niet zou kunnen missen. Zonder al die reuring zou ik me waarschijnlijk gaan vervelen en humeurig worden. En ontevreden verveelde verwende prinsessen, die zijn pas echt onuitstaanbaar.