Tanja in the jungle

Jean-Paul (Days-Of-Wild)

"Hallo allemaal, dames en heren van de internationale pers, welkom in het oerwoud op onze persvoorlichtingsdag. Mijn naam is Alexandra, maar u mag me ook Tanja noemen, en ik ben uw hostess voor vandaag. Sinds kort verzorg ik, als lid van onze internationale commissie, de communicatie met de buitenwereld, zeg maar ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens boze tongen om meer begrip te kweken voor onze organisatie omdat het niet zo goed met ons zou gaan. Door voortdurende repressieve agressie van de regering tegen onze beweging zijn er inderdaad aan onze kant de nodige slachtoffers gevallen. Martelaren zo u wilt. Maar daar laten we ons niet door tegenhouden. Integendeel, het gaat fantastisch met ons.

Als u de persmap openslaat, zult u op de eerste bladzijde een korte geschiedenis vinden van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Columbia - Ejército del Pueblo oftewel de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, beter bekend als de FARC. In 1964 bij het begin van de burgeroorlog noodgedwongen opgericht als militaire tak van de communistische partij van Colombia om ons te verdedigen tegen de onderdrukking van de liberaal-conservatieve regering. Dankzij onze achtergrond van boerenzelfverdedigingsgroepen hebben wij besloten ons te richten op hen die de regering ondersteunen, de grootgrondbezitters. In tegenstelling tot wat de media suggereren ontvoeren wij ze niet in ruil voor losgeld, maar willen wij op een losse, ongedwongen manier met ze in contact komen om ze op die manier van ons gelijk te overtuigen. En waar krijg je die ongedwongen sfeer beter dan in dit prachtige oerwoud!"

Welcome to our jungle
Where we kidnap who we can
Welcome to our jungle
Where we're killin' ev'ry man
We are the people they call FARC
The government's insane
They chase us through the jungle
And they shoot us from a plane

In our jungle
Welcome to our jungle
If you flee we'll shoot you through your n,n,n,n,n,n,n,n,n,n,n,n, knees, knees
I wanna watch you bleed


"U bent allen uiteraard bekend met Ingrid Betancourt, een bekende politica uit dit mooie Colombia. Zij heeft zes jaar lang van onze gastvrijheid genoten en in die tijd hebben we vele productieve discussies gehad over de toekomst van ons prachtige land. U zult ook bekend zijn met haar boek waarin ze een totaal andere waarheid beschreven heeft dan degene die we hier met z'n allen meegemaakt hebben. Niet alleen in haar boek, ook in praatprogramma's, zoals bijvoorbeeld Pauw & Witteman, wereldberoemd in het land waar ik vandaan kom, wordt ze in staat gesteld om haar versie te vertellen. Kijkt u maar op 12 oktober als u in de gelegenheid bent, dan kunt u zelf vaststellen dat wat zij verteld niet overeenkomt met de informatie die u hier vandaag van mij krijgt. Andere gasten van ons die gelijktijdig met haar bij ons waren, zullen bevestigen dat mevrouw Betancourt niet prettig was in de omgang. Denk alleen maar aan het feit dat ze schadevergoeding geëist heeft van de regering voor de tijd dat ze bij ons te gast was. Zij is exemplarisch voor wat er fout is in Colombia, maar wij zullen niet rusten voordat dit land bevrijd is van de slavernij en teruggegeven wordt aan de boeren.

Wij leven van giften. In de koude oorlog werden we nog ondersteund door onze Russische broeders, maar ook zij zijn van het rechte pad afgeweken en hebben de steun voor de goede zaak opgegeven, maar wij niet. Gelukkig zijn er vele mensen bereid te doneren, waaronder een flink aantal grootgrondbezitters en andere hooggeplaatste mensen uit dit land. Het gerucht dat wij onze onkosten financieren met drugs is dan ook volkomen ongegrond. Colombia heeft nu eenmaal een slechte naam waar het gaat om drugsproductie. De propaganda van de regering probeert ons nu in een slecht daglicht te stellen en gezien uw reactie lijken ze daar in te slagen, vandaar dat wij deze bijeenkomsten met de internationale vertegenwoordigers van de pers organiseren, zodat wij u een beter beeld van de situatie kunnen schetsen."

Welcome to our jungle
Where we're fighting every day
We run the risk of being killed
But that's the price you pay
For bringing freedom to this land
We're gonna take a stand
Someday we'll run the place
And we will be the government


"Dan is het nu tijd voor vragen. Ja daar links."
.....
"Of het niet vreselijk lastig en warm is in de jungle? Nee absoluut niet. Wij hebben het prima hier. U heeft ongetwijfeld de foto's gezien van onze kampen waar we gezellig aan het dansen zijn. Het is net een padvinderskamp. Vandaar ook dat u veel jongeren hier ziet."
.....
"Hoe ik hier terecht ben gekomen, ondanks dat ik zo goed kon leren? Dat is een leuke vraag. Zoals u misschien weet, heb ik na het behalen van mijn vwo-diploma Spaans gestudeerd. Ik moest daarvoor ook stage lopen en het leek me wel leuk om dat in Valencia te doen. Door een klein foutje is dit verward met La Violencia. Dat laaste kunt u opzoeken in de persmap, maar in het kort, dat is de voorloper van het huidige conflict. En omdat ik graag voor de goede zaak wil vechten, ben ik gebleven."
.....
"Of het niet zo is dat elke revolutionaire beweging uiteindelijk het volk dat het claimt te willen bevrijden, zal gaan onderdrukken? Sorry, ik kan de vraag niet goed horen. Volgende?"
.....
"Moord, ontvoering, afpersing, drugshandel en terrorisme? Sorry, u bent echt heel slecht verstaanbaar. Eh... Het is nu tijd om deze persconferentie af te sluiten. Dank voor uw aandacht en een goede terugreis."

Welcome to the jungle
It gets worse here everyday
Ya learn ta live like an animal
In the jungle where we play
If you got a hunger for what you see
You'll take it eventually
You can have anything you want
But you better not take it from me