De doodzonde van het CDA

Dick (Bornfree)

Bijna vierentwintig uur geleden is in de CDA-fractie besloten door te gaan met de onderhandelingen. Ze hebben hiermee hun politieke doodvonnis getekend. Ab Klink is vervangen door Ank Bijleveld. Een groteske vertoning, de laatste dagen van het CDA, ooit een partij die vele jaren de meeste zetels had. Met het grote vertrouwen van alles dat een boerderij had en in dorpen woonde. Vroeger scoorde het CDA gemakkelijk boven de dertig zetels, nu is dat gedaald tot vijftien zetels. De grote race is begonnen. Houdt de coalitie VVD, CDA en PVV de krappe meerderheid van zesenzeventig zetels in de nu nog virtuele kamer of stappen de nu aangewezen dissidenten alsnog op? Deze dissidenten hebben vanuit de fractie duidelijk te horen gekregen dat het CDA moet doorgaan, anders zou de partij wel eens ten dode opschreven kunnen zijn.

De politiek gezonde Nederlander weet natuurlijk al lang dat deze dissidenten alleen het voorlopige regeerakkoord afwachten om dan alsnog de stekker eruit te trekken. Wat de LPF aan instabiliteit liet zien, toen, laat een gerenommeerde partij als het CDA nu zien. Totale politieke ontreddering en een amateurisme gelijk het gekrakeel van een kleuterklas op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Wat een enorme sukkels. We spelen hier maar één persoon, partij, vreselijk mee in de kaart: de PVV. Het CDA en de VDD vergeten de troeven uit te spelen en verzaken bovendien. In het hele domme gekrakeel is er maar één winnaar en die staat straks op wanneer de dissidenten het regeerakkoord alsnog afwijzen. Welke kant Wilders ook uitgaat, hij is de winnaar. Worden het nieuwe verkiezingen? Dan zal de PVV groter, veel groter worden dan nu. Wellicht midden of zelfs eind dertig zetels. Waarom zijn deze duurbetaalde dissidenten niet in staat hun eigen normen en waarden te neutraliseren in de politieke koker, het gedachtengoed, van het CDA?

Denken dat een links kabinet er zal komen, zal uiteindelijk ook wegzinken in Utopia. De VVD zal dan een groot politiek gezichtsverlies lijden. Immers, zij hebben Cohen voorgoed opzij geschoven. Dat zal niet gebeuren.

Nee, beste lezer, we worden weer eens recht in onze poeperd genomen en lijken te laat te beseffen dat het echt pijn doet. De tijd die nu aanbreekt, is een verloren tijd. Het is een gestolen tijd van de kiezer, dat incapabele zooitje veelverdieners op het pluche in Den Haag. Gestolen tijd, ja! Want we hebben nu recht op een regering die zaken als het overheidstekort, doorstroming verkeer, immigratiebeleid enzovoort, gaat aanpakken. Het moet NU, niet nadat de tekortteller straks op dertig miljard staat en er nog meer bejaarden gaan besluiten een overval te plegen omdat het in de gevangenis beter zal worden dan in de verzorgingstehuizen. Deze tehuizen gaan trouwens ook steeds meer op sterfhuizen lijken, de corebusiness van deze tehuizen zal ‘zo snel als mogelijk sterven’ worden. Ik voorspel het je, maar dat terzijde.

Koppejan, Ferrier en Klink, (de dissidenten): ga weg! Wees sterk en rot op! Je speelt een politiek spel over de ruggen van zeer veel keizers, ook die van het CDA. Ga weg! Geef een nieuwe politieke wind de ruimte, sluit niet alle deuren voor je eigen kleine, zielige mening. Wilders sluit geen allochtonen uit met het Islam geloof. Hij roept alleen hen ter verantwoording die denken dat hier alles mag en kan. Het gaat niet alleen om jullie dissidentjes, het gaat om een nieuwe stroming onder het Nederlandse volk. Die stroming heet ‘verantwoording afleggen’. Maak je fouten in het bedrijfsleven en incasseer je toch nog miljoenen bonus? Of vul je op andere manieren op een onverantwoorde wijze je zakken? Denk aan directeuren van hulporganisaties, specialisten en vele anderen die veel meer verdienen dan Balkenende en een overheidsfunctie hebben: verantwoording afleggen! Behoor je tot een groepje jongeren die buurten onveilig maakt en anderen burgers, zoals homo’s, het leven onmogelijk maakt door je crimineel en haatdragend gedrag: verantwoording afleggen!

Ik ga deze soap verder volgen. De amateuristische acteurs zullen straks voorgoed afgeserveerd worden en waarschijnlijk landen in het bedrijfsleven waar ze zich echt zullen verrijken.

De politiek is er nooit geweest om je eigen persoonlijke gevoelens voor andersdenkenden te ventileren. Je doet dat in fractieoverleggen of voor mijn part in boeken en of tijdschriften maar niet in de vorming van een nieuwe regering. Stuntelaars!

Update: Het CDA heeft besloten door te willen gaan met de onderhandelingen. PVV en VDD beraden zich over de antwoorden die Maxime Verhagen gegeven heeft vandaag. Goed zo! De PVV en de VDD doorzien het spel dat het CDA wil gaan spelen. Hun geloofwaardigheid behouden, nu. Straks wanneer er eindelijk een regeerakkoord zal liggen, kunnen ze de volle winst halen en zeggen: "We hebben het afgewacht, maar er worden grote groepen mensen in de samenleving tekort gedaan". Maxime, wees een vent en stap nu uit, er zijn te veel mensen die jullie spelletjes door hebben. Koekenbakker!