Overeenkomst tussen politici en baby's?

Laurens (Gramps)

Allebei grote schijters, alleen kan ik het van de laatste veel beter hebben. Die kleine krummels moeten nog leren hoe ze hun anaalspiertje moeten beheersen, en na de verversing verdwijnt de putlucht algauw weer. In ons Parlement blijft die schijtlucht al maanden hangen. Iedereen lijkt eraan gewend te raken. Als het moeilijk wordt moet zowat iedereen een pampertje om. En daar snap ik echt geen hout van. We zitten in een lastige periode en iedere partij moet kiezertjes zien te winnen, maar waarom moet je de problemen dan de toekomst in schuiven of bagatelliseren? Ik ken maar weinig mensen die nog goed uit hun hoofd kunnen rekenen, maar degenen die het niet kunnen, hebben altijd wel een gokblok bij de hand. En de sommetjes waar het echt op neerkomt zijn niet zo moeilijk. Als je 35 miljard tekort komt in 1 jaar, moet iedereen van 1 dag tot 110 jaar oud, per jaar ruim twee mille extra ophoesten. Een persoon onder de 20 verdient weinig of niks, iemand boven de 60 ook, dus wat de werkende mens moet gaan opbrengen is een veelvoud van die twee mille per jaar. Het inflatiespook maar weer toelaten en zo de schulden laten verdwijnen is een heel slechte oplossing, dan ga je echt van pissebed naar kakkebed. Dat gaat dus niet gebeuren, het wordt gewoon dokken, schulden afbetalen en verdergaan. Want schulden gaan niet vanzelf weg, zolang je ze niet hebt afbetaald moet je miljarden aan rente aftikken. Ieder jaar weer. En daar heeft alleen degene iets aan die de rente ontvangt.

We zijn hier echt van de lijstjes, maar die krijg je van de politiek maar zelden, zeker als het om uitgaven gaat. Met name uitgaven waarvan de afschaffing de politiek niet welgevallig is, worden rap onder de mat geschoven of onherkenbaar onder een andere uitgave geschaard. Er is geen weldenkend mens die zich niet verslikt als wordt uitgerekend dat de immigratie van niet-westerse allochtonen ons zeker 10 miljard per jaar kost. In Den Haag zei de minister met veel aplomb dat die kosten hem niet interesseerden, aangezien men had afgesproken dat de voordelen van immigratie zonder meer tegen de kosten zouden opwegen en dat bovendien die kosten echt wel meevielen. O? Het was maar net wie het vroeg. Dus als die vraag was gesteld door Agnes Kant in een helder moment en niet door Wilders, dan zou het antwoord wel zijn gekomen. Nu moest Elsevier het even uitrekenen. Die kwamen overigens tot 12 miljard.

En dan de ontwikkelingshulp. Je kunt inmiddels een kast vullen met  boeken, geschreven door mensen uit het werkveld die allemaal zonder uitzondering stellen dat de hulp in de huidige vorm weggegooid geld is, vaak zelfs contra-productief. Vele corrupte regeringen lachen zich jaarlijks een breuk met schuifdeuren om die stomme Nederlanders. Maar afschaffen? Die 0,8% van het BNP lijkt onuitroeibaar en heilig te zijn. En een lijstje van uitgaven met daarbij de ontvangende landen krijgen we niet te zien. Is dat soms niet verantwoord?

Ik wil nog wel een lijstje zien en wel van de bedragen die als subsidie van allerlei aard in dit land worden rondgepompt. Dat zijn tientallen miljarden en ik kan me onmogelijk voorstellen dat daar geen bedragen bij zitten die door vrijwel iedereen van een heel groot vraagteken zouden worden voorzien. Al dat rondpompen is natuurlijk pure nivellering, tenminste heel vaak en er is een heel fors ambtenaren-apparaat voor nodig. Voor een kleine, slagvaardige regering inclusief ambtenaren is dit een punt van overweging. Kom maar eens op met die cijfers, we willen weten waarover we het hebben. En wat de diverse politici er voor mening over hebben. Bovendien zitten we al zo lang met de armoedeval, waardoor mensen die geen werk hebben vaak zoveel subsidie krijgen dat werken zinloos wordt.

Open-eindregelingen zijn er ook meer dan genoeg. Geen mens die weet wat de Wajong kost in 2015, alleen dat het bij ongewijzigd beleid veel meer is dan nu en nu is het al heel veel. Behandeling van alle mogelijk rugzakjes van leerlingen uit het basis- en vervolgonderwijs?  In een beschaafd land als Noorwegen is het nog geen 7% van wat het hier kost. Niemand kan beweren dat de jeugd hier een slechtere geestelijke gezondheid heeft dan elders in ons werelddeel. Of dat we meer mensen hebben die niet normaal in een baan passen en dus Wajonger worden.

En dan zijn er dus politici die met droge ogen durven te stellen dat een miljard of tien bezuinigen voorlopig genoeg is. Tegen de tijd dat die lui echt gaan bezuinigen zijn we als werkende mens een mille of vijftien per jaar kwijt aan rentebetaling en aflossing.  Dat is geen bangmakerij, was het maar zo. En dan wordt het schip dus echt door de wal gekeerd. Of we zitten in dezelfde situatie als Griekenland nu.

Alles om zieltjes te winnen. Niemand die de stoute schoenen durft aan te trekken en te zeggen dat die 35 miljard bezuinigen ons heel best nog problemen kunnen geven, simpelweg omdat het te weinig is. Er zijn economen die op goede gronden uitkomen op 50 miljard bezuinigingsnoodzaak. Ik denk dat een verbazend groot deel van de bevolking na een gedegen uitleg de noodzaak ervan zou inzien. We zijn per slot bepaald niet achterlijk. Maar in Den Haag durft niemand. Nee jongens, wegwuiven, weglachen, ontkennen en vooruit schuiven.

Schijters, dat zijn het.