Islam, wat moeten we ermee aan?

Maurits (perikles)

Het moet wel een probleem zijn, bijna 1 miljoen mensen binnen onze landsgrenzen met een godsdienst die hier en daar lelijk botst met onze liberale westerse opvattingen. Niet alleen roept er soms een imam dat homo's van kerktorens naar beneden gegooid moeten worden en vermoordde een fundamentalistische moslim onze eigen Theo van Gogh, maar ook vrouwen schijnen het nogal eens zwaar te verduren te hebben. En omdat het allemaal met de Koran in de hand gelegitimeerd kan worden, moeten we daar maar eens gauw korte metten mee maken. Of niet soms?

De voorman van een fors gegroeide politieke beweging op rechts maakt onderscheid tussen de Islam en moslims. Dat is een beetje dom; het onderscheid zit ergens anders. Niet de Koran is de Islam, moslims zijn de Islam! Zoals niet de bijbel maar de christenen het christendom zijn. Dat is al gauw een voordeel want zo'n leuk boek is ook de bijbel niet. Hoewel het moeilijk met de bijbel te rijmen valt, laten christenen zich tegenwoordig cremeren en euthanaseren. Omdat het kan en omdat anderen het ook doen. Christenhomo's draaien volop mee in veel kerken, hoewel in de bijbel staat dat de mannenliefde God een gruwel is.

De Islam heeft nogal wat gemeen met het Christendom. Het is er eigenlijk een soort vroege afsplitsing van, net als later het protestantisme. Hele stukken van de Koran zijn gelijk aan de bijbel. Een reden temeer om te verwachten dat moslims met christenen ook de neiging gemeen zullen hebben het niet nauwer dan nodig te nemen met wat er in hun heilige geschriften staat. Als gewone mensen willen ze meestal een gewoon leven dat niet teveel verschilt van het leven van een ander.

Toen Ayaan Hirsi Ali net in Nederland was komen wonen, was ze overtuigd moslim, zo vertelde ze bij Nova College Tour waar ze onlangs speciale gast was. Indertijd probeerde ze zelfs haar Nederlandse vriend te bekeren tot de Islam. Een hele geruststelling om haar te horen vertellen dat ze de islamitische teugels al snel liet vieren. Ze stond er zelfs niet bij stil dat het verboden was om alcohol te drinken of seks te hebben met haar (Nederlandse) vriendje. Als zo'n slimme dame daar al niet over nadenkt dan doen de meeste minder begaafde moslims het ook niet. Dat is goed nieuws want hoe minder er over godsdienst wordt nagedacht, hoe kleiner de kans op fundamentalisme. Zo worden er dus in Nederland bijzonder weinig homo's door moslims van kerktorens gegooid en de moord op Theo van Gogh door Mohammed B. is tot nu toe de enige terroristische daad van een fundamentalistische moslim.

Maar er zijn moslimfundamentalisten, daar moeten we ons toch wel een beetje zorgen over maken. Volgens Ayaan zijn er zelfs 50000 potentiële fundamentalistische terroristen in Nederland. Maar als daar tussen nog geen enkele nieuwe Mohammed B. is opgestaan, hoe potentieel is dan potentieel? Als we elk gevaar willen bezweren is er maar 1 optie. Een miljoen moslims preventief bekeren. Ayaan zag zelfs een taak weggelegd voor priester Antoine Bodar van de katholieken. Ayaan heeft echt haast! En dan criminele straatmarokkaantjes zeker onderbrengen in katholieke internaten bij wellustige priesters? Van mijn moeder leerde ik: Haastige spoed is zelden goed.