Rokkenjagers in rok?

Petra (peets)

Voor vrouwen is het momenteel hard werken geblazen; ze bereiden zich intensief voor op Rokjesdag. Mannen laten zich deze dag meestal maar gewoon welgevallen. Ze weten immers na ruim 10 jaar wel wat er op deze heuglijke dag van hen wordt verwacht; bewonderen, genieten, glimlachen en hier en daar een fluitconcertje. Fluitje van een cent. Toch kan hier wel eens verandering in gaan komen. Steeds meer mannen geven namelijk aan zelf ook wel eens een rok te willen dragen. Staan wij hier voor een belangrijke cultuuromslag? Is de wereld klaar voor mannen in een rok?

De historie kent meerdere periodes en culturen van rokdragende mannen. Denk maar eens aan de middeleeuwen en de Romeinen. Ook tegenwoordig kijken we niet echt op van een langgerokte gothic, een religieuze djellaba of een welgespierde highlander in een kortere ruitvariant. Maar dit is niet wat de rokminnende mannen bedoelen. Ze willen net als vrouwen ’s morgens korte, knielange, plooi- en  kokerrokjes in hun garderobekast vinden. Niet omdat ze een vrouw willen zijn of worden, ze wensen alleen maar gelijkheid in de vrijheid van kledingkeuze. Deze moedige pioniers hebben zich verenigd om samen de strijd aan te gaan tegen allerlei heersende clichés en stereotyperingen. Ze organiseren bijeenkomsten om elkaar een hart onder de riem te steken. Als troef hebben ze het feit in handen dat vrouwen tot 50 jaar geleden ook niet in een broek liepen. Volgens hen is het slechts een kwestie van tijd dat rokdragende mannen tot het vertrouwde straatbeeld horen.

Zolang rokken voor mannen nog geen wijdverspreid mode-item zijn, moeten de heren online hun gading zoeken op gespecialiseerde websites. Mannenrokken zijn namelijk anders dan vrouwenrokken. Ze hebben een bredere taille, smallere heupen en mannelijke patronen; oftewel een rok die juist de mánnelijkheid van de man benadrukt. Een rok is trouwens sowieso een uiterst geschikt kledingstuk ter bevordering van ‘de mannelijkheid’; doordat het geslachtsdeel niet in een strakke, broeierige jeans gepropt zit,  blijft de boel lekker koel en dat leidt weer tot verbetering van de zaadkwaliteit.

Ik ben inmiddels razend benieuwd geworden naar deze pioniers. Beau van Erven Dorens en David Beckham hebben al wat trendsettend voorwerk gedaan, maar behalve in modebladen en op de catwalk is er mijns inziens nog weinig opzienbarends veranderd. Wie zijn deze mannen toch, die zich zo voor hun zaakje inzetten? Om een indruk te krijgen van waar deze strijdbare mannen zich zoal mee bezighouden, bezoek ik diverse forums.  Maar wat ik daar vervolgens onder ogen krijg, heeft mij doen inzien dat het zo’n vaart niet zal lopen, voordat ze daadwerkelijk ‘de rokjes  hebben gekeerd’. Voorlopig hebben deze mannen het namelijk nog veel te druk met zichzelf. Ter illustratie volgt hier een kleine impressie van de prangende vragen en tips die ik zoal tegenkwam:
- Ik heb net een heel leuk kokerrokje gekocht. Kan ik daar alleen een overhemd op aan, of adviseren jullie toch ook nog een spencer?
- Let bij het dragen van een rok wel op hoe je gaat zitten, zodat je niet en public je hele scrotum tentoonstelt.
- Ik heb een aardige tip voor wat je onder je rok kunt dragen; de megging (=legging voor mannen), alhoewel een herenpanty met laarzen zonder hak het mooist blijft.
-Een rok op internet bestellen kost al snel 200 euro. Daarom voor de minderbedeelden onder ons ; volg de aanwijzingen en maak zo zelf van je oude jeans een hippe rok!
-Welke schoenen draag je eigenlijk onder een wat korter plooirokje?
-Ik durfde eerst alleen maar in huis in een rok te lopen. Vandaag al helemaal naar de brievenbus en terug! Het voelde geweldig!
-Scheren jullie je benen? Hoe en waarmee? (Ik wil níét harsen, auw!)

Ach ja, mannen…..het zijn soms net vrouwen!