Grens! Komt die bal!

RedactieColumns

 Mdrop stuurde de volgende submit in:

Eindelijk thuis na een koude middag op de tribune van een van de vele Nederlandse voetbaltempels. Negentig minuten lang kijken naar een stelletje zwaar overbetaalde mannen die nog net niet door hun ego van het veld worden gedrukt. Maar als supporter zijn we dat wel gewend en we kijken dan ook niet meer op van spelers die bijna te lui zijn om nog rechtuit te kunnen kijken.

Nee, vandaag had ik eindelijk weer iets gevonden om me negentig minuten lang aan te ergeren. De Nederlandse grensrechters dit keer. Ik snap niet dat we nog mensen langs de lijn hebben, robots bewegen tegenwoordig natuurlijker en snappen de buitenspelregels wel. Ach ja, een foutje kan natuurlijk gebeuren maar de manier waarop het werk wordt uitgevoerd begint langzaam aan toch wel zeer zielige vormen aan te nemen. Zo is het natuurlijk al tijden verplicht dat een grensrechter als een zwakzinnig persoon nog even doorloopt naar de cornervlag om dan alsnog zonder enige motoriek de vlag richting het doel te wijzen. Waarom moet dat bij die vlag en waarom in vredesnaam zo vierkant, tien meter van de vlag is dit ook wel duidelijk voor de mensen op de tribune om nog maar te zwijgen over de mensen die beschikken over de twintigtal herhalingen na elke actie. En waarom toch die houterige bewegingen, het wordt er niet duidelijker op en het straalt nou niet echt iets uit. Het zal allemaal wel weer van hogerhand komen en te maken hebben met de beoordelingen en strafrondjes die er anders op de woensdag moeten worden gelopen in Zeist. Dan wil natuurlijk elke arbiter graag als lul langs de lijn lopen.

En dan nog zoiets waar ik met mijn verstand niet bij kan. Het niet tegenhouden van een bal die bijna tegen je aan rolt, nee onze grensrechters zijn te bang voor de bal en hollen liever tien meter opzij dan de bal even terug te schieten naar de man die belast is met de opdracht om de bal weer volgens de regels terug in het spel te brengen. Snelheid, dat willen we toch allemaal zo graag in de Mickey Mouse-league? Maar wel rustig de bal tien meter verder laten rollen waarbij er weer kostbare seconden verloren gaan, en laten dat nou net die seconden zijn die de spelers nodig kunnen hebben want ook dit weekend was de 93e minuut belangrijker dan welke minuut dan ook.

Maar ook dit alles zal wel weer te maken hebben met die man in die (te) lange regenjas met daarop een KNVB logo, ergens diep weggedoken in een van de vele skyboxen, waar hij onder het genot van een bakje koffie en een gevulde koek het nodige papier volpent met fantastische acties van onze grensrechters...