Aangeboden: ouwe lul

Thako (Okaht)

Voor zover ik het nog geen feit was, begin ik me steeds meer een ouwe lul te voelen. Ik bedoel dit weliswaar niet in de puur fysiologische zin, maar ik begin gewoon steeds meer te zeuren. Fysiek en onder de gordel zit het bij mij nog best snor voor een half-veertiger, maar soms schrik ik zelf van mijn spreekwoordelijke, en dus niet fysiek, opgeheven vingertje. Steeds vaker vraag ik me af ik nu steeds wijzer wordt, of dat de wereld steeds idioter wordt. Feit blijft, dat ik steeds meer commentaar, op steeds meer mensen begin te spuien.
En ik hou tegenwoordig ook gewoon mijn bek niet meer dicht!

Dat ik van nature al een eigenwijs secreet ben, weet ik overigens allang. Als jonge twintiger dacht ik alle wijsheid al in pacht te hebben. En misschien was ik inderdaad wel vroegwijs. Alleen had ik in die tijd nog niet door dat ik een en ander nog wel even in de praktijk moest brengen en ervaren.
Met een stevige jeugd als bagage, dacht ik alle oplossingen voor alle problemen te kennen. Alleen had ik nog niet door dat je zowel de problemen als de oplossingen doorleefd moet hebben om werkelijk een ervaringsdeskundige te zijn.
Ik had precies voor ogen hoe mijn carrière zou moeten verlopen, maar er zouden nog vele beroepen, bedrijven en werkplekken volgen, voordat ik ook maar wist wat ik wilde en kon.
De perfecte relatie kon ik zo uittekenen, maar ik moest er nog achter komen dat je voor die tekening twee goede artiesten nodig hebt.
Ik had behoorlijk goed op een rij staan hoe je kinderen op moest voeden, maar ik had nog twintig jaar opvoeding van mijn eigen zoons te gaan.

Oké. Dát schrijvende realiseer ik me meteen dat al die irritante, blèrende jongelui datzelfde eigenwijze hebben als ik in die tijd. Die etterbakken denken ook dat ze snel even kunnen oordelen over opvoeding, relaties, onderwijs, werken, sociale problemen, kunst, cultuur en politiek. Terwijl ze zelf amper de luiers zijn ontgroeid! Ze moeten hun eerste bier-coma nog ervaren en condooms en maandverband laten ze  nog het liefst door moeders kopen! Zwaar irritante wijsneuzen, met een veel te grote bek!
En tja. Dan ben ik daar meestal toch wel weer in de buurt om die ouwe zeikstraal uit te hangen.

Behalve zeiken, relativeer ik me doorgaans ook graag en veel de pestpokken. De ellende met veel op je bek gaan is, dat je ook snapt waarom veel mensen domme dingen doen, denken en zeggen. Als je zelf alle smoezen al eens hebt gebruikt, doorzie je ze bij een ander vrij snel. Dus zie ik achter dat slappe geouwehoer ook vrij snel de frustratie en de ellende, die het weleens lastig maken om zaken helder te kunnen blijven bekijken.

Alles bij elkaar wil ik dus stellen dat we elkaar hard nodig hebben. Zeiken en zeuren is mijn hobby en jullie hebben mijn gezeik nodig om zaken af en toe eens vanuit een ander perspectief te kunnen zien. Op mijn leeftijd, waar mijn fysieke overwicht begint te tanen, mag ik me graag koesteren in mijn overwicht in geschreven taal en jullie mogen mijn geschreven teksten mis- en gebruiken om nog iets van jullie verdere leven te maken.

Vandaar mijn geste. Aan alle (redelijk) jonge dames op internet. Doe er jullie voordeel mee!
Aangeboden: ouwe lul.