Pas op voor de ons-kent-ons-terroristen !

Petra (peets)

“Ik heb vannacht weer zo heerlijk geslapen, net als jij waarschijnlijk. Ik hoef me geen zorgen meer te maken; de overheid en de AIVD waken 24 uur per etmaal over jou en mij. Natuurlijk gaat er nog wel eens wat mis, een calamiteitje hier en daar, maar over het algemeen hebben ze het toch redelijk goed onder controle.

 
Wie voelde zich na 9/11 nog echt veilig op straat? Geef maar toe dat ook jij regelmatig even over je schouder uitkeek naar verdacht uitziende personen. Of dat je hart een slag oversloeg bij het zien van een onbemande tas. Of zelfs dat je je tijdens een bezoek aan de megadrukke Dolle Dwaze Dagen in de Bijenkorf opeens realiseerde wat een prachtig doelwit deze plek voor terroristen zou kunnen zijn.
Wat zeg je? Je voelt je nu juist onveiliger dan voorheen omdat je in je privacy wordt aangetast. Wat wil je dan? Ze moeten natuurlijk wel hun werk kunnen doen. Wat heb je aan privacy, als je niemand meer kunt vertrouwen. Weet jij veel, misschien is jouw aardige buurman wel een terrorist, tegenwoordig is toch niets meer wat het lijkt.

 
Je hebt natuurlijk wel gelijk als je zegt dat al je gangen inmiddels traceerbaar zijn, dat zal ik niet ontkennen. Ik weet ook wel dat de nieuwe communicatiemiddelen dat met zich meebrengen. Maar denk je nu werkelijk dat er ook maar iemand echt geïnteresseerd is in waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe, wat ik gisteren heb gegeten en met wie, waar en hoeveel geld ik heb gepind en welke plaats ik per trein heb aangedaan?
Ah, je vindt dus dat instellingen en bedrijven misbruik maken van onze persoonsgegevens. Kom op zeg, je moet niet zo overdrijven, daar word je alleen maar paranoïde van. Relax een beetje.

 
Mensen zoals jij denken allemaal dat ze zo belangrijk en uniek zijn, met hun eigen gedoetjes, gedachten en geheimen. En dat ze zelf wel kunnen uitmaken wat ze daarvan prijsgeven. Jullie vergeten voor het gemak maar even dat de vijand op de loer ligt, overal. We moeten nu eenmaal allemaal wat inleveren om de nationale veiligheid te vergroten, ook jij. En daarbij, wát hebben we uiteindelijk te verbergen met z’n allen?
Weet je, geheimen hebben hun langste tijd allang gehad. Het nieuwe tijdperk van Life Sharing is aangebroken. Je zou ook eens moeten gaan twitteren, dan zul je ervaren hoe leuk het is om alles met je vrienden en bekenden te delen. Je sluit je zo af de laatste tijd.

Wat ik je trouwens nog wilde vragen, wat deed jij in Amsterdam woensdagavond? Mijn vriendinnen twitterden dat ze jou daar hebben gezien. En Helena was daar overigens ook, met een man die sterk op jou lijkt. Die man liet haar bepaald niet onberoerd. Tenminste, als ik mijn collega's mag geloven. Kwestie van een zeer toevallige samenloop van omstandigheden, mag ik aannemen?"

28 januari 2010, Europese dag van de privacy.