De meeste hardcore gamers zijn piraten?!

GameBabe

De Nederlandse verkooplijsten liegen er niet om. Al vijf weken op rij zijn de Xbox 360 en PlayStation 3 games verdwenen uit de lijsten, de Wii en de DS spellen domineren de lijsten zwaar. Als hardcore gamer is de Wii de stofvanger in mijn collectie. Het apparaat gaat heel soms, als er visite is even aan, om even een potje bowling te spelen. De Xbox 360, dat apparaat dat klinkt alsof hij het stof van de Wii zou kunnen opzuigen, gaat wel eens aan voor een potje slechteriken schieten in Army of Two, of landen veroveren in Civilization. De PlayStation 3 heeft de meeste uren op zijn naam staan van de consoles en heeft dit met name te danken aan zijn blu-ray-speler, maar daarnaast ook aan games als Guitar Hero.
De PC is na al die tijd nog steeds mijn favoriete single-player game device, wellicht heeft dit te maken mijn mijn voorkeur voor strategy games. Mijn handhelds liggenop zolder in een doosje te smachten naar de dag dat ik weer op vakantie ga.

Al met al zou ik met deze steekproef van één, kort door de bocht, kunnen concluderen dat een hardcore gamer met name zijn Xbox 360 en PlayStation 3 zou moeten gebruiken.

Naar aanleiding van het nieuwsbericht over het gemis aan Xbox 360 en PlayStation 3 spellen in de Nederlandse verkooplijsten zou je een aantal hypotheses kunnen stellen. 1) Gamebabe heeft geen verstand van hardcore games. 2) Hardcore games zijn niet leuk. 3) In de zomer doen hardcore gamers wat anders dan games kopen. 4) De charts kloppen niet 5) Hardcore gamers zijn piraten.

Om mezelf een casual gamer te noemen vind ik wat te ver gaan, dus laten we door gaan naar de volgende hypothese. Ikzelf vind het heerlijk om een zeer complex spel als X3 reunion te spelen, te verdwalen in Oblivion of rare wezens te schieten in Crysis, dus als mijn smaak niet al te vreemd is dan zijn ze toch wel leuk.

In de zomer zullen hardcore gamers zeker ook andere dingen doen, maar dat doen de casual gamers ook. En wat is voor een hardcore gamer nou lekkerder dan hele zomernachten gamen? Zou het dan zo zijn dat de charts niet kloppen? Op DutchCharts is niets te vinden over de methoden van data verzamelen voor de charts, maar totale bullshit zal het hopelijk niet zijn. Wellicht zijn ze niet volledig doordat games die niet in een winkel worden gekocht niet meetellen, maar laten we er even vanuit gaan dat ze iets zouden moeten zeggen.

Kunnen we nu dus concluderen dat hardcore gamers piraten zijn? Ik denk zelf dat de waarheid zoals gewoonlijk weer eens in het midden ligt. Als hardcore gamer wil je alles zo snel mogelijk gezien en gespeeld hebben en dit moet wel betaalbaar blijven. Daar zijn een aantal methoden voor, aanmeren in de baai der piraten, importeren uit het buitenland, online games verkrijgen door middel van Steam, PlayStation Network of Xbox Live en gebruikte games kopen.

Zelf ben ik een absolute fan van het legaal downloaden van games. Waarom op zaterdag jezelf door een veel te drukke winkelstraat met slenterende mensen wurmen terwijl je ook relaxed een paar knoppen kunt drukken om een game te verkrijgen. Mijn hoop is dat veel andere hardcore gamers dit ook doen om er zo voor te zorgen dat er (dure) hardcore games gemaakt blijven worden. Mocht de waarheid dichter bij de baai liggen dan bij het gemak, dan zullen de ontwikkelaars één voor één omvallen en mogen we niet klagen dat er alleen nog maar suffe spellen gemaakt worden. Omdat ik in een optimistische bui ben zal ik , kort door de bocht, concluderen dat de Charts geen goede afspiegeling zijn van de werkelijke verkopen en we ons als hardcore gamers community nog geen zorgen moeten maken.