Campzone 2007

Arjen (Mr_Belvedere)


Stel je houdt van gamen en van campings. Wat ga je dan doen deze zomer?

Campzone natuurlijk!

Naast FOK!TV nam FOK!games zelf ook een kijkje en mochten ze zondag onderzoeken of Campzone het ultieme vakantiegevoel is voor de gamer.

De reis er naar toe was al een uitdaging voor ons kleine autootje. De weg er naar toe is probleemloos te vinden voor iedereen die een beetje overweg kan met een TomTom of een routeplanner. De weg naar de camping zelf leek meer op een echte Colin McRae DIRT ervaring, want het laatste stuk weg is onverhard. Dankzij de regenval was het zand veranderd in een modderpoel vol gaten.

De volgende keer willen we net zo'n auto als één van de sponsors hieronder heeft:

Campzone wordt georganiseerd door GameParty, een grote groep fanatieke vrijwilligers met gamen als hun grootste hobby. Campzone is voor het eerst sinds jaren niet meer in Biddinghuizen en is verkast naar Oirschot. We spraken met Mark van GameParty hierover en er werd verteld dat de regelgeving in de afgelopen jaren is aangescherpt in Biddinghuizen en dat één van de redenen was om naar een andere lokatie te zoeken. Al gaat bij bezoekers het gerucht dat Walibi World de prijzen van de benodigdge materialen elk jaar duurder maakte.

Samen met Mark liepen we naar de hoofdtent waar een podium staat, een aantal consoles en zelfs een aardige retro-hoek waar gamers nog even flink los kunnen gaan op oudere consoles en games. Super Mario Bros was erg in trek, maar er werd ook veel Wii Sports gespeeld. Op de Xbox 360 en PlayStation 3 kon je aan de slag met ColinMcRae DIRT of Overlord. Aan spelers geen gebrek, want toen het éénmaal begon te regenen stroomde de hoofdtent vol met potentiële gamers.

Gelukkig zette de regen niet echt door en konden we een aardige indruk krijgen van de terreinen. De toiletten en douches zagen er prima uit en waren dankzij enkele pallets ook met droge voeten te bereiken. Ook scheelde het een hoop dat de sanitaire voorzieningen op roosters stonden, zodat er weining last was van de modder. Helaas had het evenementenveld die luxe niet, waardoor het terrein er uit zag als de perfecte uitnodiging voor modderworstelen.

Overal waar we liepen zagen we tenten en computers. Stroomvoorzieningen waren prima in orde en iedere deelnemer kon een ip-adres ophalen om zijn computer aan het grote netwerk aan te sluiten. Door middel van twee adsl-lijnen had iedereen de beschikking over het internet, al ligt de nadruk natuurlijk meer op het lan-netwerk dan op internet.

Door middel van drie grote torens wordt het glasvezelnetwerk onderverdeeld naar de bezoekers toe. De field-admins regelen hier de ip-adressen en sluiten je computer via UTP-kabels aan op het grote netwerk.

Verder zijn er games-evenementen en wedstrijden zoals Counter-Strike, GRAW, Command & Conquer en zelfs Blobby Volley te doen. Overlast is er nagenoeg niet te vinden en iedereen gedraag zich er normaal. De velden zijn onderverdeeld in een rustige en een luidruchtige kant waar iedereen naar hartelust zijn favoriete muziek kan opzetten. Op de velden vind je de meest vreemde en grote constructies en staat er zelfs een militair tentenkamp inclusief camouflagenetten. Andere bezoekers komen met de caravan of hebben een partytent meegenomen in de hoop dat deze hun dure computers droog zal houden. Mark vertelde me overigens dat het meest indrukwekkende wat ze ooit gezien hadden een compleet ingerichte oplegger inclusief krachtstroomaansluiting was. Mensen moeten zelf voorzien in hun eten en drinken. Geen probleem, want de meeste deelnemers nemen een eigen welgevulde koelkast mee. Wat wel jammer is dat er soms deelnemers bij zitten die na het einde van Campzone hun koelkast of kapotte apparatuur gewoon op het terrein laten liggen zodat de organisatoren die moeten opruimen. Toch is het volgens Mark nog steeds een geweldige ervaring om mee te helpen aan het organiseren van Campzone. De sfeer is overal prima.

Voor het eerst stond er op Campzone ook een tentenkamp van reisorganisatie Simbo. Hier kon je een volledig verzorgde gamevakantie boeken om lekker op vakantie te gaan zonder de ouders, maar wel met een uitstekende begeleding. We vroegen de jonge vakantiegangers of ze het naar hun zin hadden en dat werd volmondig met ja beantwoord. Terloops werd nog even gevraagd wat ze vonden van geweld in computergames en zelfs de jongste deelnemers vonden het maar complete onzin als je echt geweld ging vergelijken met virtueel geweld.

Overal op het terrein heerst een gezellige drukte. Iedereen gamet waar hij/zij zin in heeft (jaa, er zijn ook vrouwen op Campzone!) of kookt zijn eten op het eigen gasstelletje terwijl de zon weer plaatsmaakt voor een regenbuitje. Links en rechts werd ons wel verteld dat de sfeer van de voorgaande jaren in Biddinghuizen iets beter was, maar dat het hier in Oirschot ook prima vertoeven is. Af en toe kruipt er iemand uit zijn tentje en wordt net wakker of gaat juist weer slapen na een nacht doorhalen, allemaal geen enkel probleem en overal hoor je gelach en geschater als iemand een geweldige frag heeft gescoord. Wil je even een potje Wii-tennis spelen in de hoofdtent dan heb je zo een tegenstander gevonden. Lekker onderuitgezakt op een fatboy houd je het uren vol. Al met al is Campzone een geweldige ervaring voor de gamer op vakantie. Met tweeduizend personen dezelfde interesse delen is een leuke manier om nieuwe contacten te leggen of oude weer op te doen. Of je kunt nu met eigen ogen zien wie het gezicht is achter die nickname op IRC waar je al tijden mee chat. Heerlijk fraggen met je favoriete clan of juist lekker onderuitgezakt genieten van de zonnestralen. Campzone is een prima manier om vakantie te combineren met je grootste hobby!