Duke verneukt 'm hoe dan ook

Arjen (Mr_Belvedere)

Vingers graag! Wie van jullie heeft 1996 bewust meegemaakt en speelde ook nog eens Duke Nukem 3D uit? "It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum." Elf jaar terug dudes! Elluf jaren! Wat heeft Duke in vredesnaam in al die tijd gedaan naast een klein uitstapje in Manhattan?

Wie kan zich het einde nog herinneren van Duke 3D: "My name's Duke Nukem. After some few days of R&R, I'll be ready for some more action!" "Aww, come back to bed, Duke! I am ready for some action, nowww!" Ik denk dat die bewuste mevrouw Duke's R&R ondertussen helemaal zat is, want de enige personen die na elf jaar nog steeds niet uit bed komen zijn volgens mij werklozen en/of drugsverslaafden die op één of andere manier het voor elkaar hebben gekregen uit de klauwen van de maatschappij te blijven. Op zich al een heuse prestatie, maar niet één geschikt voor een game. Of zou de gezellige mevrouw lekker meedoen met Duke en al die jaren uitgewoond in het warme nest liggen ruften? Wordt Duke kunstmatig in coma gehouden als een Austin Powers, slechts te ontdooien als we een debiele actieheld nodig hebben?

Wat de fuck is 3DRealms eigenlijk aan het doen na het uitbrengen van Prey? Niks! Beetje Prey 2 aankondingen en een andere FPS genaamd Earth No More. Allebei moeten ze rond 2009 uitkomen, maar daar wachten we helemaal niet op! We wachten op de blonde gespierde god met de sigaar in zijn bek. Wie anders kan ons helpen met een big smile de aliens snoeihard in hun slijmerige ogen te schieten. "It's down to you and me, you one-eyed freak!" Nee, de gamers wordt al jaren niets beloofd en afgescheept met een "When it's done!".

Duke jongen, het is te laat. Je blonde haren moeten inmiddels grijzer zijn dan die van Solid Snake. Zijn bedenker geeft ons gamers tenminste nog een paar keer per jaar een kleine glimp van wat we moeten verwachten in de sluiprace om metalen tanks. Jij laat ons niets zien. Je laat niets van je horen en van je makers krijgen we nul op het rekest. Niks, noppes, nada, niente. Dat maakt de fans niet blij. Fans die inmiddels tien jaar gedwongen passief wachten.

Dit alles resulteert al een tiental jaren in de grootst mogelijke onzin die je ooit in de game-minnende society zag. Pre-orders komen en gaan en heel af en toe photoshopt een bosmongool een verouderd plaatje en bezweert dat hij the Duke als eerste zag. Niks is waar en er is ook niks. We horen dat je al vijftig keer van 3D engine bent veranderd en dat je laatst nog programmeurs zocht om je blokhoofd krachtig in beeld te brengen. Er is niets!

Tien jaar discussies, zin en onzin schept ook gigantische hoge verwachtingen. Als je uit dat donkere hol komt gekropen waar je bent gebleven zul je superfit moeten zijn. Je zult er prachtig uit moeten zien en je bewegingen zullen nog vloeiender dan vloeiend moeten zijn. Je moet echt Perfect met hoofdletter P moeten worden en dan heb ik het nog niet over het level design. De aliens zullen geweldig griezelig goed moeten zijn met een AI waar Stephen Hawking en Einstein tesamen in het niet bij zullen vallen. Het verhaal zal van zulks een epische proportie moeten worden dat Lord of The Rings, alle Harry Potters en de Bijbel gecombineerd er nog niet aan kunnen tippen. Bij het opstarten van Duke Nukem Forever moet elke willekeurige gamer spontaan een langdurig orgasme in al zijn poriën krijgen, ook al is die gamer al ver in de veertig. De game moet zo verslavend worden dat zelfs Pete Doherty alle drugs links zal laten liggen om met Duke de aliens vol lood te pompen.

Hoe moeten we je in vredesnaam ooit op een normale manier reviewen? Slechts die enkele gamer die nog nooit van Duke Nukem gehoord heeft zal misschien een objectief verslag kunnen schrijven over DNF. Toch zullen de reacties niet van de lucht zijn. De game mag misschien perfect worden, dat betekent nog niet dat de review het is. Je zult dus nooit de behandeling krijgen waar je misschien al tien jaar lang naar lonkt.

Kortom: Het gaat je never te nooit niet lukken. Ook al maak je alle opsommingen grotendeels waar in je game, dan nog zal iedereen je afkraken. Je hebt meer dan tien jaar de tijd gehad om tot een game te komen, maar je laat ons jaar na jaar in de steek. Dit kan nooit meer goedkomen.

Duke, you're FUBAR!