Bezint eer ge begint!

am2

Lekker hele dagen gamen, beetje tekenen, levels maken en af en toe nog wat coden. Daarbij ook nog een goed salaris vangen met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Goed, af en toe eens een beetje overwerk maar hey wat maakt het uit. Stap in de wereld die de gamesindustrie heet!

Het klinkt als een slechte reclameslogan, maar af en toe krijg ik een beetje het idee dat dit het beeld is dat veel gamers hebben van de videogame-industrie. Natuurlijk is het spelen van games leuk, maar waarom willen zoveel mensen ineens games maken in plaats van spelen? Omdat veel mensen games spelen nu eenmaal "teh r0xx0rz" vinden? Ik kijk ook graag TV maar ik heb nou niet bepaald een brandend verlangen om het te gaan maken.

Dat de videogame industrie sinds het ontstaan een paar decennia geleden alleen nog maar is gegroeid en populairder is geworden staat vast. Consoles zijn niet meer weg te denken uit het Westerse leven, en internet lijkt wel een primaire levensbehoefte te zijn. Een fenomeen dat samenhangt met de populariteit van de videogame-industrie is de gameopleiding. Zelfs in Nederland hebben we al een paar van deze opleidingen of krijgen die spoedig, en afgaand op de populariteit voldoen deze opleidingen echt wel in een behoefte. Persoonlijk krijg ik wel altijd een beetje koude rillingen van de game-opleidingen. Het wekt bij mij de sfeer van sommige (niet alle dus) kunstacademie-opleidingen op, waarvan sommigen in de volksmond toch wel bekend staan als de weg naar de werkloosheid.

Natuurlijk zal het best leuk zijn zo'n opleiding, maar over het toekomstperspectief ben ik wat sceptisch. En voegt zo'n opleiding nou echt wel wat toe aan de honderden opleidingen die je op de Nederlandse hogescholen al kan doen? Als ik als gamebedrijf x nu een programmeur zoek neem ik dan iemand met een programmeursopleiding en een wiskundige achtergrond, of iemand die een algemene gameopleiding gehad heeft? En als ik iemand nodig heb om 2d of 3d art te maken, neem ik dan een artistiek persoon die een relevante grafische opleiding gehad heeft of iemand die een algemene gehad heeft?

Persoonlijk kan ik nou niet echt iets bedenken dat al niet (beter) door andere opleidingen gedekt wordt, afgezien van het creatief zijn en innovatieve spelconcepten bedenken. Daarvoor is nou juist geen opleiding te bedenken. Daar komt bij dat als je kijkt naar hoe groot de gamesindustrie in Nederland is ik mezelf afvraag of er in ons land wel perspectief is voor studenten van die opleidingen, die samen elk jaar toch wel enkele tientallen afgestudeerden voort zullen brengen.

Echt concrete informatie over of gamesbedrijven nou echt op mensen van deze opleidingen zitten te wachten heb ik zelf ook nog niet gezien. Ik ben dan ook benieuwd om te zien hoe het afgestudeerden van deze opleidingen vergaat en ben ook benieuwd naar de cijfers over een jaartje of 5 als er een paar lichtingen afgestudeerd zijn. Hoewel dit allemaal misschien erg negatief klinkt denk ik dat zo'n opleiding als niche wel een plaats heeft, maar dan wat meer intern vanuit de markt en niet vanuit het onderwijs. Een interne cursus bij EA bijvoorbeeld lijkt me een stuk nuttiger. Ook qua toelatingseisen weet zo'n bedrijf toch wel veel beter wat er van iemand verwacht wordt om een goede kans in de gamesindustrie te hebben.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd, en zonder al te veel als een oude zeikerd te klinken hoop ik dat de mensen die de gameopleidingen gaan volgen dit ook doen omdat ze games maken echt leuk vinden en weten dat ze wat meer in hun mars hebben dan alleen alles te 0wnen in Counterstrike...