De Overgang

Jan (Bakoenin)

De kamer was gevuld met bloemen. Vader had er de voorkeur aan gegeven om thuis te sterven en niet in een ziekenhuis, want ziekenhuizen hadden voor hem altijd iets naargeestigs gehad, terwijl hij de dood zelf juist als een bevrijding zag.
Hij lag er vredig bij. Zijn bleke, ingevallen gezicht gaf weliswaar aan dat het einde nabij was, maar er lag nog steeds een glimlach om zijn lippen en de ogen die me aankeken waren vriendelijk en er twinkelden zelfs nog wat pretlichtjes in.
Ik nam plaats op de stoel naast het bed.
Vandaag zou vader me de laatste instructies geven met betrekking tot de overdracht van ons bedrijf.
In feite was ik al enige tijd zijn plaatsvervanger, maar zolang hij nog leefde, moest alles functioneren zoals hij het altijd had gewild en ik had zo mijn eigen ideeën. We hebben al vaak gediscussieerd over veranderingen, maar vader is nu eenmaal eigenwijs. Ik hoopte dan ook dat hij nu, op zijn sterfbed, geen oude koeien uit de sloot zou halen, maar had me ook voorgenomen om in ieder geval mijn eigen mening te blijven uitdragen.

“De tijd gaat sneller dan je denkt jongen”, zijn stem was krachtiger dan ik had gedacht.
“Aan de mijne is hier op aarde bijna een einde gekomen. Maar gelukkig laat ik een spoor na, waar jij op verder kunt. Eigenlijk wil ik met jou aan het einde van mijn leven terugblikken op een aantal zaken. Ik heb een indeling voor mezelf gemaakt. Ik wil het hebben over de normen en waarden binnen het bedrijf, de financiële en economische situatie, de veiligheid van de medewerkers en de sportieve prestaties”
Dat viel me nog mee. Hij wilde alleen terugblikken. Ik hoopte wel dat ik mezelf wat kon inhouden, want meestal wond ik me nogal op als hij zijn visie op de voortgang van het bedrijf gaf. Maar goed, het waren zijn laatste dagen en hij voelde zich nog erg bij het bedrijf betrokken.
Hij stak meteen van wal.

“Het gaat de goede kant op met de normen en waarden binnen ons bedrijf jongen. Een onzedig en crimineel bedrijf als de Yab Yum is gesloten, er is een verbod op paddo’s, de raamprostitutie op de wallen wordt aangepakt, er worden coffeeshops gesloten en er gaan stemmen binnen de regering op om ze allemaal te sluiten, de christelijke normen en waarden worden steeds meer zichtbaar binnen ons bedrijf.”
Daar had je het weer. Ik voelde de adrenaline al.
“Kom nou vader. Het gaat helemaal niet de goede kant op met de normen en waarden. U hebt toch toegelaten dat het brakende beest Terror Jaap de Gouden Kooi kon winnen? En nu is het woord swaffelen woord van het jaar geworden. Weet u wel wat dat inhoudt? Swaffelen. Dat is met je lul ergens langs zwabberen voor de opwinding. Het liefst langs tieten of een vrouwenkont, maar het kan ook het Nationaal monument op de Dam zijn en het moet natuurlijk wel worden gefilmd en op Youtube gezet. En kijk eens na twaalf uur naar de commerciële televisie! Dan zie je meer tieten dan op de wallen hoor. Denk maar niet dat er achter die 0900 telefoonnummers geen criminelen zitten. Bovendien wordt er op en via internet door de hele wereldbevolking vreemd gegaan. Kijk eens verder dan uw neus lang is. In veel steden terroriseren nog steeds kut-Nederlandertjes met een Marokkaanse achtergrond de buurten en slaan ze homo’s zomaar in elkaar. Het werd alleen maar erger tijdens uw bewind. Maar het allerergste was wel dat de Olympische vlam, die toch een symbool moet zijn van verbroedering en vrede, de route volgde door Tibet en over de Himalaya. Een gebied, waar Tibetaanse vluchtelingen met gevaar voor eigen leven de vrijheid proberen te bereiken. Van zulk soort normen en waarden zou ik als voorzitter van het NOC*NSF minstens veertig kilo afvallen, maar dan omdat ik geen hap meer door mijn keel zou kunnen krijgen omdat de Olympische spelen werden misbruikt voor propagandadoeleinden. Maar dat moddervette nijlpaard met de initialen van een mager ruimtewezen deed het alleen omdat haar knieën begonnen te knikken. Maar die knikten niet vanwege die Chinese schending van de mensenrechten, maar omdat haar eigen vette lichaam al jaren veel te zwaar was. Lekker voorbeeld voor de sportjeugd! 
En nu we het toch over normen en waarden hebben. Wat voor normen en waarden hebben die bankdirecteuren en Bernard Madoff! U kunt toch niet tevreden terugkijken als het over normen en waarden gaat op deze manier!”
Ik liet me toch weer meeslepen door mijn verontwaardiging.
“Toch ben ik erg tevreden jongen. Bijna iedereen in Nederland heeft een rookvrije werkplek, ook de medewerkers in de horeca. Dus worden niet langer de normen en waarden van de rokers aan de niet-rokers opgelegd.”
“Ja vader, maar de kleine cafés worden daardoor wel steeds leger. Misschien gaan de rokers voortaan wel naar schuurfeesten om te roken en te comazuipen! Over normen en waarden gesproken”
“Daar moet jij dan maar iets aan doen, want dat red ik niet meer jongen.”
Vaders stem klonk een beetje mat, maar dat kon ik me ook wel weer voorstellen. Het was ook geen makkelijke tijd geweest voor hem.

“Eigenlijk maak ik me meer zorgen om de financieel-economische situatie jongen. Tijdens mijn periode is er heel wat gebeurd. Banken die omvielen en nu is er een economische crisis. De auto-industrie die in dreigt te storten en die sleept ook de toeleveringsbedrijven mee. De huizenmarkt die naar de kloten is. Mensen, die de hand op de knip houden als het om grote aankopen gaat. Steeds meer werklozen. Ik denk dat jij ook nog heel wat voor je kiezen krijgt jongen.”
Zijn stem werd weer wat krachtiger. Ik wist dat hij heel erg pissig was op de mensen die het zover hadden laten komen. De grote graaiers. Maar hij had er niets tegen kunnen doen. Het was allemaal zeer ondoorzichtig geweest en er zijn teveel schuldigen zodat er geen enkele schuldige echt bestraft wordt. Maar in dit geval kon ik vader gerust stellen.
“U hebt zelf altijd gezegd dat er geen problemen zijn maar alleen kansen vader. En die kansen zullen tijdens mijn periode gepakt worden hoop ik. Minder auto’s betekent een schoner milieu en als de auto-industrie innoveert en goedkopere, maar schonere en zuiniger auto’s gaat produceren dan komt het wel goed. Bij een veranderingsproces vallen nu eenmaal altijd slachtoffers. Het klimaat schreeuwt om investeringen. De nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama heeft nog net onder uw bewind een geniale zet gedaan door Chu als minister van energie te benoemen.”
“Maar weet je wel met hoeveel staatsschuld Obama te maken krijgt jongen. Ik ben er echt niet gerust op hoor. In het verleden zijn er na zulke enorme recessies altijd oorlogen uitgebroken.”
“Niet doemdenken vader. It’s time for change staat al als tekst op een bumpersticker. Steeds meer mensen gaan geloven dat er dingen in de wereld moeten veranderen en ik zal proberen er al tijdens mijn periode aan te werken. U hebt nog mee mogen maken dat de Europese leiders in Brussel een historisch besluit hebben genomen door economische maatregelen te nemen tegen de economische crisis en tegelijk de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan. U ziet dus al dat er een nieuwe manier van denken ontstaat, waarbij men er vanuit gaat dat economische groei en klimaatverandering samen kunnen gaan.”
“Ik hoop het voor je jongen. Ik hoop het echt. Jammer dat ik die recessie niet heb kunnen tegenhouden.”
Vader schudde zijn hoofd en keek een beetje triest. Het was ook een spannende tijd geweest.

“Gelukkig gaat het met de veiligheid in het bedrijf een stuk beter jongen. De troepen in Afghanistan deden goed werk. Er is geen Al Qaeda dreiging in Nederland. Ingrid Bétancourt is vrij gekomen, Karadzic is aangehouden, Haider heeft zich doodgereden. En onze Peter R. heeft toch maar mooi die Joran van der Sloot ontmaskerd en zelfs twee keer. Dat is toch niet niks jongen.” Vader leefde weer wat op gelukkig en keek zelfs een beetje trots, maar ik kon me toch weer niet inhouden.
“Het gaat beter met de veiligheid vader? Weer een dode in het Nederlandse kamp in Uruzgan. De Taliban wordt met de dag sterker. Het lijken wel Zombies die vermeerderen als je ze doodt. In Congo is de hele wereld aanwezig met militairen in een VN macht, maar niemand doet wat aan de verkrachtingen en moorden door rebellen en regeringsleger omdat men niet weet wie de vriend en wie de vijand is en men toch moet weten met wie er later over de rijkdom aan grondstoffen moet worden onderhandeld! En er mag dan geen Al Qaeda dreiging in Nederland zijn op dit moment, maar ze loeren beslist wel op ons land en zij niet alleen. Jan Lul met zijn witte kuif wil die Fitna film van hem nog eens een vervolg geven en dat moet natuurlijk heviger, meer shockerend en door professionals gemaakt, want dat slappe, slechte kutfilmpje van hem werkte natuurlijk zelfs bij Al Qaeda alleen maar op de lachspieren. Maar een vervolg dat wel professioneel wordt gemaakt en waarin hij wel de Koran verscheurt, maakt het er bij ons niet beter op hoor. Kunnen we hem niet gewoon opsluiten? Gekken worden toch altijd opgesloten?
En was het niet in jouw periode dat de mensen zomaar ineens een stuk bunker op hun huis kregen? Lekker veilig zeg. Je loopt een stukje met de hond te wandelen omdat het eindelijk eens niet regent en dan krijg je ineens een hagelbui op je kop met hagelstenen zo groot als betonblokken. Wij hebben in Nederland helemaal geen terroristen nodig.
Bovendien is Karadzic dan wel aangehouden maar Mladic loopt nog vrij rond en er zijn straks niet meer voldoende mensen beschikbaar bij het Joegoslavië-tribunaal om Karadzic te berechten. Misschien is het een beter idee om hem ook gewoon op te hangen net als Milosevic.
En Peter R. heeft helemaal nergens voor gezorgd. Ja, dat hij een Emmy Award kreeg. Joran van der Sloot loopt nog steeds vrij rond. Er is geen enkel bewijs dat hij ook maar iets heeft gedaan met dat Amerikaanse sletje en van vrouwenhandel hebben ze hem ook nog steeds niet kunnen beschuldigen. Ik wil dan ook straks in mijn periode geen gekloot met Joran van der Sloot. Hebt u verder nog iets vader?”

“De sport dan nog maar even jongen? Je bent dan wel tegen de tocht met die Olympische vlam, maar er is toch maar mooie sport getoond in China hoor. En de Tour de France is eindelijk weer eens door een renner gewonnen die geen doping heeft gebruikt en gelukkig niet door die kutaanklamper uit Australië. Het Nederlands elftal heeft prima gepresteerd tijdens het Europees kampioenschap en onlangs waren de zwemsters oppermachtig tijdens de Europese kampioenschappen. Daarnaast is Jan Reker begonnen met de ontmanteling van PSV zodat Ajax weer eens meer kans maakt om kampioen te worden. Allemaal positieve dingen jongen.”
Voor deze keer kon ik het met hem eens zijn.

“Heb je nog een laatste wens trouwens vader?”
“Zeker jongen. Ik zou graag hebben dat er een groot feest wordt gevierd als ik doodga. Met mooi vuurwerk, lekker eten en veel drank. Dat zou geweldig zijn. En ik heb ook nog een laatste wens die jij misschien zou kunnen vervullen.”
“En dat is vader?”
“Kun je er misschien voor zorgen dat Marc-Marie Huijbregts weer terugkomt bij De Wereld Draait Door?”