Zet toch uit!

Tijl (tijl)

Staatsbosbeheer wil wolven uitzetten in de Oostvaardersplassen. Kijk, die mentaliteit, daar moeten we meer van hebben in ons land. Het is hoog tijd voor een Staatsjeugdzorgbeheer bijvoorbeeld, en een Staatsvmbobeheer. Staatsslotervaartbeheer! Nu is het een groot klagen en zeuren over slechts samenwerkende organisaties, draaideurverwarring, verplichte vergaderingen... Neen! Breng alle probleemsectoren onder Staatsprobleemsectorbeheer en geef alle ruimte voor origineel denkwerk.

Je kunt behalve de wolf bijvoorbeeld ook de probleemjeugd naar de Oostvaardersplassen brengen. Leuk felrood rugzakje mee met een reep koek en een Zwitsers zakmes, flesje prik, stuk touw. Succes jongens! Kijk uit voor de wolven hè? Pas op hoor, ze zijn niet allemaal zo fijnbesnaard als Dolfje Weerwolfje. Succes er maar mee! Sturen jullie nog een prentbriefkaart, tegen de tijd dat jullie de drukpers hebben heruitgevonden? Tot nooit!

Staatsprachtwijkbeheer kan daarna een giftige slang uitzetten in wijken waar het ondanks het verwijderen van probleemjeugd nog steeds slecht toeven is. Nadat de huurders van veel goedkope woningen een veilig heenkomen hebben gezocht, De Bieschbos is nog grotendeels beschikbaar dacht ik, kan de schop in de grond en kunnen er dure appartementjes en villawijken gebouwd worden. Eerst natuurlijk de grond een jaar braak laten liggen, zodat die slangen uitsterven of de wijk nemen naar aanpalende wijken waar nog asocialen genoeg zijn.

Wat kunnen we nog meer uitzetten? Illegalen kunnen we uitzetten natuurlijk. Ik zie voor me dat Staatshorecabeheer de illegalen gaat uitzetten in eetcafés, want de tijd dat je moet wachten op biertje en daghap neemt angstwekkende vormen aan; soms zit je gewoon de daghap van gister te eten, zo langzaam is de bediening. Nee, een flink aantal illegale Chinezen in die restaurants uitzetten is hard nodig, en hopelijk wachten we niet op het moment dat Koningin Beatrix van haar troon gestoten is en haar zoon er eindelijk op mag. Euthanasie op demente bejaarden moet makkelijker worden, las ik. Dus er is hoop voor Willem Alexander.

Maar tot het zover is, kan Staatsverzorgingstehuisbeheer de demente bejaarden natuurlijk ook uitzetten; bij het Drielandenpunt in Vaals is een doolhof van heggen gemaakt, het grootste labyrint van Europa. Laten we daar onze demente bejaarden uitzetten, scheelt ons weer een hoop belastingcenten. En de lege bejaardenhuizen kunnen verhuurd worden aan studenten. Als we die niet uitzetten in de mergelgrotten, natuurlijk.

Met een paar van die plannen zit natuurlijk straks wel driekwart van de ambtenaren duimen te draaien. Zo'n eenvoudig en overzichtelijk land, zonder Wia's en PGB's, daarvoor heb je aan Balkenende en een part time staatssecretaris wel genoeg om de zaak bij elkaar te houden. Waar zullen we al die overbodige ambtenaren dan eens uitzetten? Op Heathrow zijn twintigduizend koffers zoek, misschien is dat iets voor ze? Anders moeten we ze maar in Limburg uitzetten en Limburg verkopen aan België. Een krat Westmalle lijkt me een heel redelijke prijs.