Grenzen

Robin (petertjeprik)
Mohammed was een pedofiel, want hij trouwde een meisje op haar zesde levensjaar. Hij ontmaagdde de arme schat toen ze negen was. Abraham had twee kinderen, omdat hij zijn vrouw ontrouw is geweest. Jezus was getrouwd met Maria Magdalena Johanna en was de trotse vader van een dochter.
Nu ik mijzelf zojuist vogelvrij heb verklaard en de boze Jihadstrijders zich klaar aan het maken zijn voor een aanslag zal ik mij wat beter nuanceren. In dit stuk wil ik namelijk preken voor de vrijheid van meninguiting en haar ongelimiteerde grenzen. Of zijn er toch grenzen?

Subtiliteit is een woord dat mij vreemd is. Ik hak namelijk graag met mijn botte bijltje en provoceer er op los om mijn standpunten duidelijk te maken. In deze tijd van hernieuwde godsdienstwaanzin blijk ik echter uit te moeten kijken. Ik mag niet zeggen wat ik denk zonder voor mijn leven te vrezen en dus ben ik dus eigenlijk voor een deel niet helemaal mijzelf.
Mits ik de dreiging van godsdienst serieus zou nemen.
Zo gaat dit verhaaltje ook op voor Geert Wilders. Een politicus die strijdt tegen de tsunami van Islamisering in ons land en als oplossing afschaffing van de islam predikt.
Hij maakt het de moslims (radicaal of niet) op het moment erg lastig en dat mag. Religie is namelijk vaak niets meer dan een vies machtspelletje en elke vorm van macht moet gerediculiseerd worden, zoals Hans Teeuwen dat ooit zo mooi zei.
Geert Wilders zou dus een man naar mijn hart moeten zijn, maar helaas is niets minder waar. Oke, de man durft te zeggen wat hij vindt en moet ook kunnen zeggen wat hij vindt, maar in de dingen die hij zegt trekt hij geen rechte lijn.

Wilders is voor afschaffing van de islam en hij wil alle islamitische scholen sluiten, maar waarom haalt de man steeds uit naar de islam? Puur omdat hij deze bevolkingsgroep ziet als bedreiging? Als hij zichzelf zo erg wil afzetten tegen de bedreiging die een geloof kan creëren, waarom pakt hij dan ook niet het christendom en het joodse geloof aan? In theorie kunnen deze geloven net zo’n grote bedreiging voor onze samenleving vormen als de islam. Om hier bevestiging van te krijgen hoef je alleen maar terug te kijken in de geschiedenis, of kijk om het nog makkelijker te maken naar andere landen. Als je dus zo nodig alle islamitische scholen wil sluiten, dan sluit je ook alle andere scholen met een geloofsvoorkeur. Als je de islam wil afschaffen, dan schaf je ook het nieuwe en het oude testament maar af, want ook deze boeken hebben de potentie om fundamentalisten te creëren.

Het enige dat Wilders doet is inspringen op de angst van mensen. Door angst te zaaien en te oogsten trekt hij mensen naar zich toe en laat hij anderen in rap tempo van onze samenleving vervreemden. Wilders is dus geen deel van de oplossing, maar juist een deel van ons probleem. Door zijn toespraken en uitlatingen lijkt hij namelijk alleen maar meer fundamentalisten te maken. Meer terroristen en fundamentalisten betekent voor hem automatisch straks ook weer meer stemmen. Een vicieuze cirkel, die door elke machtswellusteling in onze geschiedenis als handig gereedschap is gebruikt.

Als Wilders zichzelf ziet als een politiek leider en misschien toekomstig minister-president, dan zal hij ook moeten begrijpen dat een leider moet zorgen voor rust en vrede en zeker niet voor chaos. De neuzen moeten immers allemaal een kant op, of in ieder geval zo veel mogelijk neuzen.
Als hij dus islamitische scholen wil afschaffen, dan moet hij in een rechte lijn ook alle andere gelovige scholen sluiten. Gelijke behandeling is namelijk nog steeds Artikel 1 van onze grondwet en een belangrijke waarde in ons land.
Al helemaal wanneer je een vervent liberaal bent en je roots vindt bij de VVD. Het is immers niet voor niets Liberté, Égalité, Fraternité.
Alle gelovige scholen sluiten dus, een rechte lijn en bovenal iedereen hetzelfde soort onderwijs. Ik zelf zou dan vervolgens kiezen om kinderen op elke school iets mee te geven van ieder geloof (inclusief evolutietheorie en atheïsme), zodat ze zelf op latere leeftijd kunnen kiezen wat het beste voor hen is.

Ondanks dat ik denk dat Wilders dit ook ziet en hier best in mee kan komen zou hij dit nooit doen. Katholieken, protestanten, gereformeerden en joden zou hij dan tegen het zere been schoppen. En mocht hier nou net het belangrijkste deel van zijn stemmers vandaan komen. Mag dit nou net de groep mensen zijn, die het meeste vrezen voor de moslims. Vrijheid van meningsuiting kent dus toch zijn grenzen.