Staf Depla: huren worden onbetaalbaar

Redactie
In de reeks verkiezingscolumns op FOK! is het de beurt aan Staf Depla, PvdA. Hij vindt het een schande dat er vlak voor de verkiezingen een nieuwe huurwet is doorgedrukt.



Huren worden onbetaalbaar
Leen je stem voor vier jaar aan me uit om buurten veiliger te maken, meer betaalbare woningen te bouwen voor jongeren, misbruik aan te pakken en jongeren een kans op school en een baan te geven.
Je bent jong en je wilt op jezelf gaan wonen. Voor een betaalbare huurwoning moet je 6 jaar in de rij gaan staan. En koophuizen zijn zo duur geworden dat je wel een erg goede betaalde tweeverdiener moet zijn wil je een koopwoning kunnen bemachtigen waarvan de hypotheeklasten te dragen zijn. Ik kijk samen met de miljoenen huurders uit naar de verkiezingen. De onzalige plannen om de huren extra te laten stijgen moeten van tafel. De huren gaan tot 2010 met zo’n 50 euro per maand omhoog - bovenop de stijging van de lonen. Het is te gek dat zo’n plan vlak voor de verkiezingen werd aangenomen. Over zo’n plan moeten kiezers zich toch kunnen uitspreken?
Wat die huurplannen in de praktijk betekenen, merkte ik op een studiedag over markthuren. Ik ging daar eens kijken om te zien wat makelaars, corporaties en particuliere verhuurders markthuren vinden. Aan het einde van de ochtend was het wel duidelijk: markthuren zijn vooral hogere huren. Minimaal 15% hoger maar soms ook 3 keer zo veel als nu. Je zal net leraar op een basisschool zijn. Je verdient netto zo’n 1300 euro. Moet je dadelijk 600 euro kale huur gaan betalen. Om te kijken hoe hoog de markthuren zouden zijn kregen we een aantal huurwoningen voorgeschoteld. We moesten allemaal gaan staan. De spreekstalmeester begon bij 350 euro per maand huur. Hij deed er telkens 50 euro bij. Je moest gaan zitten als de huur zo hoog werd dat je dacht dat de markthuur was bereikt. Voor mij stond de voorzitter van de vereniging van particuliere beleggers. De vereniging van de grote particuliere verhuurders. Deze man bleef telkens als langste staan... Zo werd mij duidelijk dat we de huren vooral niet vrij moeten geven. Want dan krijgen dit soort mannen het voor het zeggen en dan kunnen huurders het wel vergeten.
Maar er is meer dan meer woningen voor jongeren. Het is en blijft een schande dat er nog teveel buurten zijn waar je je niet veilig en thuis voelt. Goedwillende bewoners die het beste van hun buurt willen maken, moeten weer op de overheid kunnen vertrouwen als ze geconfronteerd worden met intimidatie en asociaal gedrag. Woonoverlast en probleemjongeren moeten we aanpakken. Ouders aanspreken. Veelplegers van straat halen en huisjesmelkers de pas afsnijden. Huizen, straten en parken opknappen. Onderwijzers in buurten met minder kansen moeten meer kunnen verdienen. 1.8 miljard investeren in deze buurten. Verlagen van belasting van ondernemers en buurtbudgetten die bewoners kunnen besteden aan het opknappen van de buurt.
En tot slot: iedereen moet al zijn talenten benutten, voor jezelf en voor elkaar. Wie dat niet op eigen kracht lukt of pech heeft, krijgt een steuntje in de rug. Maar misbruik wordt keihard aangepakt. Tegen die achtergrond is schooluitval iets wat we niet kunnen accepteren. Jongeren die er een potje van maken: keihard aanpakken. Maar ook zorgen dat niemand van school gaat omdat er geen stageplek beschikbaar is. Daar wil ik me in de Tweede Kamer voor inzetten. Echte problemen en werkende oplossingen, als je dat ook wilt, leen dan op 22 november je stem voor 4 jaar aan mij uit.

Staf Depla,
http://stafdepla.nl