Op dieet, dag 1!

Natascha (sataN)
Dieet

Ik heb al helemaal de zomer in mijn hoofd, nu ik een beetje bezig ben met het regelen van mijn zomervakantie. Mijn hoofd zit vol met huisjes in Italië, en ik trek meteen maar eens mijn kledingkast open om na te gaan hoe het met mijn zomergardarobe is gesteld. Bij het aanschouwen van alle korte jurkjes en broekjes, vind ik opeens dan mijn volslanke verschijning een beetje te volslank is geworden. Ik weet dat het tegenwoordig bijna taboe is om te lijnen, en dat iedereen meteen op de anorexia-kast springt als je erover begint, maar aangezien het wijzertje van mijn weegschaal koelbloeding doorslaat naar de 68 in plaats van braaf te stoppen op de 64 hoogstens 65, besluit ik dat er toch maar wat aan gedaan moet worden. En omdat het samen altijd makkelijker is doe ik het met de morele steun van Fok!!
Ik begin maar eens op het internet te zoeken naar diëten, als mijn pc zorgt dat ik te weinig lichaamsbeweging krijg, mag hij ook een oplossing aandragen voor de kilootjes die er dan aankomen! Helaas blijken het aantal kant en klare oplossingen nog erg schaars te zijn. Ik heb nog nooit eerder een dieet gedaan, en ben dus een erge leek. Met grote naïviteit baan ik me een weg door de sites die me pillen, druppels en zeer ingewikkelde fitnessoefeningen met 8 bijbehorende handboeken aanbieden, allemaal tegen behoorlijk boven redelijke prijzen. Ik kom ergens een calorieënlijst tegen en print die maar uit, hoewel ik niet van plan ben het drie pagina’s lange ding uit mijn hoofd te leren of altijd bij me te dragen, is het misschien toch wel handig. Als ik hem snel even doorscan is mijn grootste teleurstelling van muesli helemaal niet zo vrijblijvend eetbaar is als ik wel dacht; yoghurt met muesli is 462 KCalorieën, tegen yoghurt met een beschuit 120 KCalorieën! Ik besluit meteen radicaal over te schakelen op beschuiten.
Ergens anders lees ik een site die me beloofd dat ik 5 Kilo in een maand af zal vallen door me aan een bepaald loopschema te houden, nou ja, in ieder geval geen pillen denk ik en begin te lezen. De theorie is mooi, ik hoef niet eens veel minder te gaan eten of echt veel tijd aan sport te besteden, maar het blijft allemaal een beetje vaag. Er staat hoeveel calorieën je verlies bij bepaalde wandelsnelheden, maar ik weet niet veel van calorieën, dus het kan veel of weinig zijn. Bovendien ben ik ook net niet op de hoogte van de snelheden waarmee ik loop. Aan de voorbeelden heb ik ook niets, want die gaan steeds over een man van 80 kilo, en dat ben ik nou ook weer niet, en hoe reken je om van een man van 80 kilo naar een meisje van 68 kilo?
Ik besluit toch maar even met mijn honden op de hei te gaan lopen, in plaats van de gebruikelijke tien minuten ’s ochtends. Mijn ene hond is zo verbaast over deze voor haar zeer positieve ontwikkeling, dat ze het eerste kwartier maar tegen me op blijft springen, waardoor ik volgens mij nooit het verplichte “vrij snelle” wandeltempo haal.
Na een uurtje toch wel aardig doorstappen ga ik thuis met verkleumde handen weer op de weegschaal staan, die echter hardnekkig volhoudt aan hetzelfde gewicht, zelfs al ik mijn buik in hou en op mijn tenen ga staan.
Ik besluit harde maatregelen te treffen.
In de apotheek raad de juffrouw mij Modifast aan, een maaltijd vervanger waarmee je drie maaltijden per dag kan vervangen, en wel 3 kilo per week kan afvallen. Wantrouwig kijk ik naar de zakjes met poeder waarmee je muesli, pudding, soep of een shake kan maken, en besluit eerst maar eens 1 maaltijd per dag te gaan vervangen, zodat ik mijn lekkere boterhammetjes met kaas en tomaat nog even niet hoef te missen. Dan maar iets minder dan die drie kilo per week.
Natuurlijk ben ik mij er van bewust dat ik ook meer moet gaan bewegen, en dus fiets (fiets!)ik meteen door naar het zwembad en schaf mij een twaalf baden kaart aan, waarna ik een uur lang fanatiek baantjes ga trekken.
Thuis heb ik behoorlijk honger van het zwemmen, maar ik blijft strikt en drink alleen een glas vitaday (de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen in 1 glas!) en lees de bijsluiter van de Modifast. Daar staat dat ik wel bouillon mag. Ik ren naar het keukenkastje en val aan op de bouillon.
Vanavond had ik gekozen voor het zakje waar “asperge-soep” opstond, omdat ik geen zin had in pudding of muesli als avondeten. De asperge-soep was in hoeveelheid gelijk aan de bouillon eerder op de dag, maar na een half schaaltje zat ik verbaast naar mijn eten-wegstouwende familieleden aan tafel te kijken. Ik zat helemaal vol! Ik begon me meteen af te vragen wat voor enge chemische stofjes er door mijn soep gemengd moesten zitten om me het gevoel van een 8 gangen diner te geven na het nuttigen van een half schaaltje nergens-naar-smakende en groenige soep, waarin ik met de beste wil van de wereld nog geen asperge kon ontdekken. Maar ik besloot me niet te laten kisten door een stom schaaltje soep, en nuttigde verbeten door.
De rest van de avond heb ik doorgebracht zoals ik dat eigenlijk alleen na kerstdiners doe, ik vraag me echt af wat ik gegeten heb!
In ieder geval was het vandaag een goed begin, helemaal niets gesnoept, gelopen en gezwommen!
Hiep hiep hoera en op naar morgen!