Tong's voetbalverhalen #180

Ongelofelijk wat een buitenlandse vedettes en wereldspitsen er in die tijd (1985-2000) in de Eredivisie speelden (Romário, Larsson, Kiprich, Djurovski, Ronaldo, Litmanen, Nilis, Finidi, Kanu, Lerby, Arnesen, Gerets, Nielsen, Michael en Brian Laudrup etc).

Natuurlijk ook Nederlandse grootheden als Gullit, van Basten, Kluivert, Bergkamp of van Nistelrooij, Overmars, Stam en Rijkaard. Romário was en is één van m'n favorieten ooit. Ik was in 1997 kandidaat op tv in een voetbalkwis bij de KRO. Producer Derk Bolt en gepresenteerd door Tom van het Hek. Ik zweette voetbal-peentjes en was zenuwachtiger dan voor welk examen ook. Al het luie zweet kwam eruit. "Vertegenwoordigde" Ajax, en wilde Romário als specialiteit. Dat kon niet, moest natuurlijk een Ajacied zijn. Logisch. Ha ha ha.

Koos toen voor Gerald Vanenburg. Ook niet de minste als technische grootheid, en speler bij zowel Ajax als PSV, waar ie tevens de EC-1 mee won. Ik werd na twintig afleveringen niet onverdienstelijk tweede. Ook typisch voor mij. Soort Joop Zoetemelk-syndroom. Romário werd in 1994 wel eerste op het WK. Helaas o.a. ten koste van Oranje. Het nationale elftal dat wel raad weet met tweede plaatsen. Vreemd dat Romário zo lang in Nederland speelde als wereldspits. Dat kon toen nog gelukkig. Tot Cruijff hem naar Barcelona haalde.

Gefeliciteerd sympathieke grootmeester met je 57ste verjaardag. Van de beelden blijven we eeuwig genieten. tong80 "Romário de Souza Faria is afgelopen week 57 jaar geworden! Felix aniversário!

tong80