Tong's voetbalverhalen # 179

Ik weiger uit principe te betalen voor sport op tv. Voetbal hoort nationaal kunstbezit te zijn. De omhoog gehypte Elfstedentocht, moet gratis te zien zijn volgens de overheid. Evenals andere belachelijke schaatsevenementen. Je wordt ermee doodgegooid op tv.

De ene worldcup na de andere pootjes-over zonder Gerard Joling, die gierend uit de bocht vliegt. Waarom dan betalen voor darts bijvoorbeeld? Qua doodgooien even dodelijk saai als Formule 1. Op het bloemencorso van Tiel wordt er ook nooit iemand ingehaald. Wint ook altijd een tulp uit Nederland. Komt misschien doordat Nederland internationaal uitblinkt in de C-sport die schaatsen is, terwijl het in de internationale A-sport voetbal al jaren, buiten Ajax, niks presteert of voorstelt.

Nederlandse kunst in bezit van leden van het Koningshuis is al even fascistisch. Uit het oog onttrokken voor het voetvolk. Niet dat het Nederlandse voetbal te vergelijken is met de grootmeesters van weleer, maar het is de gedachte er achter. Cruijff, van Hanegem, Bergkamp, Ronaldo, Neeskens, Moulijn, Rep, Keizer, Wilkes, Berry van Aerle, Litmanen, Romario, Swart, Gullit, Koeman, Nilis. Echt waar lieve kijkbuiskindertjes, die speelden ooit in de Nederlandse Eredivisie. Vanavond wint Ajax gewoon weer met 4-1 van Volendam.

Krijgt voor de afstraffing die ze Feijenoord gaan geven over 2 maanden, nog 6 gemakkelijke wedstrijden. Gaan in de herfst weer aan kop. En wordt in de zomer van 2023 gewoon weer kampioen. Dat is het heerlijke van columnist zijn. Je kunt je nergens op gebaseerde conclusie al trekken voordat de competitie is gespeeld. Ik moet zeggen, wel briljant verwoord. Ik heb er tevens geld voor over om niet te hoeven kijken. Lekker langs de Lijn vanavond op de radio. Met good old Andy Houtkamp aan de microfoon. De honkbal expert.

tong80