Tong's voetbalverhalen #153

Nu het WK is afgelopen, kunnen we concluderen dat Messi een voetbalheld is. Het waarmaken op het hoogste podium is niet iedere goede voetballer gegeven. Messi maakte de verwachtingen waar. Blijft de vraag wat de verwachtingen waren. Was Messi een in de voetbalhistorie mindere voetballer geweest, als Argentinië met strafschoppen de finale van Frankrijk had verloren?

Messi zou dan immers geen wereldkampioen zijn. Volgens sommigen een smet op de carriere van andere grootheden. Waar de reputatie van Maradona, door één briljant WK, werd bevestigd, sneuvelde de reputatie van bijvoorbeeld Christiano Ronaldo.
Maradona was een briljante voetballer. Heeft echter weinig prijzen gewonnen als clubvoetballer. 2 keer de landstitel en 1 keer de UEFA-cup met Napoli. Dat is schraal, vergeleken bij Pelé en Cruijff. Ik noem deze twee wondervoetballers, omdat ze vaak worden vergeleken met Maradona. Die werden met hun clubs Zuid-Amerikaans, Europees-en wereldkampioen.

Maradona zou Napoli als "kleine" club groot hebben gemaakt. Vergeten wordt dat Santos en Ajax geen grote clubs waren voor Pelé en Cruijff gingen schitteren. Vergeten wordt dat voor Cruijff en Pelé de nationale elftallen van Brazilië en Nederland onder- presteerden of zelfs niet aanwezig waren op een WK.

Maradona zou met een VAR niet eens het mooiste doelpunt ooit hebben kunnen maken. Theo Reitsma zag het al van var. 'Hands.' Het is allemaal zo betrekkelijk. De ridicule discussie over wie de beste ooit is. De huilende Ronaldo of de scheldende Messi? Mag de prullenbak in. De Braziliaanse Ronaldo was beter dan deze twee geweldenaren. Hebben de Portugees en Argentijnen nog geluk dat George Best uit Noord-Ierland komt.

tong80