De vuurwerkbunker

De vuurwerkbunker

Een krakend geluid, zo ging de deur naast mijn werkplek open. Bijna 3 jaar lang was die deur gesloten geweest. Of eigenlijk de deur daar achter, het rommelhok maar een kleine periode van het jaar de vuurwerkbunker. Ik haal de container achter de eerste deur weg en doe de lamp aan. Ook de tweede deur gaat open. Vuurwerkdummy's, statafels, decoratie en weet ik wat nog meer vullen mijn zicht. 

Twee jaar geleden ging het feest helaas niet door, wat toen enigszins te begrijpen was. Het zou eenmalig zijn werd verteld. Teleurgesteld maar vol goede moed gingen we 2021 in. En zo ook 2022, op het laatste moment werd de vuurwerkverkoop gecanceld. Het gaat niet eens om het vuurwerk zelf, waar ik wel liefhebber van ben maar meer om de sfeer tijdens de verkoopdagen. Deze week ging de deur weer open, ging de rommel uit de bunker, de oude dummy's eruit en werd er geveegd. De bunker is weer klaar voor een jaar vuurwerkverkoop, wat zo gemist is. 

Eind volgende maand zie ik weer vrolijke gezichten, blije kinderen en enthousiasme over de nieuwste producten. Gezelligheid onder de uitgelaten collega's die het hele jaar naar dat moment hebben toegewerkt. Rennen, vliegen, springen en tillen. De zware dozen met stalen kooi zijn een altijd al doorn in het oog, maar veiligheid boven alles, en de ijzerboer is er natuurlijk blij mee. Net als papierhenkie, zoals hij wordt genoemd. Bestellingen die blijven maar binnen komen, naast de voorbestellingen. Zijn er nog genoeg Thunderkings? Hoeveel meterpakketten zijn er nog? Gelukkig kan er nog worden bijbesteld, maar voor hoe lang? 

Ook dit jaar heb ik weer een jaar lang naast de befaamde deur gewerkt, zou het dit jaar door gaan? Onze burgermeester houdt de landelijke politiek aan, wat een verbod betreft. Alle seinen staan voor dit jaar op groen, misschien wel voor het laatste jaar. Volgend jaar hoop ik weer de deur open te  mogen doen, na wederom een jaar hard werken. Maar dit jaar eerst genieten van de geur van het vuurwerk in de bunker, die binnenkort volgepakt staat.