Tong's voetbalverhalen # 151

Wie kent Oekie Hoekema nog? Een éénmalige international met rossig haar. "Groot" geworden bij Go Ahead Eagles. Waarna hij tussentijds nog twee jaar bij PSV voetbalde. Mocht hij opgeroepen worden voor Qatar, zou hij weigeren. In ieder profcontract liet hij opnemen niet te spelen in een land met een dictatoriaal regime.

Bij FC Wageningen was er weinig kans op. Bij het Nederlands elftal wel. In 1978 speelde Oranje in het Argentinië van dictator George Videla. Buiten Wim Rijsbergen was de idealist Hoekema solidair met de "Dwaze moeders" Moeders van vermiste zonen. De Dwaze Moeders protesteerden iedere dag op het door bloed doordrenkte plein van hun gedode en gemartelde zonen.

Wim Rijsbergen speelde de WK-finale, zoals in 1974. Wie neemt het deze kunstverzamelaar kwalijk. Rijsbergen staat in de geschiedenisboeken.

Oekie Hoekema is vooral bekend door zijn mooie naam en zijn rode haardos. Zijn principes mogen als voorbeeld dienen voor menig sportman. Hoekema ging later de handel in. Iets met hout en zelfwerkzaam natuurvriendelijk. Hoekema een voetnoot in de voetbalgeschiedenis. Maar een grootheid qua mensenrechten. Een oprecht mens, en misschien wel een miskende voetballer. Die niet alles voetstoots aannam.

tong80

Samenvatting: Opnames van de Bekerwedstrijd tussen Cambuur Leeuwarden en PSV uit Eindhoven op 14-10-1979. Opstelling Cambuur: Doel: Tukker. Achter: André Roosenburg, Gerrie Schouwenaar, Johan Groote en John van Wensveen. Midden: Klaus Roosenburg, Oekie Hoekema en Jan Ferwerda. Voor: Jos Peltzer, Gerry de Jonge en Henk de Groot. Opstelling PSV: Doel: Jan van Beveren. Achter: Stevens, Janssen, Van Kraay en Wildschut. Midden: Willy v.d. Kerkhof, v.d. Kuylen en Valke. Voor: Koster, Lubse en Koeman. PSV won de wedstrijd met 1-4.