De kringloop

De kringloop.

Ze zijn er in alle vormen en maten. De een heeft een grote hal, de ander een garage en weer een ander is een kleine winkel. Echter hebben ze allemaal een ding gemeen: je vindt er dingen die je in een reguliere winkel niet tegenkomt. Dat maakt de kringloop bijzonder. Toch is niet elke kringloop hetzelfde, veel kringlopen zijn er gesubsidieerd vanuit de gemeente of uit eigen iniatitief. In mijn woonplaats zijn twee kringlopen. Een in soort van samenwerking met de gemeente en een vanuit een stichting. Bij beide kringlopen heb ik ook werkervaring, momenteel werk ik bij de laatstgenoemde.

Deze kringloop is gesetteld in een stichting tegen armoede, naast de kringloop is er een supermarkt waar een aanvulling van de voedselbank te verkrijgen is. Denk aan broodbeleg, zuivel, groente en vlees. Dit wordt ingekocht bij een reguliere supermarkt en tegen 70% van de kostprijs verkocht. De overige 30% moet goed worden gemaakt door verkoop in de kringloop zelf. De supermarkt is dan ook enkel toegankelijk voor pashouders, die na een financiële check een pasje kunnen krijgen. Ook is er een dagbesteding waar mensen oa werkervaring op kunnen doen voor de reguliere arbeidsmarkt.

De laatste tijd wordt het steeds drukker en zien we een andere samenstelling van de bezoekers; steeds meer mensen met een baan die niet meer rond kunnen komen. Momenteel hebben we zo'n 350 tot 400 pashouders. In werkelijkeid zijn er veel meer mensen die in aanmerkig komen, er lijkt een taboe op armoede te liggen, niemand komt er graag voor uit maar men is zo blij dat we er zijn. 

Terug naar de kringloop, de werkzaamheden die ik daar doe zijn niet heel des "kringloops", zo onderhoud ik online verkopen, een deel social media en hebben we een afgiftepunt van een pakketdienst. Ook stel ik zogenaamde verjaardagsboxen samen die mede worden gefinanciëerd door het armoedefonds. Pashouders van kinderen onder de 12 jaar kunnen een box aanvragen met daarin oa slingers, cadeautjes en iets om uit te delen op school. Maar er komen ook mensen in de kringloop die het gewoon leuk vinden om te snuffelen, om juist die dingen te vinden die je elders niet vindt, zoals die ene cd uit de jaren 80, van de artiest waar ze zo verzot op waren 40 jaar geleden.

Vrijwel iedere klant die iets koopt, loopt blij de deur uit. Is het niet door het artikel wat ze net hebben gekocht, dan wel om de korting die ze hebben afgedwongen. Ik verkoop liever iets van 8 euro dat voor 10 euro in de schappen ligt, dan dat het er een half jaar later nog ligt. Ook zijn er veel meubels te vinden die voor een spotprijsje weg gaan. Zo heb ik onlangs een als nieuw uitziende twee en driezitsbank gekocht voor slechts 70 euro. Naast dat ik vrijwilliger ben, ben ik ook een tevreden klant. 

Nu woon ik niet bepaald centraal in het land, maar mocht je een kringloop willen bezoeken, op het forum is een mooi topic over waar en wat er zoal te vinden is in de kringloop. Ben je benieuwd naar de kringloop waar ik momenteel werk? Er zijn meerdere vestigingen, wellicht treffen we elkaar eens.