De vluchteling en ROI

Even iets uitleggen. Wat is een vluchteling? De meningen daarover zijn verdeeld. ROI is de afkorting voor "return on investment", feit, en daar is ook geen discussie over.

Het lijkt er meer en meer op dat de EU vluchtelingen als een verdienmodel ziet. Vluchtelingen opnemen is goed en zij voegen dingen toe aan onze samenleving. Zeggen ze. Angela Merkel zei het al: "Wir schaffen das". Maar is dat ook zo? Ik waag het te betwijfelen.

Wat het toevoegt is diversiteit. Op zich mooi. Hollandse stamppotten vind ik nog steeds erg lekker. En verfrissing, ja, daar sta ik altijd voor open. De Indonesische vluchtelingen hebben veel lekkers gebracht. Ikan pedis, rendang, daging smoor en veel ander genot. Ik heb dat heerlijke eten leren kennen door mijn eerste liefde. Haar ouders waren een Nederlandse militair en een dame uit Sumatra. Haar moeder mocht ik Moeke noemen. Geweldig wijf. Toen haar dochter en ik uit elkaar gingen bleef het contact tussen Moeke en mij bestaan. Ze belde: "Hee doe, tuan blanda, gisteren verjaardag gehad, nog erg veel magan over". Magan is eten en dus ik als een speer naar haar toe en ik kreeg voor een week eten mee. Moeke leeft nog steeds en ik heb nog ook nog mooi contact het haar dochter. Moeke was voor mij een vluchteling met een boel ROI.

Tja, en dan wat er daarna gebeurde. Hummus en Kapsalon. Respectievelijk kikkererwten met knoflook en een aluminium bak met slappe friet, Gouda kaas en de resten van een gemarteld lammetje.

Tot zover de gastronomische beschouwing.

Indonesische immigranten voegden dingen toe. Heerlijk eten, empathie, muzikaliteit en gastvrijheid. Ter vergelijk voegden de Marokkanen slechts ellende toe. Criminaliteit, drugs en moorden.

Zelf ben ik vaak in Kiev geweest. Men vergastte mij op hun lokale keuken. Borsjt. Russische bietensmurrie. Net als hummus en kapsalon niet te vreten.

Ik ben een man en dus gaat mijn liefde door de mond, de slokdarm en de maag. Maar wat voegt het ongelimiteerd opnemen in EU van alles, wat zich elders niet lekker voelt, toe aan diezelfde EU qua ROI voor de gemiddelde Nederlander die stamppot eet en dat op zijn minst wil kunnen blijven betalen?