Tong's voetbalverhalen # 123

Er zijn spelers die je aan hun voornaam herkent. Oeki, Koko, Epi of Clarence. Ik wil daar Kiki aan toevoegen. Kiki is een beetje vergeten voetballer. Terwijl ie de CL, WC en Europese-Supercup heeft gewonnen. Speelde bij Ajax, Atletico Madrid, Manchester City, Bordeaux en AZ. Niet de minste clubs. Niet altijd als vaste waarde, maar stond bijvoorbeeld wel in de basis bij Ajax-Juventus. De verloren CL-finale 96. Dat de spelers van De Oude Dame stijf van de doping stonden kwam helaas pas jaren later aan het licht.

Kiki Musampa werd voor het Nederlands elftal opgeroepen door San Marco. Helaas kreeg hij geen speelminuten. Hij speelde wel op WK's en EK's met jong Oranje. Daardoor kon hij niet voor Congo-Kinshasa uitkomen. De FIFA-regels lieten dat niet toe. Bij Manchester City had hij zijn beste periode. Hij behoorde er tot de uitblinkers. Vandaar dat het oog van Marco van Basten op de geboren Congolees viel.

In die jaren was het internationale voetbal niet zo vaak op tv te zien. Daarom staat de naam Kiki Musampa niet bij iedere voetballiefhebber in het geheugen gegrift. Ook kon hij de voetsporen van Finidi George niet vullen. De majestueuze rechtsbuiten die hij opvolgde was van wereldklasse. Toch verdient Kiki respect en meer waardering. Een mooie carriere bij grote clubs. Kiki is echter geen grote naam. In de voetbalanalen een voetnoot. Als voetballer groter dan de herinneringen die niet bekleven.

Een snelle en wendbare, kleine rechtsbuiten. Oeki, Koko, Epi, Clarence, Edgar, Frenkie, Faas, Abe, Winston, Jari en Kiki. Je kunt in een slechter rijtje, met karakteristieke voornamen staan op de elftalfoto.

tong80