Burgerarrest voor boerkaverbod gevaarlijk

Het AD schrijft vandaag over de mogelijkheid om een burgerarrest uit te voeren wanneer het boerkaverbod wordt overtreden. Volgens mij is dit een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Relletjes liggen op de loer wanneer iemand daadwerkelijk een moslima vast gaat houden. Maar het is vooral een symptoom van een veel ernstiger probleem, de politie weigert de wet te handhaven. En dat is schandalig.

De politie, bij uitstek de organisatie die de wet moet handhaven werd gisteren door minister Ollongren op de vingers getikt omdat ze, onder voorwaarden, toch boerka’s wouden toelaten op het bureau om aangifte doen. Ronduit strijdig met de wet. Maar ook buiten hun bureau weigert de politie op te treden. Zo ‘zien ze het niet zitten’ om achter een tram aan te rijden als daar een boerka in zit. Terwijl dat vanaf morgen toch echt strafbaar is.

Ook OV-bedrijven en ziekenhuizen weigeren te handhaven. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Want het zijn immers geen politieorganisaties. Maar ja, de politie weigert ook om op te treden. Wat nu? Misschien moeten er inderdaad maar wat burgerarresten verricht worden. Op de onrust die dan volgt zal ongetwijfeld geacteerd worden door de politie(k). Of door het afschaffen van de wet, of door het aanscherpen van de handhaving. Want de huidige situatie is voor niemand een verbetering.