Forum zet zichzelf buitenspel

Het kind leek bijzonder snel volwassen te zijn geworden, maar woensdag bleek het toch nog een kleuter met bijbehorende driftbuien te zijn.  

Ik heb het natuurlijk over Forum voor Democratie. Ooit begonnen als denktank en landelijke bekendheid verkregen door hun campagne voor het Oekraïnereferendum. Al snel betrad het forum definitief de politieke arena, de denktank werd omgevormd tot partij en deelname aan de verkiezingen van 2017 was het eerste doel.

Daarna ging het snel, van een klein partijtje met 2 Kamerzetels in 2 jaar naar een factor van belang in het politieke landschap met 12 zetels in de Eerste Kamer en 3 in het Europees Parlement.

Dat succes werd op poten gezet door het tweemanschap Baudet-Otten. Baudet was de man die op de voorgrond trad, maar achter de schermen was Otten De Man, dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. 

Daarom is het ook zo pijnlijk voor de partij dat juist die twee heren nu rollebollend over straat gaan. Twee oprichters die het met elkaar aan de stok krijgen, dat doet je reputatie als betrouwbare partij bepaald geen goed.

Maar minstens zo belangrijk, wat zegt dit over de toekomstige koers van het Forum? Het lijkt erop dat de ‘borealen’ de richtingenstrijd binnen de partij in hun voordeel hebben beslecht. Waar Otten (en zijn medestanders die ook geloosd zijn) een klassiek-liberale opvatting voorstaan is Baudet de voorman van de uiterst rechtse vleugel van de partij die uitspraken doet waardoor veel partijen wel twee keer nadenken alvorens met Forum in zee te gaan. Otten was de remmende factor, die nu definitief persona non grata is verklaard. Er is nu niks meer wat de extremistische vleugel van het Forum in toom houdt.

Het is jammer dat een partij met een vernieuwend geluid zichzelf op deze manier buitenspel heeft gezet.