Valse overtuigingen

Uit onderzoek blijkt dat minstens 95% van ons doen en laten op de automatische piloot gaat.
Handig omdat we niet over alledaagse handelingen na hoeven te denken.
Vaak worden we echter geremd in het leiden van een leven zoals we dat wensen.

We hebben er bijna allemaal mee te maken. We nemen ons iets voor, stellen doelen en handelen vervolgens heel anders. Alsof een onzichtbare kracht ons tegenhoudt, een spaak tussen de wielen steekt. Vaak zijn het onze overtuigingen die maken dat we doen wat we doen.
Een reden dat we dit niet doorhebben, is dat we niet altijd merken waar we door getriggerd worden.

Gedachten als 'daar ben ik niet goed in', 'een dubbeltje wordt nooit een kwartje' of 'wat heeft het voor zin?' daar kunnen we soms nog iets tegenover stellen, het omdenken. Het punt is: de meeste belemmerende overtuigingen, daar zijn we ons niet eens bewust van. Het is meer een automatische overlevingsrespons. Op situaties die zich hier en nu voordoen, kunnen we voorgeprogrammeerd reageren, zonder dat we begrijpen waar die reactie vandaan komt.

Wat een kind meemaakt en welke signalen hij terugkrijgt vanuit de omgeving, vooral in de periode nog voordat hij de taal machtig was, laat een diepe imprint na. Het hoeft niet noodzakelijk te gaan om zaken waarvan iedereen weet dat die traumatisch zijn, zoals mishandeling en seksueel misbruik. Ook 'alledaagse kwetsuren', zoals gekleineerd, geïntimideerd, afgewezen, genegeerd of afgerekend worden, kunnen traumatisch zijn voor kleine kinderen die volledig afhankelijk zijn van de zorg en liefde van (met name) hun ouders. Voor een baby kan het bijvoorbeeld traumatisch zijn om tevergeefs te huilen en dat er niemand komt. Het kan zichzelf nog niet redden of geruststellen en snapt nog niet dat mama of papa op vaste tijden voor hem zorgt. Deze ervaringen worden opgeslagen in het lichaamsgeheugen en bepalen hoe het kind de wereld ziet.
Ook peuters zijn gevoelig voor genegeerd of afgewezen worden. Ze zijn net bezig zichzelf te ontdekken, hun persoontje. Dus hoe ze worden behandeld, zullen ze volledig op zichzelf betrekken. Ook een tweejarige heeft nog nauwelijks tijdsbesef. Dus als hij liefdeloos wordt behandeld, voelt het alsof het altijd zo zal zijn. Vaak heb ik meegemaakt dat een klein kind paniekerig en tevergeefs om hulp roept, om mama of papa. Voor het kind kan het voelen alsof de wereld vergaat. Althans zijn wereld.

Stel je groeide op in emotionele armoede. Je was op jezelf aangewezen, kreeg nauwelijks aandacht en werd niet geknuffeld.
Relatieproblemen zijn een voorspelbaar resultaat als iemand niet veilig gehecht is. Hij weet niet echt wat liefde is, hoe hij een band kan aangaan en kan onderhouden. Hij benadert een ander vanuit zijn eigen behoefte om de gemiste liefde alsnog te krijgen.
Deze hunkering is vaak een onbewuste drijfveer. Eenzaamheid en isolement zijn een ware epidemie. Het veroorzaakt emotionele stress.
Van stress is bekend dat het de kans op allerlei ziekten vergroot.

Mensen zijn op zoek naar verbinding en zingeving. Maar dit streven staat het ervaren van verbondenheid en zingeving is de weg, omdat de wens uit een gevoel van tekort ontstaat. Zoals een spanning die we dorst noemen een tekort aan water niet op kan lossen, kan de behoefte aan contact, het gevoel van eenzaamheid niet oplossen. Waar bij dorst de oplossing simpel is: water drinken, kun je contact en liefde niet zomaar consumeren. Je kunt het alleen vrij baan geven. Als we contact willen, kunnen we de behoefte eraan beter opgeven, hoe paradoxaal dit ook klinkt.
Deze acceptatie kan een gevoel van rust en ontspanning geven.
Hoe: door jezelf de liefde, zingeving en verbinding te geven die je nodig hebt en dit uit te stralen.
Wanneer je tevreden bent met jezelf en je leven, komen er juist makkelijker vrienden in je leven, dan wanneer je contact zoekt vanuit een tekort of afhankelijkheid. Word zelf de vriend of vriendin die je wenst. Wat je uitstraalt trek je eerder aan. Zo kun je op een heel andere manier 'onder de mensen zijn'.

Dan zijn er nog behoeften en verlangens waar je je vaak niet eens van bewust bent. Onze overtuigingen zijn vaak leidend voor ons doen en laten en hoe we ons voelen. We kunnen bewust bemoedigende, liefdevolle en positieve gedachten koesteren. Maar als er tegelijk een ondermijnend programma wordt afgedraaid, zijn we niet daadwerkelijk afgestemd op wat we echt willen. Zo kan ik me kwetsbaar, onzeker en verlaten voelen zonder dat er een rationele verklaring voor is. Er zijn altijd verklaringen te bedenken, maar die dekken zelden de lading.

We proberen vaak te doen wat ons verstandig en juist lijkt. Toch doen we vaak iets destructief waarvan we ons hadden voorgenomen dit niet meer te doen. Denk aan ongezond eten, ruzie maken, onzelf naar beneden halen. Dat doe ik zelf niet in de laatste plaats. Hierdoor lijdt ik vaak niet het leven dat ik diep in mijn hart zou willen.

Vaak leren we leven met onverwerkte pijn. Of beter gezegd: we gaan erom heen leven. We gaan situaties vermijden die ook maar ergens doen denken aan de pijnlijke situatie, om te voorkomen dat deze herinneringen gereactiveerd wordt.

Bij een gebeurtenis of een conflict dat ons overrompelt, kunnen we ons geschokt voelen, waardoor we de volgende keer situaties gaan vermijden.
Ook als volwassenen kunnen we overvallen worden, bijvoorbeeld vals beschuldigd worden, op een oneerlijke manier plotseling ontslagen worden. Onze partner kan ons van de een op de andere dag laten vallen.

Er zijn manieren om onze herinneringen bewust te worden en te ontzenuwen, zonder de pijn weer opnieuw te hoeven beleven.
Dat kan bijvoorbeeld met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), waarbij de pijnlijke herinneringen en overtuigingen bewust worden gemaakt. Tegelijk zorgt de therapeut voor afleiding, door de blik van de patiënt heen en weer te laten gaan. Door deze 'afleiding' wordt de emotie losgekoppeld van de herinnering. Zeker bij enkelvoudige trauma's blijkt deze remedie effectief. Iemand kan weer verder met zijn leven.

Ook met meditatie kun je overtuigingen bewust worden. Bij meditatie observeer je je gewaarwordingen, zonder erover te oordelen. Daarmee kun je tot diepere lagen doordringen, zonder dat het je van slag brengt. Het kan leiden tot bevrijdende inzichten en een helder aanwezig zijn in het hier en nu.

Een techniek die ik zelf vaak gebruik, is de Healing Code. Hierbij kun je onverwerkte stress uit je lichaam halen en bewuste en onbewuste herinneringen oplossen. Ik ga eerst in een ontspannen houding zitten. Ik achterhaal waar ik op het moment het meest last van heb. Ik vraag het Universum om hulp om valse overtuigingen en onverwerkte herinneringen op te sporen en te genezen.
Daarna pas ik de techniek toe. In een zekere volgorde (daarom heet het een code) richt ik mijn vingers op de vier regelcentra in mijn gezicht.
Hierbij geef ik mezelf liefdevolle aandacht, zodat de levensenergie vrij door mijn lichaam kan stromen. Tegelijk spreek ik een waarheidsverklaring uit. Dat is een helpende gedachte die ook waar voelt. Als je iets zegt waar je diep in je hart niet in gelooft, dan veroorzaakt dit vooral stress. Je hebt het gevoel jezelf een rad voor ogen te draaien. Een voorbeeld van een waarheidsverklaring is bijvoorbeeld: 'Ik ben goed zoals ik ben.'

Voor mij is het een fijne remedie, die echt werkt. Zo kan ik na een paar minuten al mijn lichaam voelen ontspannen.
Zaken uit mijn jeugd waar ik jarenlang over inzat, kan ik ook makkelijker van me afzetten. Het hielp ook toen ik me weer eens in de rol van een gehandicapte had laten duwen, zoals in 2018. Zo kon ik dat rotgevoel loslaten en had ik mijn lesje weer geleerd.

Het is bekend dat stress, of we die nu bewust zijn of niet, aan de basis ligt van vele lichamelijke en psychische klachten. Van zowel meditatie als de Healing Code is aangetoond dat het immuunsysteem beter gaat werken, doordat het stress helpt op te lossen en mensen een diepe ontspanning kunnen ervaren.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/173550-stressvermindering-door-de-healing-code-van-alex-loyd.html
https://www.sn.nl/blog/5x-hoe-jouw-brein-je-tegenwerkt/