Laat de navelstreng niet te snel doorknippen!

De navelstreng is tijdens de zwangerschap en ook nog even daarna de levenslijn voor het kind. Ze transporteert niet alleen zuurstof, maar ook voedsel naar het kind en er circuleert bloed tussen de placenta en het kind.

Voor de geboorte zit ongeveer een derde van het bloed van de baby nog in de placenta. Ook tijdens de geboorte wordt er nog wat bloed uit het lichaam geperst, omdat hij door een nauw kanaal moet.
De eerste momenten na de geboorte (vaak een paar minuten), stroomt dit zuurstofrijke bloed via de navelstreng naar het kind terug. Het krijgt op die manier meer ijzer binnen, wat bloedarmoede kan voorkomen.
Maar dan moet de navelstreng ook de kans krijgen om ‘uit te kloppen’ en niet meteen worden afgeklemd. Het kind heeft dit bloed hard nodig. Als het kind prematuur geboren wordt al helemaal. Als de navelstreng niet direct wordt doorgeknipt zal het ook minder vaak nodig zijn om de baby via een infuus extra bloed toe te dienen.

Wachten tot de navelstreng is uitgeklopt, zorgt ook dat het kind meer zuurstof krijgt, want bloed is immers de geleider hiervan. Ook krijgt het kind antistoffen binnen, waardoor het weerbaarder wordt tegen infecties. Bovendien krijgt het meer van zijn eigen stamcellen binnen, die bijdragen aan de gezondheid.
Kinderen bij wie de navelstreng pas werd doorgeknipt nadat het was uitgeklopt, blijken gezonder te zijn en zich de eerste dagen beter te ontwikkelen.

In Nederland wachten veel verloskundigen gelukkig wel een paar minuten met de navelstreng doorknippen, maar niet allemaal! Geef dus van te voren aan dat de navelstreng niet direct mag worden doorknipt!

Lees ook: 'Het laten uitkloppen van de navelstreng' 2011, door Anna Myrte Korteweg.
Vrije geboorte