Flikker op met je gender!

Als de heftige kop je trok om deze column te lezen dan heeft die zijn werk gedaan. Net als alle soortgelijke nieuwsitems dus. Nederland lijkt namelijk de laatste jaren, en dan met name het afgelopen jaar, overspoeld te worden met een door de media gecreëerde 'genderhype'. Van Arie Boomsma die zijn kans schoon zag er met een programma op in te haken, tot de gemeente Amsterdam die haar 'genderneutrale' aanpak breed uitgemeten zag in de kranten, op televisie en via internet. 'Gender is HOT!' Toch?

Nou nee. De media slaan namelijk een beetje door met hun aandacht voor het gegeven 'gender'. De huidige situatie laat zich het beste vergelijken met het maken van foie gras, waarin de gemiddelde Nederlander ongewild de rol van de gans op zich mag nemen. 'Slikken kreng!', 'slik die genders!' 'Accepteer ze, of stik erin!' Wat men zich bij de media echter niet realiseert is dat de maag van de gemiddelde Nederlander zich in korte tijd volledig heeft gevuld met dergelijke (nieuws)items en dit 'dwangvoedsel' hen inmiddels tot aan de lippen staat. En wat is de natuurlijke reactie daarop? Inderdaad, kokhalzen. En dan wordt het gevaarlijk. De Arie Boomsma's van deze wereld hebben namelijk niet door dat acceptatie zich niet laat dwingen. Het is iets wat zal moeten groeien.

Zo werd homoseksualiteit in Nederland pas in de tweede helft van vorige eeuw echt bespreekbaar. Een stortvloed aan 'acceptatieplicht' zal op korte termijn bij een behoorlijke groep mensen slechts aversie oproepen. En bij enkelen van hen is dan de stap naar geweld helaas niet ver meer weg. Dat dat niet het beoogde resultaat is, mag helder zijn. Maar men moet zich bij de media wel bewust worden van het feit dat ook dat één van de resultaten is van 'liefdadigheid' op deze schaal. Er ontstaat geleidelijk ook een gevaarlijk beeld van de 'rupsje-nooit-genoeg'-(trans)gender. Alles en iedereen zal zich moeten schikken om dit rupsje vooral niet voor het hoofd te stoten. 'Spreekt u mij nou aan met meneer!? Je kop eraf!'

Wie dit beeld heeft geschapen is onduidelijk, maar het draagt inmiddels bij aan de aversie tegen transgenders en andere mensen uit de alsmaar groter wordende LGBT-paraplu. De realiteit is echter, dat het merendeel van hen in de loop der jaren (ja vooruit, door schade en schande) een redelijk dikke huid heeft gekregen en dus ook echt wel wát incasseringsvermogen heeft. Die fluwelen handschoentjes mogen dus best achterwege blijven. Laat ik, (want ja, ook ondergetekende behoort tot voorgenoemde groep) tot slot wat vragen beantwoorden.

'Willen jullie een voorkeursbehandeling?' Hou op, schei uit. Velen van ons willen het liefst gewoon opgaan in de menigte en hebben voor lief genomen dat er ons af een toe een scheve blik kan worden toegeworpen. Natuurlijk is er nog veel ruimte voor verbetering (zeker buiten Nederland), maar het leven is niet makkelijk, voor niemand. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

'Maar willen jullie dan simpelweg geaccepteerd worden?' Ja, daar komt het eigenlijk op neer.

'Maar... willen jullie dan ook dat deze 'acceptatieplicht' in een zo kort mogelijk tijdsbestek door iedereen z'n strot word gedrukt (met alle gevolgen van dien)?' Het antwoord moge inmiddels duidelijk zijn. Beste media: even de turbo eraf dus, als het mag. Steken wij, waar van toepassing, daarnaast ook nog de hand in eigen boezem. Alvast bedankt.