Stem niet op de PVV

Fatsoenlijk Nederland schoot compleet in de stuip na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten van Amerika. Naast de gebruikelijke demonisering van Trump en Wilders, worden nu ook begrippen als “verbinding” en “begrip” er met de haren bijgesleept.

Econoom Hans Stegeman schreef afgelopen zaterdag in het RD dat hij 'een paar dagen van zijn stuk was'. Hij framet de stemmen op Wilders en Trump als teleurgestelde mensen die hadden verwacht dat de economie en welvaart zouden stijgen. Dat deze mensen uitgelegd moet worden dat we in Nederland heel gelukkig zijn en dat er daarom niet op Wilders gestemd moet worden. Alsof er geen echte problemen zijn in Nederland.

Nadat het is gebleken dat de PVV de tweede partij is waarop christenen stemmen, schieten ook dominees in de stuip. Gisteren schreef Henk-Jan Prosman een stuk op TPO waarin hij betoogt dat er in de kerk een scheidslijn bestaat tussen “het volk” en de elitaire kerkleiding. De analyse klopt volledig, maar aan het eind zegt hij dat die kerkleiding begrip moet tonen voor de “rechtse doorbraak”, anders zullen christenen hun stem geven aan de PVV.

Dit schoot mij in het verkeerde keelgat. Net als Shula Rijxman denken deze mensen dat het “probleem” PVV wel oplost als zij net doen alsof ze naar het volk gaan luisteren. Ze lijken te denken dat alle PVV-stemmers dom zijn en alleen maar op Geert Wilders stemmen omdat ze boos zijn. De valide punten die Geert Wilders en ook Trump aandragen, worden totaal niet serieus genomen. Nee, er moet begrip zijn en een luisterend oor geboden worden, dan zullen ze hun problemen wel vergeten en zullen ze natuurlijk begrijpen dat de PVV een verschrikkelijke partij is waarop niet gestemd mag worden.

“Empathie”, “verbinding”, “begrip”. Termen die elitair links om de haverklap gebruikt om de rechtse burger mee om de oren te slaan. Zonder te beseffen dat het ook de andere kant op moet werken. Nederland moet begrip tonen voor asielzoekers, maar Trump kan je een mafklapper noemen. Nederland moet de islam niet beoordelen op zijn uitwassen, maar iedereen die op Wilders stemt is wel een fascist en racist.

Volgens de eerder genoemde Hans Stegeman zou iedereen een sociale dienstplicht moeten vervullen met 'als enige doel je te verdiepen in een groep in de samenleving waar je niks mee hebt'. Hij stelt daarom voor om Wilders een tijdje mee te laten lopen met een groepje moslims in de Haagse Schilderswijk. Ik denk niet dat ik enige duiding hoef te geven bij deze uitspraak.

Het zou deze elitaire, linkse mensen goed staan om eens daadwerkelijk naar de argumenten van Wilders en Trump te luisteren. Om eens daadwerkelijk te gaan onderzoeken waarop deze argumenten zijn gebaseerd. Om eens echt in te leven in die zogenaamde “boze blanke burger”. Zowel Shula Rijxman, Hans Stegeman en Henk-Jan Prosman hebben het immers niet over de inhoud, maar spelen enkel op de man.

Het zou ze sieren als ze verbinding zoeken met de PVV-stemmer. Het is namelijk erg makkelijk om te roeptoeteren over empathie, verbinding en begrip, maar als je daar vervolgens zelf niks mee doet, dan heb je echt een bord voor je kop.