Spreekwoordwoensdag - een ongeluk komt te paard en gaat te voet

Spreekwoordwoensdag - 'Iets' komt te paard en gaat te voet (Foto: LeoLucy)
Spreekwoordwoensdag - 'Iets' komt te paard en gaat te voet (Foto: LeoLucy)

Sinterklaas-achtig
Dit (ongelukkige) spreekwoord deed mij, om een of andere gekke reden, denken aan Sinterklaas. Laat Sinterklaas nou net in het land zijn en pakjesavond zich, zoals schrijvers dat veel te vaak schrijven, op een steenworp afstand bevinden. De keuze was dus snel gemaakt. Dit Sinterklaas-achtige spreekwoord mag deze week vullen.

Te paard, duh!
Waarom ik aan Sinterklaas moest denken? Van Sinterklaas heb ik ook altijd het gevoel dat hij te paard komt (ja, haha, duh!) en te voet gaat. Wacht maar, eerst even de betekenis:

Een ongeluk komt te paard en gaat te voet - een ongeluk is snel gebeurd, maar de gevolgen slepen lang aan.

Wat ik eigenlijk bedoel: ik voel me eigenlijk altijd een beetje overvallen door Sinterklaas. Dan komen we net uit die heerlijke, kleffe, Nederlandse zomer, met in september soms nog een dikke 30 graden. En dan opeens liggen de pepernoten alweer in de winkel. Correctie, ik heb even gegoogeld., volgens de hoofdkantoren van menig supermarktketen komen pepernoten rond week 36 in de winkel (half september). Echter, de eerste pepernoten van 2016 waren al te koop 29 juli. Over te paard komen gesproken!

Vieze vingertjes
Omdat ik deze week geen geschiedenislesje heb, ga ik nog even door. De eerste verschijnselen van Sinterklaas komen dus, te paard, eind juli ons land binnen. Dan hebben we een hele langslepende periode waarin alleen maar zoetigheid en (vol) verwachtingen worden verkocht. Een periode waarin ouders met hun vingertje naar Sinterklaas kunnen wijzen als iemand iets zegt over suiker en ongezond. Als ze die vinger tenminste kunnen opsteken en niet zelf in een zak pepernoten aan het graaien zijn. Jij ook schuldig? Dan komt Sinterklaas ‘binnen’ ergens begin november, en hebben we nog tot 5 december om ons vol te stoppen met lekkers en cadeautjes te kopen van geld dat we beter kunnen bewaren voor Kerst. Ja, ik ben (nog steeds) Kerst-fan nummer 1.

Na-apende gebruikssuggestie
Na een korte zoektocht komt kennelijk niet alleen een ongeluk te paard en gaat te voet, ook een ziekte komt te paard en gaat te voet (want genezen duurt lang). Dat was ook wel een goed spreekwoord geweest voor deze week, met die griepepidemie. Blegh! Hoe dan ook, kennelijk mag je dit spreekwoord zelf invullen. Dus wees vooral creatief! Zoals bijvoorbeeld:

De afwas komt te paard en gaat te voet, want iets klaarmaken en opeten duurt ongeveer 30 minuten, terwijl afwassen een nasleep heeft van 7 dagen en 7 nachten. Of: De alcohol komt te paard en gaat te voet, want een kater, je kent hem wel. Of, om het af te leren “een presentatie komt te paard en gaat te voet”.  Want hoewel je nachtenlang wakker ligt, breekt zo’n beladen gebeurtenis belachelijk snel aan. Die o zo belangrijke 20 minuten presenteren duren úren, en dan willen mensen ook nog vragen stellen. Asjemepepernoot!

Nou goed. Wie durft? Amaze me!