[F1] Canada: de mee- en tegenvallers

Allereerst mijn excuus voor het niet schrijven van een column na afloop van Monaco. Ik was de week na afloop best ziek en ben er derhalve niet aan toegekomen. Maar nu Canada, de race was in vergelijking met voorgaande edities best saai. Laten we het maar gewoon hebben over de mee- en tegenvallers.

Tegenvaller
Wederom is Ferrari een tegenvaller. De mannen uit Maranello hebben dit jaar voor de zoveelste keer een overwinning weggeven door een strategie die niet werkte zoals ze hadden gehoopt. Sebastian Vettel kwam veel te vroeg naar binnen en Kimi Räikkönen kenden gewoon een matige race. Bij Vettel was het een herhaling van Australië: hij lag aan de leiding, maar bij Ferrari waren ze van mening dat ze konden winnen door een stop extra te maken. Als Ferrari op deze manier doorgaat heeft Mercedes niks van de rode bolides te vrezen. 
 
Meevaller
Lewis Hamilton kende, in tegenstelling tot Nico Rosberg, wederom een goed weekend. Hij was bij de start de leiding wel direct kwijt, maar reed daarna een foutloze race en kwam na zeventig ronden als eerste over de finish. Rosberg kwam niet verder dan een vijfde plek. Dankzij twee uitstekende weekenden is het verschil van meer dan veertig punten teruggedrongen naar slechts negen. Het kampioenschap kan weer beide kanten opgaan, maar op deze manier gaat Hamilton voor zijn vierde titel.
 
Tegenvaller
Nico Rosberg, ik noemde hem net al even en niet zonder reden. In Monaco had de Duitser simpelweg de snelheid niet en in Canada ging het al mis in de eerste bocht. Daarna volgde een inhaalrace vanaf de tiende plek en bleef hij klem zitten achter Max Verstappen. Hij probeerde de Nederlander een aantal keer op hetzelfde punt voorbij te gaan met een spin in de voorlaatste ronde als gevolg. De sterke vorm van het begin van het seizoen is volledig weg en op deze manier word hij wederom tweede in het kampioenschap.
 
Meevaller
Valtteri Bottas kende net als vorig jaar een prima race in Canada. Dankzij goed bandenmanagement had hij voldoende aan slechts één pitstop. Verder viel hij in de race totaal niet op, maar het resultaat mag er zijn. Hij profiteerde optimaal van het wegvallen van Rosberg en reed daarna de rest van de race een beetje in niemandsland. Het doet allemaal niks af aan de prestatie van Bottas die misschien wel een plekje verdient bij een team met meer potentie dan Williams.
 
Tegenvaller
Het team van McLaren wist tijdens de kwalificatie met Fernando Alonso door te dringen tot Q3. Daarin werd hij laatste, maar dat was op zondag toch mooi de tiende startplek. In de race was er alleen niks meer over van de snelheid. Jenson Button viel in de beginfase van de race al uit. Het is waarschijnlijk niet het resultaat dat Honda voor ogen had met een verbeterde motor. Volgend weekend beter.
 
Meevaller
Carlos Sainz kende op zaterdag wat pech toen hij de Wall of Champions raakte, niet als enige, maar wel als enige met flinke schade en een bakwissel tot gevolg. Hij startte de race als twintigste en leek op een circuit waar vermogen belangrijk is kansloos voor punten. Sainz negeerde dit feit volledig en reed naar een knappe elfde plaats. Tel daarbij op dat teamgenoot Daniil Kvyat niet verder kwam dan twaalfde en het mag oprecht een puike prestatie worden genoemd. Mocht er volgend jaar bij Red Bull een stoeltje vrijkomen dan heeft de Spanjaard alle recht op die plek.