Flexibele lestijden

“Met ingang van komend schooljaar zal een proef uitgebreid worden waarin scholen de lestijden mogen aanpassen aan de wensen van de ouders.”

Bovenstaande citeer ik uit een nieuwsbericht. Lees het maar goed, het staat er echt. De lestijden worden aan de wensen van de ouders aangepast. Flexwerken tot de max! Ik wist niet wat ik las. Ik weet wel dat wij als beste jongetje van de klas altijd graag vooraan willen staan, maar dit is compleet het tegenovergestelde.

De school moet maar naar de pijpen dansen van pa en ma. Zo las ik het. Zij bepalen wanneer hun kind op school komt en niet andersom. Ben je betoeterd?! Als pa een weekendje weg wil met zijn secretaresse dan komt het slecht uit dat hij maandags zijn zoontje moet wegbrengen.

Want dat heb je ook nog. Volgens recente cijfers heeft Nederland zo ongeveer 70.000 echtscheidings kinderen per jaar. Dat betekent dus plus minus 35.000 vaders en moeders aan de zwier, met een midlifecrisis of gevallen voor de D-cup of wasbordje van een collega.

Met deze groep moeten we ook rekening houden, dus heeft een helder licht in Den Haag bepaald dat het wellicht goed is om te bestuderen hoe een school als 24-uurs zaak functioneert. Vijfig weken per jaar open ook in de zomervakantie. Je weet wel wanneer mama met haar samengestelde gezin inclusief jonge minnaar op het strand wil liggen.

Heb je liever dat jouw Eduard op woensdag de hele dag gaat en donderdag uitslaapt? Dat kan. Want die jongen heeft slaap nodig. Nee, dat is geen verwenderigheid. Hij kan echt niet zonder vier uur gamen in de vroege nachtuurtjes.

Of Elsbeth heeft een rugzakje en is een beetje druk door de kleurstoffen? Doen we haar toch alleen maar de middagen. Behalve de vrijdagen. Dan de hele dag, want dat komt mama en papa beter uit.

De ouders waren zeer tevreden tot nu toe met het experiment. Joh! Dat verwacht je niet. Lekker toch zo’n staatssecretaris in Den Haag die met de ouder meedenkt? Of wacht, is dat niet die zelfde man die zich falend bemoeide met de publieke omroepen? Deze beste man Dekker heeft toch zelf ook kinderen? Ben ik de enige of voelen we langzaamaan de aap uit de mouw komen?

Flexwerken op school. Ik turf alvast de overspannen leraren. Nog even en dan staat de cito toets voor de deur. Ben benieuwd hoeveel kinderen hun ouders overhalen om een weekje naar de Ardennen te gaan.